POLİTİKA - 14 Nisan 2023 Cuma 22:00

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, üreticilere tohum dağıttı

A
A
A
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, üreticilere tohum dağıttı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Biga Ticaret Borsası Zahireciler Depo Alanını ziyaret ederek, çiftçilere tohum teslim törenine katıldı.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Çanakkale’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Biga Ticaret Borsası Zahireciler Depo Alanını ziyaret etti. Bakan Kirişçi, Ayçiçeğim Balçiçeğim” Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında üreticilere tohum teslim törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bugün dolu dolu bir gün geçirdik. Geldiğimiz andan itibaren. Çanakkale’mizi ve Çanakkale’mizin ilçelerinde üretilenleri gerek tarımla ilgili gerekse de ormanla ilgili konularda güzel bilgiler aldık. İstişarelerde bulunduk. Daha sonra sektör paydaşlarımızla bir araya geldik. Orada da gerçekten keyif verici, karşılıklı olarak bilgilendirici bir görüşmemizde orada oldu. Güzel bir program oldu. Biz bu tür programları sıklıkla yapıyoruz. 38’incisiydi Çanakkale’de yaptığımız program. Dolayısıyla bu program vesilesiyle burada olmak bizler için çok mutluluk vericiydi. Birazdan icra edeceğimiz tören, bu da bizim açımızdan çok kıymetli. Gazi Meclisimizden geçirmiş olduğumuz yasamızda inşallah bu konu daha da yayılacak, genişleyecek. Çünkü bu TAKE Projesi adını verdiğimiz, tarım arazilerinin kullanımıyla ilgili bu proje hem üreticimize kazandırıyor hem de ülkemize kazandırıyor. Atıl olan alanların değerlendirilmesi hususunda biz bakanlık olarak özellikle de buralarda yaygınlaşmasını istediğimiz ürünlerle ilgili tohum desteğinde bulunuyoruz” dedi.

Bakan Kirişçi’nin konuşmasının ardından üreticilere tohumların teslimi yapıldı. Törene AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve İl Başkanı Naim Makas, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Daha sonra Bakan Kirişçi beraberindekilerle birlikte Biga Belediyesi tarafından Belediye Meydanı’nda düzenlenen iftar programına katıldı. Programda Bakan Kirişçi, vatandaşlarla bir araya geldi. Bakan Kirişçi, Ezan’ın okunmasıyla birlikte vatandaşlarla birlikte iftar yaptı.

Ercan Özçetin-Murat Yüksel

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.