POLİTİKA - 13 Şubat 2016 Cumartesi 22:51

Soylu: 'Çocuk işçi istismarını önleyecek adımları attık'

A
A
A
Soylu: 'Çocuk işçi istismarını önleyecek adımları attık'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Kaçak çalışmayı engelleyecek, çocuk işçi istismarını önleyecek adımları attığımızı söyleyebiliriz. Bu yönetmelik ile birlikte var olan durumu kayıt altına almayı hem bir taraftan Türkiye ve dünya için çocuk istismarına karşı tedbir almayı ve iş dengesini bozmamayı düşündük. Özellikle büyük işletmelerin Suriyeli çalıştırma konusunda talepleri var" dedi.

Soylu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Soylu, Suriyelilere çalışma izniyle ilgili olarak, "Geçici korumaya yönelik çıkan bir yönetmelik. Ama bu konuda hiç bir şekilde Çalışma Bakanlığı'nın izni olmadan çalışmak mümkün değildir. Özellikle bunu iki-üç kategoriye ayırdık: Birincisi eğer Milli Eğitim ile çalışabilmesini yetkinliği varsa, elindeki belgelerin yetkinliği varsa, Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber, eğer YÖK ile böyle bir durum varsa, Yüksek Öğretim Kurulu ile beraber, eğer Sağlık Bakanlığı'nda çalışabilecek yetkinliği varsa, belgeler buna yetkinlik veriyorsa, Sağlık Bakanlığı beraber. Ancak yine kısıtlama var. İsmet ettikleri illerde çalışma Hakkı'na sahip. Yine o iş yerinde çalışan sayısını ancak yüzde 10'u kadar değerlendirme ve kanaatine sahibiz. Suriyeli kardeşlerimiz kendi işini de kurabilme hakkına sahip. Kaçak çalışmayı engelleyecek, çocuk işçi istismarını önleyecek adımları attığımızı söyleyebiliriz. Bu yönetmelik ile birlikte var olan durumu kayıt altına almayı hem bir taraftan Türkiye ve dünya için çocuk istismarına karşı tedbir almayı ve iş dengesini bozmamayı düşündük. Özellikle büyük işletmelerin Suriyeli çalıştırma konusunda talepleri var" dedi.

Yabancıların çalışma iznine başvurdukları gibi Suriyelilerin başvuracaklarını kaydeden Soylu, "Bilgisayar üzerinden, kendi koruma kimlik belgesiyle İçişleri Bakanlığı ile entegre olarak bunu sağlayabilme olanaklına sahibiz. Bu konuda Çalışma Genel Müdürlüğümüzün ortaya koyduğu sistem hem internet sitemizde hem de bağlı süreçlerde aynı şekilde devam etmektedir. Tarım işçileri konusunda farklı bir standardizasyon var. Tarım işçileri yüzde 10 standardizasyonu yok. İkamet bağlılığı yok3-4 gündür sistem açık. Nasıl Türk işçilerde teftiş yapılıyorsa, Suriyeli kardeşlerimize teftiş yapabilme olacağına sahibiz" ifadelerini kullandı.
İşsizlik rakamlarına ilişkin olarak Soylu, "2002 yılına kıyasla yaklaşık 7.5 milyon istihdam yapılmıştır" şeklinde konuştu.

Soylu sendikalaşmaya yönelik soruya," 2013 yılında 100 bin, 2014 yılı da 144 bin işçi sendikalı var. İşçi sendikalarında oran bugün sendikal örgütlenme açısından bizi tatmin eden bir rakam değil. Işyerlerindeki örgütlüyüm sadece işyerindeki çalışma nizamı açısından değil, çalışma hayatı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı içinde faydalı. Çünkü muhataplarınız belli, çalışma standartları belli. 21. yüzyıl insan kaynakları yönetimi sendika yönetimi arasında rekabet oluştu" diye konuştu.

Kıdem tazminatına ilişkin soruya Soylu, "18 milyon işçiye 2016 yılına çıkış vermişler. Mevcut yüzde 86 alamıyor, yüzde 14 alıyor. O kağıda hangi şartlarda alıyor. İşçinin bireysel kıdemi olsun. İşçi bireysel kıdem hesabına baksın, tasarrufuna baksın, değerlendirsin. İşsizlik fonunun ağırlığını azaltırsınız, kıdem tazminatını ağırlığını arttırırsınız. İşsizlik fonu 93 katrilyonsa ulaşmış sonucunu takip ediyoruz" şeklinde konuştu.
İş kazalarına ilişkin soruya Bakan Soylu, "Esenyurttaki kazadan sonra dile getirdim. Tamam mülki idare bunu kapatsın. 24 saat görevlisini tutacak hali yok. Öyle bir görevli sayımızda yok. Bu hepimizin sorunu, iş sağlığı ve güvenliğiyasası elimizi güçlendirmekte. Ortak sağlık merkezleri elimizi güçlendirmektedir" ifadelerini kullandı.

İş kazalarının en çok inşaatlarda meydana geldiğini kaydeden Soylu, "1992 iş kazası sonucu on binde 4,2, 2001 on binde 2,1, 2006 on binde 2, 2010’da on binde 0,8, 2007 on binde 0,9, 2012 380 kişi vefat etmiş. 2014 on binde 1,2 bin 626 kişi vefat etmiş.
2015 on binde 0,9 1248 kişi vefat etmiş" dedi.

AHMET UMUR ÖZTÜRK
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Kuzu satışlarından kent ekonomisine 1 milyar lira gelir bekleniyor 1 milyon 200 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Muş’ta erkek kuzu satışlarından yaklaşık 1 milyar TL gelir bekleniyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygın yapıldığı Muş’ta kesime gönderilecek 250 bin erkek kuzudan kent ekonomisine yaklaşık olarak 1 milyar lira katkı bekleniyor. Kuzu satışlarından kent ekonomisine 1 milyar TL katkı sağlanacağını söyleyen Muş İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimet Salkım, “5 ay zorlu bir kışı geride bıraktık. İlimizde 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvandan yılda ortalama 550 bin kuzu doğumu gerçekleşiyor. Doğan kuzulardan erkek olan 250 bin kuzuyu kesime göndererek kent ekonomisine yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlıyoruz. İşimiz çok zor olmasına rağmen, biz bunu severek yapıyoruz. Zaten severek yapılmayan bir işten başarı elde etmek mümkün değil. Bu yıl yetiştiricilerimiz sektörden para kazanıyor. Devletimizin de sektöre vermiş olduğu destekler var. Bu açıdan devletimize teşekkür ederiz” dedi. Hayvanların Muş Ovası’nda farklı bitki türlerinden faydalandığını ifade eden Salkım, “Besicilerimiz hayvancılık sektöründen çok iyi para kazanıyor. Çünkü önümüzde devasa bir ovamız var. Çetin kış şartlarına rağmen yine de hayvancılık sektörü ilimizde çok iyidir. Hayvancılığın merkezi diyebiliriz. Farklı farklı bitki türü bulunuyor. Hayvanlarımız bu farklı bitki türünden çok iyi bir şekilde faydalanıyor. Bu açıdan hayvancılık sektörü bu bölgede genleşmektedir. Şu an kuzularımızı anneleriyle ovada ve yeşeren meralarda otlatıyoruz. Besicilerimiz keyifli bir yaz sezonu geçirecektir. Devasa bir ovamız var. Çetin kış şartlarına rağmen yine hayvancılık sektörü ilimizde çok iyi bir durumdadır. İlimiz, hayvancılık merkezi diyebiliriz. Çünkü çok farklı bitki türü yeşermektedir” ifadelerini kullandı.
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-