SAĞLIK - 22 Haziran 2022 Çarşamba 12:08

Tedavi edilmeyen kasık fıtığı organlara zarar verebiliyor

A
A
A
Tedavi edilmeyen kasık fıtığı organlara zarar verebiliyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Umut Faydacı, kasık fıtığında erken tedavinin önemi hakkında bilgiler verdi. Erken teşhisin hastanın karın içi organların kangren olmasını önlediğini ve hayati tehlikesini azalttığını belirtti.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin hekimlerinden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Faydacı, her yaşta görülebilen kasık fıtığı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Kasık fıtığının tanısı ve tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Umut Faydacı, hastalığın daha çok kasık bölgesinde ağrı ve şişlik yaptığını ifade etti. Kasık fıtığının kadınlara oranla erkeklerde daha çok görüldüğü, hastalığın doğuştan ve doğumdan sonra da kazanılmış ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Faydacı, “Kasık fıtığı, her iki kasıkta, zayıf noktalardan çıkmaktadır. Karın içi fıtıklarını daha sık erkeklerde görüyoruz. Kasık bölgesinde şişlik ve ağrı olması fıtığın belirtisidir. Fıtık başlangıçta daha çok ağrı yapıyor ilerleyen dönemlerde kasıktaki defektin büyümesine bağlı olarak şişlik gelişmektedir. Karın içi basıncını arttıran her türlü durum kasık fıtığına neden olabilir. Zamanla kazanılmış fıtıklar ağır yük kaldırmakla da meydana gelmektedir. Tabi bunun yanında kronik kabızlıkla, kronik prostat hastalığı ile yani ıkınarak yapılan her işte fıtık oluşabilmektedir. Kronik akciğer hastalığında, öksürüğe bağlı sık kusanlarda ve hamilelerde karın içi basıncın artmasına bağlı olarak karşımıza çıkabilir. Kasık fıtığı ileri evrede bulunan kanser hastalarında karın bölgesinde şişliğe bağlı olarak görülebilmektedir.” dedi.

“Kasık fıtığı yeni doğan bebeklerde bile birinci veya ikinci ayda tanı koyduğumuz zaman, hemen cerrahi müdahale öneriyoruz”

Kasık fıtığının yeni doğan bebeklerde görülse dahi hemen ameliyat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Faydacı, “Hasta polikliniğe geldiğinde, kasıkta şişlik ve ağrı şikayeti ile bize başvuruyor. Bizim için bu tür şikayetlerde öncelikle muayene önemlidir. Genellikle muayenede biz bunun tanısını koyuyoruz. Küçük fıtıklarda veya kararsız kaldığımız durumlarda ultrason ve tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvuruyoruz. Biz muayenede kasık fıtığını gördüğümüz zaman tedavi öneriyoruz. Kasık fıtığını yeni doğan bebeklerde bile tanı koyduğumuz zaman, hemen cerrahi tedavi öneriyoruz. Bağırsakların dışarı çıkıp kangren olmasını engellemek ve bağırsakların dolaşımının bozulmasını önlemek için cerrahi planlıyoruz. Hastayı ameliyata hazırlıyoruz. Bu ameliyat açık veya kapalı olarak laparoskopik yöntemlerle yapılabilmektedir” diye konuştu.

“Kasık fıtığından dolayı bağırsaklar kangren olup, organların çürümesine sebep oluyor”

Erken cerrahinin hayati öneme sahip olduğunu ve iyileşme sürecinde katkı sağladığını ifade eden Dr. Faydacı, “Açık ve kapalı (Laparoskopik) yöntemlerde yama kullanıldığında bu tekrarlama ihtimali binde 5’lere kadar düşüyor ama biz yama yapışana kadar 6 aylık bir süre zarfında hastada fıtığın tekrarlama riskini yükselten ve karın içi basıncını arttıran durumlardan kaçınmasını öneriyoruz. Hastanın ağır işe girmemesini, eğer kabızsa hemen tedavi olmasını, prostatı ve öksürüğü varsa tedavi olmasını öneriyoruz. Bu şekilde yama zaman içinde yapışarak ve o bölgeyi sertleştirerek tekrarlama ihtimali binde 5’e kadar düşüyor. Fıtığın en korkulan komplikasyonu bağırsakta kangren gelişmesidir. Kangren gelişince, bağırsak delindiği zaman karın içerisine bağırsağın içerisine bulaşarak hastayı zehirleyebiliyor. Fıtık görüldüğü yerde cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Ameliyatın bekletilmesinin bir anlamı yok. Çünkü fıtık küçükken onarıldığında ameliyat sonrası ağrı riski daha az oluyor. Tekrarlama ihtimali daha düşüktür. Fıtık ne kadar büyük olursa ameliyat sonrası ağrı ve kanama daha çok gözükmektedir. Onun için kasık fıtığının, erken zamanda tedavi etmemiz hastaların konforu açısından önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Atilla Özer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MHP lideri Bahçeli’ye anlamlı ziyaret Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) heyeti ve Ahmed Cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, Mehin Banu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade ziyaret etti. Azerbeycan Milli Marşının ve Çırpınırdın Karadeniz’in söz yazarı Ahmed Cevad’ın Doğumunun 132.yılına ithafen TÜRKSOY heyeti ve Ahmed cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, MehinBanu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Ziyarette, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Rayev, İstiklal şairi ve Azerbaycan Millî Marşının söz yazarı Ahmed Cavad’ın Türk dünyasının mümtaz şahsiyeti ve bir cesaret timsali olduğunu belirtti. Rayev, Cavad’ın hayatının ve ortaya koyduğu eserler ile dönemin en parlak, en güçlü temsilcilerinden biri ve milli duruşlu bir fikir adamı, hümanist ve hayırsever bir entelektüel olarak ismini sadece Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının edebiyat ve düşünce tarihine altın harflerle yazdırmayı başardığını söyledi. Cavad’ isminin bugün bile Türk dünyasının bağımsızlığı ve özgürlüğü ile anıldığını belirten Rayev, TÜRKSOY’un Ahmed Cavad ailesinin isteğini de dikkate alarak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Türk dünyasına vermiş ve vermekte olduğu hizmetlerinden, Türk Millî Ülküsü’ne katkılarından dolayı ‘Ahmed Cavad Onur Madalyası’nı takdim etti. Bunun yanı sıra Rayev, Ankara’daki TÜRKSOY merkezi için arsanın tahsis edilmesi ve binanın inşa edilmesinde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 57. Hükümet Başbakan yardımcılığı görevinde iken inisiyatifleri ve olurları ile gerçekleştiğini hatırlattı. Rayev, bu vesileyle Bahçeli’ye TÜRKSOY ailesi adına şükranlarını sundu.
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.