DÜNYA - 17 Nisan 2024 Çarşamba 14:48 | Son Güncelleme : 17 Nisan 2024 Çarşamba 14:51

Tanzanya ve Kenya’da sel felaketi: 71 ölü

A
A
A

Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’da şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 58, Kenya’da ise 13 kişi hayatını kaybetti.

Doğu Afrika’da etkili olan şiddetli yağışlar sel felaketine yol açtı. Yağış sezonunun başladığı Tanzanya’da hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre 1 ve 13 Nisan tarihleri arasında 10 bölgede meydana gelen selde en az 58 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin kuzeyinde Arusha bölgesinde devam eden şiddetli yağışlarda evlerin sular altında kalması ve hasar görmesi nedeniyle en az bin kişinin evsiz kaldığı belirtildi. Uluslararası Kızılay Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından yapılan açıklamada, yağış sezonunda toplam 10 binden fazla ailenin yerinden edildiği ve 8 binden fazla evin ise hasar gördüğü kaydedildi.

Tanzanya ve Kenya’da sel felaketi: 71 ölü

Kenya’da 15 bin kişi evsiz kaldı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Kenya’da yaşanan selde ise 13 kişinin öldüğünü, 15 bin kişinin de evsiz kaldığını duyurdu. Kenya'nın başkenti Nairobi'de 15 Mart’ta başlayan yağışlarda en az 11 kişinin hayatını kaybettiği, 8 Nisan'da ise Muranga bölgesinde yağmur suyu toplama alanında biri çocuk 2 kişinin boğularak öldüğü kaydedildi. Kenya'nın doğusundaki Kitui bölgesinde de bir kişinin kayıp olduğu bildirildi.
Mart ayının son haftası başlayan yağış sezonunda, nehirlerdeki su seviyelerinin yükseldiği, sel sonucu altyapıda hasar meydana geldiği, hayvanların telef olduğu ve kara yollarının kapandığı belirtilen BM açıklamasında, ülkenin kuzey, orta, batı ve doğu bölgelerinin riskli olduğu kaydedildi. Kenya Kızıl Haçı tarafından yapılan açıklamada ise şiddetli yağışlardan 16 bölgede 17 bin 445 evin etkilendiği belirtildi. Yağış miktarının bu ay sonuna doğru zirveye ulaşması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”