EĞİTİM - 05 Haziran 2017 Pazartesi 14:28

Sınava günler kala uzmanından tavsiyeler

A
A
A
Sınava günler kala uzmanından tavsiyeler

10-11 Haziran günlerinde yapılacak olan LYS’lere; TS puan türünden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar 10 Haziran Cumartesi Sosyal Bilimler sınavına, TM ve MF puan türlerinden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar ise 11 Haziran Pazar günü Matematik-Geometri sınavına katılacaklar. Sınava sayılı günler kala Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik Kariyer ve Daire Başkanı Nazik Kösegil de öğrencilere önerilerde bulundu.

Kösegil; “Özellikle tüm testlere katılacak öğrenciler için heyecanlı bir süreç olacak. Sınav yaklaştıkça öğrencinin hem fiziksel hem psikolojik hem de akademik olarak hazır olmaları gerekiyor. Sınava fiziksel anlamda hazırlıklı girebilmek için uyku düzeni, yemek düzeni ve bedensel sağlığa dikkat edilmeli. Uykusuzluk sınav kaygısını tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Dolayısıyla sınavdan önce sağlıklı bir uyku düzeni kurmak çok önemli. Böylece sınav sabahı uykusuzluk problemi yaşanmayacaktır. Sınav öncesi yenilen yemekler de sınav kaygısını düzenlemekte etkilidir. Özellikle sınava katılan yaş grubunun fast food dediğimiz yemek alışkanlığı maalesef kaygıyı düzeyini direkt etkilemektedir. Sınav günü yaklaştıkça az yağlı, sebze ağırlıklı yiyecekler tüketilmeli ve kafeinli içecekler tüketmek yerine bol bol su içilmeli. Sınav sabahı ise öğrencinin doyurucu bir kahvaltı yaparak evden çıkmak, sınav anında acıkmasını önleyecek ve psikolojik olarak rahatlamasına destek olacaktır. Tüm bunlarla birlikte sınav öncesi günlerde öğrencinin fiziksel etkinliklerine dikkat etmesi gerekiyor. Sınav gününe fiziksel bir rahatsızlıkla (kol kırılması vs.) katılmamak için öğrencinin fiziksel etkinliklerde kendine çok dikkat etmesi önemlidir” dedi.

Sınava günler kala uzmanından tavsiyeler

Sınava psikolojik olarak hazırlanırken ise öğrenci kadar çevresinin de dikkat etmesi gereken durumlar olduğuna dikkat çeken Kösegil; “Sınav sürecinde bulunan herkesin ve çevresinin öncelikle sınav öncesi yaşanan kaygı-heyecan durumunun doğal olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu sınav kaygı düzeyinde öğrenciyi sınav anında olumsuz etkileyecek düzeye inmesi ya da çıkması gibi normal olmayan durumunu engelleyebilirsek kaygının öğrenciye olumlu etkileri olacaktır. Sınav kaygısının normal sınırları aştığını anlayabilmek için öğrencinin kendini dinlemesi gerekiyor. Sınav anında öğrencide ; hızlı kalp atışları / çarpıntı, terleme, üşüme, kızarma-sararma, telaş, mide bulantıları, baş ağrıları, sinirlilik, gerginlik, ağızda kuruluk, konsantrasyon bozukluğu vb. gibi değişiklikler yaşanmaya başlandıysa kaygı düzeyi değişmeye başlamıştır. Bu durumda öğrenci aklındaki tüm olumsuz düşünceleri bırakarak kendini motive edecek ve duruma çözümler üretebilecek durumları düşünmelidir. Her olumlu düşünce birçok olumsuz düşüncenin dağılmasına yardımcı olacaktır. Örneğin;

• Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim?
• Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?
• Tüm materyalleri çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım.
• Hangi sorular sıklıkla soruluyorsa onlardan başlamalıyım.

Kösegil sınav yaklaştıkça yapılacak olan akademik hazırlıkta ise dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle özetledi; “En önemli nokta; kalan birkaç günün tüm eksiklikleri kapatmayacağını kabul etmektir. Son günlerde yoğun çalışmalar yapmak yerine deneme çözmeye devam etmek, bilinen konularda olabildiğince farklı soru çözerek bu konuları pekiştirmek, hiç bilinmeyen konuyu çalışmamak sınav motivasyon düzeyini olumlu etkileyecektir. Birden ders çalışmayı bırakmak da doğru değildir. Çalışma yoğunluğunu azaltmak ve sınav öncesi öğlenden itibaren ders çalışmayı sonlandırarak dinlenilmeli, sınavla konuları ile ilgili gergin ve olumsuz düşünceler bir kenara bırakılmalı. Bunun içinde bu vakitleri öğrenci sevdiği müzikleri dinleyerek, sevdiği filmi izleyerek ya da havaların güzel oluşundan faydalanıp açık hava yürüyüşü yaparak değerlendirebilir.”

Sınav anına dair taktiklerle ilgili de, “Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kağıda kısaca not edin, o sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın, dikkatinizin dağılması ve konsantrasyonunuzun bozulması yeniden kaygılanmanıza neden olur, konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar çok iyi gittiğinizi göz önünde bulundurun ve sınava devam edin, kaygınıza teslim olmayın ve bu durum ile baş edebileceğinizi unutmayın” diye tavsiyelerde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.