GÜNDEM - 08 Ağustos 2022 Pazartesi 09:15

Tam kıvamında aşure tarifi

A
A
A
Tam kıvamında aşure tarifi

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure haftası için Eğitmen Şef Kemal Şahanlık isteyen herkes tarafından pratik bir şekilde yapılabilecek aşurenin tarifini paylaşarak püf noktalarını verdi.

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte geleneksel hale gelen aşure haftasında birçok evde aşure kaynatılıyor. Muharrem ayının onuncu günü olarak geçen aşure günü ise bu yıl 8 Ağustos tarihine denk geliyor. Aslında isteyen herkes tarafından yapılabilecek bir tarife sahip olan aşurenin en yorucu kısmı ise biraz zaman alması. Temelde buğday, pirinç, nohut, kuru fasulye, şeker ve su içeren tatlının ideal kıvamını tutturmak için tarif paylaşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Eğitmen Şef Kemal Şahanlık aynı zamanda pratik bilgilerle birlikte püf noktalar paylaştı.

Eğitmen Şef Kemal Şahanlık aşure için marketlerde haşlanmış bir şekilde bulunan kuru baklagillerin ve sonrasında kullanılmak için haşlanarak buzluğa konulan buğdayın kullanabileceğini hatırlatarak zamandan tasarruf edilebileceğini hatırlattı.

Malzemeler

Aşure tarifi için verilen ve hemen hemen her evde bulunan malzemeler şu şekilde sıralandı:

-2 su bardağı buğday
-2 yemek kaşığı pirinç
-2 su bardağı nohut
-2 su bardağı haşlanmış fasulye
-150’şer gram kuru kayısı- kuru incir-kuru üzüm
-1,5 su bardağı süt (tercihe göre)
-3 su bardağı şeker
-3-4 adet karanfil
-1 avuç fındık (isteğe göre malzeme değişebilir, miktarı artabilir ya da azabilir)
-Süsleme için ise ayrıca damak zevkine göre mevsim meyveleri kullanılabilir.

Tam kıvamında aşure tarifi

Aşurenin bulanık renkte olmaması için püf noktalar

Detaylı tarif öncesi özellikle aşure renginin bulanık olmamasını isteyenler için püf noktaları paylaşan Kemal Şahanlık, “Buğdaylarımızı haşlarken bulanıklaştıkça suyunu birkaç kez değiştirirsek eğer şeffaf bir renk elde ederiz. Kullanacak olduğumuz kuru meyveleri de aynı şekilde öncesinde sıcak suda bekletip süzersek tatlının renginin bozulmamasını sağlayabiliriz” dedi. Ayrıca aşureyi pişirirken çok sık karıştırmamak gerektiğini de aktaran Şahanlık, aksi takdirde kuru baklagillerin dağılabileceğini söyledi.

İşte detaylı tam tarif

Tüm malzemelerin haşlanmış halleri hazır bir şekilde varsa eğer direkt tatlıya başlanabildiğini belirten Şahanlık, eğer haşlanmış halleri yoksa buğday, nohut, kuru fasulye ya da kullanılacak olan başka kuru baklagillerin bir gece öncesinde suda bekletilmesi gerektiğini söyledi. Bir gece öncesinden suda bekleyen kuru baklagillerin aşurenin yapılacağı zaman haşlanarak kısmen yumuşaması gerektiğini vurgulayan Şahanlık’ın aşure tarifi ise şu şekilde:

“İlk olarak pirinci yumuşayana kadar haşlanmış buğday ile bir süre pişirmeniz gerekiyor. Ardından diğer haşlanmış olan baklagilleri ekleyerek devam ediyoruz. Bu işlemlerin yanı sıra bir yandan kuru meyveleri de istediğiniz boyutta doğrayıp sıcak suda bekletmeniz gerekiyor.
Buğday, pirinç ve diğer baklagiller pişerken, yine bir kenarda süt ve şekeri de karıştırıp ocağa alıyoruz. Şeker, sütün içinde eridiği zaman ise az miktar karanfil suyu ile diğer aşure karışımının içine aktarıp karıştırıyoruz. (Karanfil suyunu 5-6 karanfil ve 1 çay bardağı su kaynatarak elde edebilirsiniz.)
Eğer kuru yemiş eklenmek istenirse de gevrekliği kaybolmaması için biraz beklenmeli ve son aşamada konulmalıdır. Yoğunlaşan ve kıvam alan aşure kâselere konularak soğuması beklenir.
Son olarak süsleme için ise kendi zevkinize uygun kuru yemişler ya da mevsim meyveleri kullanarak tatlıyı daha da seveceğiniz bir hale getirebilirsiniz.”

Şahanlık, geleneksel bir tatlı olan aşure için, “Geleneksel ürünlerle ve genellikle en az 7 malzeme ile yapılır. Ama önemli olan tariflerdeki malzemelerden ziyade evinizde aşureye uygun ne varsa kullanabildiğiniz bereketli bir tatlıdır. Bu yüzden damak zevkinize ya da elinizin altında bulunan malzemelerle de tatlınızı yapabilirsiniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Kazada şehit olan polisin cenazesi törenle memleketine uğurlandı Isparta’da görevi başında otomobilin çarpması sonucu şehit olan polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Isparta-Eğirdir karayolunun 3. kilometresinde meydana gelen kazada, Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda görevli askeri personel İlker A. idaresindeki 17 UY 843 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolda radar uygulaması hazırlığı yapan Trafik Denetleme Müdürlüğünde görevli polis memuru Yonuz Turan’a ve ardından 32 A 5953 plakalı trafik aracına çarpmıştı. Çarpışmanın şiddeti ile polis aracı ve polis memuru şarampole savrulmuştu. Kazada yaralanan Yonuz Turan, sürücü İlker A. ve otomobilde yolcu olarak bulunan Ali K., Yunus Y. ve Murat E., Isparta Şehir Hastanesine kaldırılmıştı. Turan, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Şehit polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, Isparta İl Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Törende şehit polisin eşi Aynur Turan ve çocukları güçlükle ayakta durdu. Anne babası ise sağlık ekipleri tarafından sakinleştirildi. Şehidin cenazesi cenaze aracına konulurken mesai arkadaşları gözyaşlarına hakim olamadı. Törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Kahraman, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Doç Dr. Aydın Turhan, Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tuğgenaral Ahmet Aşık, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, şehidin ailesi, akrabaları ve mesai arkadaşları katıldı. Şehit polis Turan’ın Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki Alacamii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedileceği öğrenildi.
Muğla Bodrum’da kedi ve köpek katliamı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 köpek ve 2 kedi zehirlendi. Hayvanlardan 3’ü yapılan müdahale ile kurtulurken, 4’ü telef oldu. Yalıçiftlik Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan zehir, mahalleye bir ay önce taşınan Gizem Sümer’in köpeğinin zehirlenmesine neden oldu. Köpeğini ölü bulan Sümer, evinin çevresinde ölü halde başka bir köpek ile bir kedi de buldu. Bölgede yapılan aramada Sümer’in komşunun 3 köpeği de zehirlenmiş halde bulundu. 3 köpek ise, sahiplerinin erken fark etmesiyle müdahale edilerek kurtarıldı. Aynı bölgede inşaat işçileri tarafından da bir kedinin zehirlenmesi sonucu telef olduğu belirlendi. 6 aylık Yoda isimli köpeği telef olan Gizem Sümer, "Ben Yalıçiftlik’e yeni taşındım. Bir ay oldu. Dün maalesef köpeğimi ölü buldum, zehirlenmiş. Dün akşam da bir tane ölü kedi buldum. Bu sabah evimin bahçesinin yukarısında bir ölü köpek daha buldum. Bir komşumun 3 tane köpeğini zehirlemişler. Onlar fark edip zeytinyağı içirmişler. Kusunca iyileşmişler, bir tanesi pek iyi değilmiş. Onlara köylülerden birisi köpeklerini öldüreceğini söylemiş fakat kim yaptı, nasıl oldu hiç bilmiyorum. Kameralara bakacağım ama ben başka hayvanların da başka bu şekilde ölmesini istemiyorum. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Bodrum Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nden gelip ölü köpekleri aldılar" diyerek hayvanların zehirlenmesine tepki gösterdi.