SAĞLIK - 21 Ekim 2011 Cuma 15:08

"Sigara hodgkin lenfoma riskini artırıyor"

A
A
A
"Sigara hodgkin lenfoma riskini artırıyor"

"Ulusal Hematoloji Kongresi"nin 37. Ankara'da gerçekleştiriliyor.

SİNAN USLU
ANKARA

 

Türkiye Hematoloji Derneği (THD) tarafından organize edilen, Türkiye'de hematoloji alanında düzenlenen en geniş kapsamlı kongre olan ve her yıl bilimsel içeriği daha da güçlendirilen "Ulusal Hematoloji Kongresi"nin 37. Ankara'da gerçekleştiriliyor.
 

Kan bilimi konusunda yurt içi ve yurtdışından alanlarında söz sahibi uzman konuşmacıların katıldığı kongrede, kan biliminin her geçen gün gelişen tıpta yerini sağlamlaştırdığı ve öneminin gittikçe arttığı günümüzde hematoloji her yönüyle masaya yatırıldı.
 

Ankara'da Sheraton Otel'de gerçekleştirilen kongrenin ikinci gününe Türk Hematoloji Derneği (THD) ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, THD Genel Sekreteri Mutlu Arat, THD Araştırma Sekreteri Prof. Dr. Muzaffer Demir, THD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Teoman Soysal, Mount Sinai Tıp Merkezi Radyoloji Bölümü'nden Dr. Lale Kostakoğlu ile Minesota Üniversitesi, Kan ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi'nden Dr. Celalettin Üstün konuşmacı olarak katıldı.
 

Türk Hematoloji Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan sigaranın lenfomaya yol açtığını açıklayarak şunları söyledi:
 

"Sigaranın yaptığı kötülüklere bir yenisi daha eklendi. Çok yakında yayınlanan bir çalışma ki çok sayıda insanın üzerinde araştırmaları değerlendiren ortak bir analiz. Sigaranın lenf bezi kanseri olarak da adlandırılan lenfomanın özel bir tipi olan Hodgkin (hoçkin) Lenfoma riskini yüzde 80'e yakın oranda artırdığını ortaya koydu. Özellikle yaşlılarda ve erkeklerde bu risk çok yüksek, en yüksek olan risk o grupta. Bir rakam vermek gerekirse herhangi bir insanın lengfoma olma riskini 1 diye kabul edersek, içtiğimiz her bir sigarayla bu risk 1.007 artmakta. Yani tıpkı bir arabanın kilometre saati gibi içtiğiniz her bir sigarayla lenfoma olma riskiniz çok artıyor. İyi haber şu ki sigarayı bıraktığınız zaman bu risk azalıyor. Eğer 20 yıldan fazla sigara içmişseniz, günde 20'den fazla veya yılda 15 paketten fazla sigara içmişseniz, Hodgkin Lenfoma olma riskiniz her geçen gün artmakta. O nedenle sigara bir kötü yüzünü daha göstermiş oldu. Bunu böyle söylemek gerekir."


THD Yönetim Kurulu Üyesi Prof Dr. Teoman Soysal ise gebelik döneminde yaşanan kansızlıkla ilgili, "ABD'de 597 aileyi taramışlar. Bu ailelerdeki doğumdan sonraki çocukları takip etmişler ve annelerin kayıtlarına bakarak kansızlığı olan annelerin çocuklarında ilk yıl yüzde 22, 6. yılda da yüzde 17 oranında astım görüldüğü saptanmış. Buradan çıkarmış olduğumuz sonuç şu, gebelikte kansızlığı olan annelerin çocuklarında bir sürü problem biliyoruz. Gelişme gerilikleri, gebelik kaybı ve burada saymaya zamanız
olmayacak bir sürü belirtiden haberdarız ama bu çocuklar izlenerek bulunan bulgusu ayrıca astımla, gebelikteki kansızlığı olan annelerin çocukların önemli bir problemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu da yeni bir bulgu. Yani diğer hastalıklara yeni bir problem olarak bunu saptadık.

 

Gebelerde kansızlık sık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü değişik çevrelerde değişik kansızlık oranları bildiriyor. Kadınlarda kansızlık yüzde 20'nin üzerinde bekleniyor. Gebelerde bu oran iki katına çıkıyor. Dolayısıyla yüzde 40 oranında kadınlarımızda gebe kaldıklarında kansızlık bekliyoruz. Kansızlığın en büyük sebebi de yüzde 95 oranına varan düzeyde demir eksikliği. Demir eksikliği toplumumuz için ve tüm dünya için en büyük sorunlardan bir tanesi" dedi.
 

Soysal, Türk toplumunun ve yetkili kuruluşluların kansızlık konusunda duyarlı olduğunu kaydederek, kendileri de THD olarak ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’teki feci kazada ölenlerin kimliği tespit edildi Gaziantep’in İslahiye ilçesinde beton tankerinin karşı şeride geçerek yolcu minibüsünü biçtiği kazada hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti yapıldı. Kazada ölenlerin 8’inin kadın 1’inin ise erkek olduğu açıklandı. Kaza, Gaziantep’in İslahiye ilçesi Hassa karayolu Ağabeyi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hatay’ın Hassa ilçesi istikametinden Gaziantep’in İslahiye ilçesine giden 56 AAB 043 plakalı Mehmet G. yönetimindeki beton tankeri sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçerek İslahiye ilçesinden Hassa ilçesine yönünde seyir halinde olan Latif Örs yönetimindeki 27 K 2127 plakalı yolcu minibüsüne çarptı. Feci kaza sonrası 9 kişi hayatını kaybederken 1’i ağır 11 kişi de yaralandı. Feci kazada hayatını kaybedenlerin 4’ünün öğrenci olduğu öğrenildi. Feci kazada hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti yapıldı Toplam 9 kişinin ölümü, 2’si ağır 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan feci kazada kimlik tespit yapıldı. Feci kazada Şükrü Sağlam, Sena Taşkın, Ümran Yıldırım, Elif Görmez, Rakibe Erinmez, Sultan Erinmez, Sude Çelik, Hatice Gönen ve Sibel Sağlam hayatını kaybetti. Yaralananların da kimlikleri belirlendi Feci kazada yaralananların ise Sude Taşkın, Ayşem Yıldırım, Songül Sıla Kılıç, Mehmet Erinmez, Enes Oğuz, Zeynep Gök, Mehmet Sağlam, Samet Saydam, Latif Örs ve Emine Yener olduğu öğrenildi. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu ve tedavilerinin sürdüğü de vurgulandı. Kaza ile ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.