EKONOMİ - 14 Nisan 2023 Cuma 11:02

Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş: 'Nisan ayında emekli olan bir EYT’li 9 ödeme alma imkanına sahip olacak'

A
A
A
Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş: 'Nisan ayında emekli olan bir EYT’li 9 ödeme alma imkanına sahip olacak'

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, bayram ikramiyeleri ve promosyonları da hesaba katınca EYT çerçevesinde emekli olan bir vatandaşın 9 ödeme alma imkanına sahip olacağını dile getirdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından ilk emekli maaşları ve bayram ikramiyeleri 14 Nisan'da ödenmeye başlandı. Düzenleme çerçevesinde yaklaşık 1 milyon 500 bini aşkın başvurudan işlemi tamamlanan yaklaşık 250 bin vatandaşın aylıkları hesaplarına yattı. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, mart ayında başvuran EYT’liler arasında kimlerin daha erken maaşlarını alabileceği ve EYT işlemlerinin ne zaman biteceği hakkında açıklamalarda bulundu.

“1,5 milyon olan başvuru sayısının 1 milyon 200 bine kadar düşmesi söz konusu”

Karakaş, mart ayı içerisinde yaklaşık 1,5 milyon kişinin başvuru yaptığını ve bu sayıda mutlak bir düşüşün yaşanabileceğini belirterek “Şöyle ki e-Devlet üzerinden başvurulara baktığımız zaman aynı kişinin birçok kez başvuruda bulunduğu, bunlara ilave olarak da SGK’ya posta yoluyla veya elden başvuruda bulunduğunu görüyoruz. Buna çok somut örnekler de verebiliriz. Anadolu’da bazı şehirlerimizde bazı EYT’lilerin birden fazla başvuru yaptıkları görülmektedir. e-Devlet üzerinden tam 183 kez başvuruda bulunan EYT’li vatandaşımız var. Hatta 183 başvuru da yetmemiş, ayrıca gidip SGK’ya şahsen başvurmuş. Dolayısıyla bu kadar mükerrer başvuruyu göz önünde bulundurduğumuzda benim kendi yaptığım hesaplamalara göre bu 1,5 milyon başvurunun önemli ölçüde düşeceğini tahmin etmekteyim. En az yüzde 15 ila yüzde 20 oranında bir düşüş olabileceği muhtemeldir. Bu 1,5 milyon kişinin 1 milyon 200 bine kadar düşmesinin söz konusu olabileceğini söyleyebiliriz. Keza sadece mükerrer başvurularla sınırlı kalmıyor. Sistem ilk başta borçlu olanların da başvurusunu kabul ettiğinden dolayı bunlar da eleneceğinden sayı epeyce düşecektir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki SGK uygulamasında borcu olanlar, özellikle Bağ-Kur borcu olanlar, borçlarını ödemediği müddetçe emekli olamıyor. Dolayısıyla bu borçluları da elediğimiz zaman sayı bir hayli düşüyor” açıklamasında bulundu.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş: 'Nisan ayında emekli olan bir EYT’li 9 ödeme alma imkanına sahip olacak'

“İşlemi tamamlananlar 14 Nisan’dan itibaren maaşlarını almaya başlayacaklar”

Burada mart ayında yapılan başvuruların önem taşıdığını sözlerine ekleyen Karakaş, “SGK öncelikle mart ayı içerisinde başvuru yapanların işlemlerini sonuçlandırmaya çalışıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi 3 Mart ile 31 Mart arasında başvuruda bulunan bütün EYT’liler nisan maaşını alabilecekler. Nisan ayında da başvurular oldu fakat nisanda başvuranların mayıstan önce maaş alamayacakları belliydi. Dolayısıyla biz burada mart ayında başvuruda bulunanları göz önünde bulunduracak olursak, işlemi tamamlananlar 14 Nisan’dan itibaren maaşlarını almaya başlayacaklar” diye konuştu.

Karakaş şöyle devam etti:

“EYT’lilerin büyük bir çoğunluğunu SSK’lılar oluşturmakta. Dolayısıyla ilk maaş alacak olanlar SSK’lılar. Tahsis numarasına göre 14 Nisan’da başlayacak, 15-16 Nisan itibarıyla da SSK’lılar hem emekli maaşlarını alacaklar hem de bayram ikramiyelerini alacaklar. SSK’lıların aylık ödeme işlemleri biter bitmez sıra Bağ- Kurlulara geliyor. Bağ-Kurlular da 17 Nisan ile 18 tarihleri arasında emekli maaşlarını ve ikramiyelerini almış olacaklar. En son da emekli sandığına tabii olanlar, memur emeklileri 19 Nisan günü itibarıyla emekli maaşlarını ve ikramiyelerini alacaklar.”

“Çalışmasının tamamı SSK kapsamında veya Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında olan vatandaşların işlemleri daha hızlı bir şekilde sonuçlanmakta”

Çok sayıda EYT’linin mart ayında başvurmalarına rağmen aylıklarının neden bağlanmadığı hakkında sorular yönelttiğini dile getiren Karakaş, “Her şeyden önce çalışmasının tamamı SSK kapsamında veya Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaysa, farklı illerde de çalışması yoksa bu vatandaşların işlemleri daha hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Yine hem SSK kapsamında hem de Bağ-Kur kapsamında çalışması olan vatandaşın, çalışması da çakışmışsa onun emekli aylığı geç yatabilir. Bunların akabinde çalışma hizmetlerinde sorun varsa; örneğin işe başlaması ile prim ödemelerinde bir karmaşıklık varsa bunların da emeklilik maaşı daha geç bağlanmış olabiliyor. Farklı sigorta statülerinde çalışan EYT’lilerin çalışması varsa ve bu vatandaşlar zamanında hizmet birleştirmesi yapmamışsa bunların da emeklilik maaşları verilebilmektedir” açıklamasında bulundu.

Karakaş, hükümet tarafından EYT işlemlerinin eylül ayına kadar sarkabileceği açıklamasını hatırlatarak, iller bazında değerlendirme yapıldığı zaman bunun daha erken bitebileceğini dile getirdi. Bu çerçevede sigortalı sayısı az olan illerde mart ve nisan aylarında emeklilik işlemleri için başvuranların en geç mayıs ayı sonuna kadar bitmesinin imkan dahilinde olduğunu sözlerine ekleyen Karakaş, çok büyük olan ve sigortalı sayısının yüksek olduğu şehirlerde ise işlemlerin daha uzun olabileceğini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş: 'Nisan ayında emekli olan bir EYT’li 9 ödeme alma imkanına sahip olacak'

“Bir EYT’li toplam 9 ödeme alma imkanına sahip olacak”

EYT çerçevesinde nisan ayında emekli olmaya hak kazanan bir vatandaşın birden çok ödeme alabileceğini söyleyen Karakaş, “EYT’lilerin alacağı ödemelere baktığımız zaman bir SSK’lı EYT’li işten ayrıldığı zaman bir yıldan fazla çalışması varsa her şeyden önce kıdem tazminatını alacak, kullanmamış olduğu yıllık izni varsa onu alacak, tekrar çalışma hayatına girecek olursa hem iş yerinden maaşını alacak hem de SGK’dan emekli maaşını alacak, birikmiş aylığını alacak, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiyesi de alacaklar. Bunların dışında emeklilere promosyon ödeniyor. EYT’li bir vatandaş ilk maaşını aldıktan sonra banka değiştirebilecek ve emekli aylığından dolayı promosyonu alacak. Ayrıca kamu kurumları, birçok büyük firmalar çalışanların maaşları dolayısıyla promosyon almasına olanak tanımakta. Bu da mümkün olursa bir EYT’li toplam 9 ödeme alma imkanına sahip olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Kemal Diri - İbrahim Çakmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Okan Buruk: “Büyük rekorlara imza atıyoruz” Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Y. Adana Demirspor galibiyetinin ardından yaptığı açıklamada “Büyük rekorlara imza atıyoruz. Daha büyük rekorlar ve başarılar bizi bekliyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda Y. Adana Demirspor’u 3-0 mağlup etti. Maç sonu basın toplantısında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Adana deplasmanının zorlu olduğunu belirterek, “Adana deplasmanı birçok takım için çok zordur. Maç öncesi muhteşem bir koreografi vardı. Maç atmosferi çok güzeldi. Oyuna bakacak olursak da bizlerin ofansif anlamda çok kolay pozisyon ürettiğimiz oyunlardan biriydi. Oyun içerisinde rakibimizin de çok net pozisyonları vardı. Kaptanımız Muslera kendisi bir rekora imza attı. Galatasaray’ın kazandığı 3 puanda önemli bir rolü vardı. Rakibimize verdiğimiz pozisyonlardan dolayı mutlu değilim. Bugün buradan ayrılırken 7 puan önde ayrılıyoruz. Bir sonraki maça da hazırlanırken rakiplerimizin maçlarını da bekleyeceğiz. Kendi rekorumuzu geçtik, benim ve oyuncularım açısından çok önemli. Herkese teşekkür ediyorum. Hep beraber bu rekorları kırıyoruz. Büyük rekorlara imza atıyoruz. Daha büyük rekorlar ve başarılar bizi bekliyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynanacak maç hakkında da sorulan soruya cevap veren Buruk, “Rakibimizin iki kanadı da çok geriye dönmedi. 56 kere ceza sahasına girip 25 şut atmışız. Rakibimiz iyi savunma yapamadı. Biz hep kendi maçımıza odaklanıyoruz. Biz kendi maçlarımızı kazandığımız için avantajlı olan biziz. Rakibimizin puan kaybetmesi halinde bu puan farkı 6 veya 7 olarak değişecek. Hiçbir şey bitmedi. Devam ediyoruz” diye konuştu.
Adana Hikmet Karaman: “Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, 3-0 mağlup oldukları Galatasaray maçı sonrası yaptığı açıklamada, “Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Y. Adana Demirspor, evinde karşılaştığı Galatasaray’a 3-0 mağlup oldu. Maç sonu basın toplantısında konuşan Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, “İlk 45 dakikada çok önemli pozisyonlar oluşturduk. Kaleci Muslera’yı tebrik etmek gerek. İkinci yarı 1-0 ve 2-0 oldu. Futbolcularım iyi mücadele etti. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışı hak eden bir performans ortaya koyduk. Maçın son bölümlerinde Galatasaray üstünlüğü ele aldı. Taraftarlarımıza da teşekkür ediyorum. Maç öncesi çok güzel bir atmosfer vardı. Galatasaray’a bundan sonra başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. "İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu" Adana Demirspor’un zorluklar yaşadığını aktaran Karaman, “Bu takım 12 haftalık bir takım. Adana Demirspor takımı 12 haftadır birbirini tanımaya çalışan oyuncu gruplarıyla maça çıkıyor. Geçtiğimiz sezonların takımı ortada yok. İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu. Yediğimiz gollerden sonra moraller bozuldu. Galatasaray gibi bir takıma karşı oynuyorsun ve ilk devre yakaladığın net pozisyonlar var. Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. 2-0’dan sonra gördünüz ne kadar rahatladı. Yusuf Sarı ve Emre Akbaba çok önemli oyuncular ama yoklardı. Biz elimizdeki oyuncularla planlamayı en iyi şekilde yaptık. Müthiş bir maç izlendi. Futbol bir oyun, alkışlayacaksın. Bu oyunculara da sahip çıkacaksın. Zaman zaman kulüpler ekonomik ve sevk, idare anlamında zorluklar yaşayabilir. Biz de bunu şu anda kontrol ediyoruz. Semih Güler’in sakatlanması da bizi etkiledi. Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” diye konuştu.
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.