GENEL - 05 Eylül 2011 Pazartesi 11:31

Tavuk dışkısından elektirik üretiliyor

A
A
A
Tavuk dışkısından elektirik üretiliyor

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bir firma günde bir milyon 200 bin tavuğun dışkısını satın alarak elektrik üretecek.

TAHİR SARIKAYA
ANKARA

Era Şirketler Grubu CEO'su Alpay Ünal, Almanya, Avusturya ve İspanya'da yapılan tavuk dışkısından elektirik üretimini Türkiye'de uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Ankara'nın Çubuk İlçesinde bir tavuk firmasını ile anlaşan Ünal, tavuk dışkılarının bir tonuna 5 Euro para ödeyerek elektirik üretimine geçti. Bu projenin Türkiye'de bir ilk oduğuna değinen Ünal, bununla birlikte çıkan elektiği devlete satıyor. Çubuk'ta günde bir milyon 200 bin tavuğun olduğu bölgede enerji üretimi için faliyete geçtiklerini belirten Ünal, "Burada bölgenin en büyük yatırımcısı olan bir firmadan günde 1 milyon 200 bin tavuğun atıklarını alıyoruz. Tavuğun dışkısına yüzde 20 oranında pancar küspesi ekleyerek enerji üretimine geçeceğiz. Buradaki tesisimizin temelini Ocak ayında atacağız. 12 ayda tamamlanacak. Atıkları gazlaştırarak gazı jeneratörlerde yakacağız. Daha sonra elektirik üretimine geçilecek" dedi.

'YILDA 16 MİLYON KİLOWAT SAAT ELEKTİRİK ÜRETİLİCEK'

Era şirketler CEO'su Alpay Ünal, bir milyon 200 bin tavuğun atığından yılda 16 milyon kw saat elektirik üreteceklerini belirterek, "Bunun gazını aldıktan sonra granür gübre oluşuyor, onu da piyasaya satacağız. Amacımız Türkiye'de ilk olmak. Bu bölgede kokudan şikayet var. Modern bir tesis ilk kez yapılıyor. Burası uzak bir bölge Türkiye'de ilk şarteli biz açmayı hedefliyoruz. Yenilebilir enerji kanunu çıktı. Alım garantisi mevcut. Tüm çıkan elektiriği devlete satacağız. Teknik çalışmalar son aşamada. Almanya, İspanya ve Avusturya'da bu teknoloji çok ilerledi. Son noktalara geldik. Ekim ayının sonunda siparişi vereceğiz. Seneye tesisi devreye alacağız. Tavuğun dışkısına dayalı tedarik noktamız var. Tavuğun dışkısında metan gazı var. Biz onu ayrıştırıyoruz, hapsediyoruz. O gazı jeneratörler vasıtasıyla elektiriğe çevireceğiz. Yenilebilir bir kaynak yayıyoruz" dedi.

'HAVALİMANI KOKMAYACAK'

Başbakan Erdoğan'ın Ankara Esenboğa havalimanı yolundaki kötü kokudan şikayet ettiğini hatırlatan Ünal, dışkıların yakılması ile birlikte hava limanındaki kötü kokuya son vereceklerini iddia etti. Ünal, Bu tesisle birkaç sorunu bir arada çözmeyi hedeflediklerini anlatarak, kendi tesislerinin ardından Türkiye'de 40-50 megavatlık kapasite olduğunu da tahmin ettiklerini ifade etti. Ünal, 5 milyon euroya mal olacak yatımın 2012'de tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.