EĞİTİM - 21 Aralık 2015 Pazartesi 15:09

'Sınavlara, hafıza teknikleri ile hazırlanan öğrenciler daha başarılı'

A
A
A
'Sınavlara, hafıza teknikleri ile hazırlanan öğrenciler daha başarılı'

Doping Hafıza Genel Müdürü Semih Hakyemez, veliler ve öğrencilerin üniversite sınavları için hafıza tekniklerine yöneldiğini söyledi.

Doping Hafıza Genel Müdürü Semih Hakyemez, üniversite sınavına hafıza teknikleriyle hazırlanan öğrencilerin başarı ortalamalarının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Hafıza teknikleri kullanarak sınava hazırlanan öğrencilerin daha başarılı olduğu belirten Hakyemez, "Hafıza teknikleri, Dünya'da kabul görmüş olmasına rağmen Türkiye'de az biliniyor. Hafıza teknikleri öğrencilerin beyinlerini etkin kullanarak görsel, duyusal, çağrışımsal, zengin ve renkli bir eğitim içeriği sunuyor. Öğrencilerin sınavda sorumlu olduğu derslerde tüm müfredatı işleyen kurum, bilgileri öğrencilerin kalıcı belleğine aktarmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor" dedi.
Doping Hafıza'nın geliştirmiş olduğu çevrimiçi eğitim platformu sayesinde Türkiye'nin her yerindeki öğrencilerin sınavlara hazırlanabildiğinin altını çizen Hakyemez, "Özgüven ve verimlilikleri artan öğrencilerimiz Doping Hafıza’nın eğitimlerinden oldukça memnun" ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür: Fare, köstebek, gelengi Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi’nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor. Türkiye’nin en büyük memeli hayvan koleksiyonlarından birine sahip OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ndeki koleksiyonda yaklaşık 100 memeli hayvan türü bulunuyor. Bu hayvanlar arasında dünyada ilk kez teşhis edilen ’Microtus Dogramacı’ ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi de bulunuyor. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli akademisyenlerin Türkiye’yi ilmek ilmek gezmesi sonucu elde edilen koleksiyon, bilimsel açıdan büyük önem arz ediyor. Gelecek nesillerin kendilerinden önce hangi canlıların yaşadığına dair bilgileri öğrenme şansı bulacağı koleksiyonda ayrıca tilki, tavşan, kirpi, gelincik gibi hayvanlar bulunuyor. "Böylesi Türkiye’de başka bir yerde görülmedi" Koleksiyon hakkında bilgi veren OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, "Burası memeli hayvan koleksiyonudur, tam olarak müze denilemez. Müze daha büyük ve değişik canlı gruplarını inceleyen bir yapıdır. Ama burası Türkiye’de önemli bir memeli hayvan koleksiyonudur. Burada Türkiye memeli hayvanlarının yüzde 70’ini temsil edecek kadar örnek vardır. Tabii ki bu bizim bir ömrümüzü aldı. Burada gördüğünüz örneklerin hepsi iyi korunduğu takdirde 200 yıl kadar hiç bozulmadan kalabilir. Bu da doğa çeşitliliğin gelecek nesillerin bilmesi kadar önemlidir. Çünkü ileri de nesli kaybolan türler olacaktır. Bu türler en azında böyle koleksiyonlarda saklanarak gelecek nesillerin bu türler hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Şu anki nesil içinde böyle koleksiyonlar çok önemlidir. Gençlerimizin hepsi doğadan uzak yaşadıkları, betonların arasında yaşadıkları için doğada göremeyeceklerini, hiç ulaşamayacakları türleri bu tip koleksiyonları ziyaret ederek görme imkanına kavuşacaklar. Bu tür koleksiyonların halka dönük ve biyoçeşitliliğe dönük faydaları olduğu gibi aynı zamanda bilimsel yönden de son derece önemli çıktıkları oluyor. Burada pek çok yeni tür vardır. Dünya için yeni türler vardır. Teşhis ettiğimiz ‘Microtus Dogramacı’, ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi dünya için ilk teşhislerdir. Dünya için yeni türler teşhis edilmesi bakımından OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün memeli kürsüsü bu anlamda çok iyi durumdadır. Dünya biyoçeşitliliğine 3 yeni tür 1 tane yeni alt tür verdi. Bu gerçekten azımsanamayacak durumdur. Böylesi Türkiye’de başka bir müzede görülmedi" dedi.