TEKNOLOJİ - 03 Şubat 2023 Cuma 09:56

Temassız kullanım artınca kart şifrelerini unuttuk

A
A
A
Temassız kullanım artınca kart şifrelerini unuttuk

Pandemi zamanında kullanımı yaygınlaşan temassız kartlar, vatandaşlara şifrelerini adeta unutturdu.

Temassız kart özelliğini sıkça kullanan bazı vatandaşlar, temassızın geçmediği yerlerde ödeme yapmakta sıkıntı çekiyor. Dükkân sahipleri, şifresini unutan müşterilerin zaman zaman kartını bloke ettirdiğini söyledi. Eskişehir’de esnaflık yapan bir vatandaş, temassız kartların insanları tembelliğe ve unutkanlığa sürüklediğini öne sürdü. Temassız özelliği olmayan ve bazı kartlarda temassız geçmeyen pos cihazlarına sahip esnaflar, kart şifresini unutan vatandaşların ödeme yapamadığını ve aldıkları ürünün ücretini başka zaman getirdiklerini ifade etti.

“Kartlardaki temassız özelliği insanları biraz tembelliğe alıştırdı”

Eskişehirli esnaf Engin Gürbüz, sürekli temassız kullanan bazı vatandaşların kart şifresini unuttuğunu ve ödeme yapamadığını söyledi. Bunun yanı sıra temassız kartları güvenli bulmadığını ifade eden Gürbüz, bazı çocukların ailelerinden habersiz kart aldığını ve alışveriş yaptığını dile getirdi. Kart şifresini unutan vatandaşların şifre yerine şaşırıp kapı şifresi girdiği durumlarla karşılaştığını ifade eden Gürbüz, “Sürekli temassız kullana kullana kart şifresini unutan çok fazla insan var. Hatta yanlışlıkla evinin kapı şifresini girenler var. Kartlardaki temassız özelliği insanları biraz tembelliğe alıştırdı. Şaşırıp, kredi kartı yerine Eskart'ını ya da görev kartını uzatanlar bile oluyor. Şahsen temassızı pek güvenli bulmuyorum, çünkü 12-13 yaşındaki çocuklar ellerinde kartla geziyorlar, annelerinden babalarından habersiz kartı ceplerinden alıyorlar. Buraya gelip alışveriş yapıyorlar, ‘abim bizde temassız yok’ dediğimiz zaman şaşırıyor, ailesini arayamıyor çünkü onlardan habersiz aldığı için korkuyor. Şifreyi soramadığı için alışverişte yapamıyor. Bu yüzden temassız bana çokta güvenli gelmiyor, ister istemez aileler mağdur oluyor. Çocuk almış kartı kafasına göre alışveriş yapıyor. Bazen sıra beklerken marketlerde de rast geliyorum, temassızda sorun olunca yine şifreyi soruyorlar, bilmedikleri için yine soramıyorlar ve yine alışverişlerini yapamıyorlar. Ama temassız geçse yapacaklar” dedi.

Temassız kullanım artınca kart şifrelerini unuttuk

“4 ayrı kartla deneme yapıp hepsinde yanlış şifre giren kişiler gördüm”

Şifresini unutan bazı vatandaşların zaman zaman kartını bloke ettirdiğini dile getiren Gürbüz, esnaf olarak bu tür durumlara tolerans göstermeye çalıştığını belirtti. Birden çok kart taşıyan ve tüm kartlarının şifresini unutan vatandaşlarla da karşılaştığını dile getiren esnaf Engin Gürbüz şunları söyledi:

“Temassız insanları hem tembelliğe hem de unutkanlığa sürükledi. Ayrıca çok da güvenli değil. Şifresini unuttuğu için defalara yanlış şifre girip kartını bloke edenler oluyor. Hatta bloke etmeden önce ‘abi dur', 'son hakkım', 'başka zaman getiririm’ diyenler oluyor. Tabii biz de esnaf olarak böyle durumlara tolerans gösteriyoruz ‘tamam sonra getirirsiniz’ diyoruz, müşteriyi mağdur etmemeye çalışıyoruz. 4 ayrı kartla deneme yapıp hepsinde yanlış şifre giren kişiler gördüm. İnsanlar yanlarında bir sürü kart taşıyorlar, ama şifrelerini unutuyorlar çünkü temassıza alışmışlar. Böyle olunca şifreyi unutmaları çok normal.”

“Müşterilerimizin hemen hemen yüzde 90’ı kredi kartıyla alışveriş yapıyor”

Yılbaşından sonra müşterilerin kredi kartıyla ödeme yapma yönetimini daha fazla tercih ettiğini söyleyen Gürbüz, nakit para akışının azalmasına da dikkat çekti. Temassız özelliğini güvenli bulmadığı ve gerekli bulmadığı için temassız pos cihazı kullanmayan Gürbüz şöyle konuştu;

“Vatandaşların genel olarak temassızla alışveriş yapmak gibi bir huyu var. Bir de işin enteresan yanı son zamanlarda, özellikle yılbaşından sonra falan satışlarımızın büyük bir bölümünü kartlar üzerinden yapıyoruz. Müşterilerimizin hemen hemen yüzde 90’ı kredi kartıyla alışveriş yapıyor, şu sıralar çok arttı ve nakit para dönmüyor. Ödemeyi sürekli kredi kartından çekiyoruz. Çoluk, çocuk, genç, yetişkin fark etmeksizin herkesin elinde kredi kartı var. Biz de temassız yok çünkü bana pek güvenli gelmiyor ve gerek duymadım. Bir de eski pos cihazı almak eskisi gibi değil, önceden bankalar bunu ücretsiz bir şekilde veriyorlardı. Böyle durumlarda ‘bizim bankayla çalış, pos cihazını ücretsiz verelim’ ya da ‘cüzi rakamlarla aylık bir şekilde ayarlarız’ diyorlardı. Şimdi öyle şeyler kalmadı, promosyonlar bitti.”

Emir Erten
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirneli eczacılardan Gazze vurgusu Edirne’de 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan 39. Bölge Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Gazze’de insanlık tarihinin en ağır, en karanlık ve en acımasız katliamlarından biri yaşandığına vurgu yaparak insan hayatını korumayı kendisine ilke edinmiş bir mesleğin temsilcileri olarak masum sivilleri hedef alan, binlerce Filistinlinin yaşamını kaybetmesine, yaralanmasına yol açan bu saldırıları en ağır şekilde lanetlediklerini söyledi. Edirne’de bilimsel eczacılığın 185. yılı ve Eczacılık Günü dolayısıyla Atatürk Heykeli önünde tören düzenlendi. Programda çelenk sunumunun ardından bando eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan 39. Bölge Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, "14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 185 yıl geçti. Meslekî tarihimizde özel bir yere sahip olan bugünü, Türk Eczacıları Birliği olarak Bölge Eczacı Odalarımız, Eczacı Kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve kamuda, sanayide ve eczanelerinde görev yapan 50 bini aşkın meslektaşımız ile birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz" dedi. 185 yıldır kanıta dayalı bilimsel çalışmaların ışığında üstlendikleri tarihi miras ile topluma şifa dağıtan bir mesleğin mensupları olmanın sorumluluğunu taşıdıklarını söyleyen Kılıçcıgil, "Bildiğiniz gibi Gazze’de insanlık tarihinin en ağır, en karanlık ve en acımasız katliamlarından biri yaşanıyor. Bizler insan hayatını korumayı kendisine ilke edinmiş bir mesleğin temsilcileri olarak masum sivilleri hedef alan, binlerce Filistinlinin yaşamını kaybetmesine, yaralanmasına yol açan bu saldırıları en ağır şekilde lanetliyoruz. Bir an önce uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı bu insanlık dramının sona erdirilmesi ve bölgede yeniden barış ortamının tesis edilmesi için bütün dünya ülkelerini, uluslararası kuruluşları bir kez daha, acilen göreve davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Kamuda, akademide, ilaç sanayinde ve eczanelerde güvenilir ve kolay erişilebilir ilaç hakkını savunduklarını aktaran Kılıçcıgil, bu yılki Eczacılık Haftası temasının "Eczacı Varsa Hayat Var" olarak belirlendiğini ifade etti. Meslektaşlarının üstlendiği kritik rollerin, önce pandemide ardından büyük deprem felaketinde hem ulusal hem de uluslararası platformlarda çok daha net biçimde görüldüğünü söyleyen Kılıçcıgil, "Eczacı varsa ilaç ve sağlığa ilişkin diğer ürünlere güvenli erişim var, eczacı varsa etkili sağlık danışmanlığı var, eczacı varsa sağlık kuruluşlarında etkin ve kaliteli hizmet var, güvence var, emek var, dayanışma var, eczacı varsa hayat var" dedi. Düzenlenen tören, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Antalya Uysal: "Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz" Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz, çünkü maaşlarımızı ödeyebilmemiz, hizmetlerimizi aksatmamamız lazım. Bunun için büyük bir mücadelenin içindeyiz” dedi. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’de aralarında hemşehri derneklerinin de bulunduğu sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve Muratpaşa sakinleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Uysal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de rekor sayılabilecek bir oyla Muratpaşa’da 3’üncü dönem için görev aldıklarını belirterek, "Bu görevin altından kalkmak, hakkını vermek için geçtiğimiz 10 yılda mücadele ettiğimiz gibi bundan sonra da etmeye devam edeceğiz" dedi. "Ankara çözmeli" Muratpaşa’nın geçmiş 10 yılda Türkiye’nin en borçsuz belediyelerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Uysal, ancak "kamulaştırmasız el atma davalarından" oluşan tazminatlar nedeniyle bir anda Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri haline geldiğini söyledi. Sorunun, Antalya Belediyesi döneminde yapılan imar planları kaynaklı olduğunu söyleyen Başkan Uysal, şöyle konuştu: “Çok ekonomik bir belediyeyiz, her şeyini kendi üreten, fizibilitesini yaparak üreten bir belediyeyiz. Kendi işlettiğimiz dönem içinde Türkiye’nin en borçsuz belediyesiyiz. Ama bu kamulaştırmasız el atma davaları sonuçlarında da bir an da Türkiye’nin en borçlu belediyesine dönüşüyoruz. Bu süreci yönetiyoruz, son 5 yılda gelirimizin yüzde 10’unu bu işlere ayırdık. Hiç kimseye hissettirmedik, hizmetin en güzelini yapmaya gayret ettik. Artık öyle bir noktaya geldi ki bunu topluma anlatmak gerekiyor. Çünkü bunu belediyeler çözemez, hükümetlerin çözmesi gerekiyor. Bunun Ankara’dan çözülmesi gerekiyor, yerel yönetimlerin çözebileceği çapta bir şey değil.” Tasarruf modu Yüksek faiz oranları nedeniyle belediyelerin borç bulmakta sorun yaşadığını aktaran Uysal, “Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz, çünkü maaşlarımızı ödeyebilmemiz, hizmetlerimizi aksatmamamız lazım. Bunun için büyük bir mücadelenin içindeyiz” diye konuştu. Aksi durumda Türkiye’de yönetişim alanında bir devrim yapan Turunç Masa’nın, belediyenin kreşten üniversiteye hazırlık kurslarına uzanan eğitim çalışmalarının sonlandırılması gerektiğini belirten Başkan Uysal, “Ne Turunç Masa’mızdan ne de kreşlerimizden vazgeçeriz. Belirli hizmet seviyesini koruyacağız” dedi.
Bursa Psikologların sorunu meclise taşınacak Bursalı psikologlar 10 Mayıs Dünya Psikologlar gününde bir araya geldi. Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi Yönetimi, 10 Mayıs Dünya Psikologlar gününde meslektaşlarını unutmadı. Yemekli bir organizasyonda buluşan dernek üyeleri, hem mesleğin sorunlarını konuştu hem de müzik eşliğinde doyasıya eğlendi. Düzenlenen etkinliğe İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Saldız, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i temsilen Meclis Üyesi Tuğçe Savaş da katıldı. YÖK’ün, psikoloji bölümlerine baraj ve kontenjan getirmesi gerektiğini belirten Türk Psikologlar Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Demirel, "Psikologlar meslek kanunu, serbest çalışma hakları ve ruh sağlığı yasasının da bir an önce meclis çatısı altında görüşülmesi ve halk sağlığını gözetecek şekilde sonuçlanması konusunda temennilerimiz var" dedi. Psikoloji bölümünün açık öğretime açılması sürecinde Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi yönetim kuruluyla görüşme yaptıklarını ve destek verdiklerini belirten İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, mecliste psikologların sesi olup sorunların çözümüne ilişkin katkı sağlama sözü verdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Saldız ile Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Tuğçe Savaş da Dünya Psikologlar Gününü kutladılar. Mesleğe 25 yıl ve üstü emek veren psikologlara ’Anı belgesi’ verilirken, mesleğe yeni adım atacak olan psikoloji bölümü öğrencilerine de ’Aramıza hoş geldiniz’ armağan edildi. Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Ali Demirel, Başkan Yardımcısı Gizem Arsal, Yönetim Kurulu Üyeleri Uğur Kartum, İlgen Aydın, Hacer Sayan ve Özden Gülen gecenin sonunda davetlilerle topluca fotoğraf çektirdi.
Balıkesir Ayvalık’ta 7’inci Küçükköy Teferic Şenlikleri Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; 7. Küçükköy Teferic Şenlikleri bu yıl 17-18-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Şenlik programı yine dopdolu. Şenliğe katılan konuklar üç gün boyunca Küçükköy’ün ve balkan kültürünün tadını çıkaracak. 17 Mayıs Cuma günü saat 10.30’da Küçükköy Üretim Mutfağı’nın önünden başlayacak olan şenlik; 120 dansçının katılımı ve bando eşliğinde kortej yürüyüşü, ardından Küçükköy Cami Avlusundaki resmi açılış töreninde günün anlamına ilişkin konuşmalarla devam edecek. Gün içerisinde sergilenecek olan halk dansları, stant turları, Balkan Bandosu konserleri, sabun atölyeleri, Balkan ülkeleri Halk Oyunları gösterilerinden sonra, saat 19.00 ve saat 20.50’de Grup Gardaşlar Küçükköy Cami Avlusu’nda nostaljik şarkılarıyla sanatseverlere seslenecek. 18 Mayıs Cumartesi günü ise Balkan bandosunun stant aralarında vereceği konserle başlayacak olan etkinlikler, gün boyunca, Küçükköy Üretim Mutfağı’nın düzenlediği özel mantı atölyesinde, farklı tatları sevenleri buluşturacak. 16.00-17.00 saatleri arasında ise Arzu Yanardağ, Çisil Oral, Erbil Göktaş “Yerelde Sanat” üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Ardından Balkan ülkeleri Halk Oyunları gösterileri ve saat 19.00’da Ljiljan konserinde sanatçı sevenlerine dillerden düşmeyen Boşnak şarkılarını seslendirecek. Ljiljan, saat 21.00’de ikinci konserini yine Küçükköy Cami Avlusunda verecek. Şenliklerin son gününde Sabancı çocuk etkinleri var. Saat 13.00’de Sabancı teknolojiler atölyesi; drama, arkeoloji eğitici etkinlikleri, saat 16.00’da Şudabap çocuk konseri, 18.00’de tekrardan drama, arkeoloji eğitici etkinlikleri gerçekleştirilecek.7. Küçükköy Teferic Şenlikleri Sabancı Teknolojiler Atölyesi bahçesinde saat 21.00’deki mübadele konseriyle sona erecek.