EKONOMİ - 05 Şubat 2016 Cuma 18:17

THY, 300'üncü uçağını teslim aldı

A
A
A
THY, 300'üncü uçağını teslim aldı

Türk Hava Yolları, filosuna kattığı 300’üncü uçağı için THY Teknik Hangar da tören yaptı. Koltukları Türkiye’de üretilen uçakla ilgili THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Bu uçak Airbus tarafından inşa edilmiş. Uçağın içerisine Türk Hava Yolları'nın ürettiği bazı ürünler girmiş durumda. Yani Türk havacılık ve uzay sanayi artık gelişiyor. Yapacak daha çok işimiz var “dedi.

Türk Hava Yolları’nın filosuna kattığı 300’üncü uçağı için THY Teknik Hangar’da tören yaptı. Test uçuşları tamamlandıktan sonra dün Atatürk Havalimanı’na getirilen ve gümrük işlemleri tamamlandıktan sonra TC-LNC kuyruk tescilini alarak millileşen Airbus 330-300 tipi THY’nin 300'üncü uçağı oldu. THY Teknik Hangar da düzenlenen törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve çok sayıda davetli katıldı. Airbus A330 uçaklarında üç bin doları bulan maliyetiyle koltuklar artık yabancı şirketlerden alınmak yerine yurt içinden tedarik edilecek.

“Atatürk Havalimanı artık yetersiz kaldığı için hem İstanbul'un hem de Türk Havacılığını gelişmesine imkan veremez hale gelmiştir” diyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, “İşte yeni havalimanı ile bu çıkmazı aşacağız ve dünyanın en modern ve en büyük havalimanı ile hem ülkemize hem de bölge ülkelerine hizmet veren önemli bir hub olacağız. Türk Hava Yolları bunu şimdiden gördüğü için Uçak siparişlerini vermeye devam ediyor. Birkaç partide uçak siparişleri verildi. Bunlar gelmeye devam ediyor. Önümüzde ki yıllarda teslim alacağı uçaklarla uçak sayısını 475'e çıkarttığını hedefliyor. Gerek Temel Bey'in gerekse İlker Bey'in söylediği biraz daha hedefi büyütmüşler. 500 uçağın üzerine çıkacaklar. İnşallah 500 değil, 300'ü ikiye katlar 600 uçağa çıkarız. Türk Sivil havacılığı daha da” ifadesini kullandı.

“THY BEREKETLİ BİR ŞİRKETTİR”
300 'üncü uçağın içinde basın mensuplarının soruların yanıtlayan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yerli sanayinin gelişmesi için katkıda bulunduklarını kaydederek, “Şunu söyleyebilirsiniz siz uçak alıyorsunuz, cari açık veriyoruz. Öyle değil. Yüzde 20’si sırf buradan geliyor. THY 8 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla ülkeye döviz getirmede ülkenin bir numarası. Senede 500-600 milyon dolar uçak alımı yapıyor isek 8 milyar dolarlık hizmet ihracatı yapıyoruz. Bu ülkeye artı değer getiriyoruz. Aynı zamanda teknoloji getiriyoruz. Yetmedi yüzde 20’sini burada üretmek suretiyle yerli sanayinin bu anlamda gelişmesi için katkıda bulunuyoruz. THY bereketli bir şirkettir“ dedi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Şimdi biz THY'yi yönetenler ve bizim paydaşlarımız hep birlikte görevimiz şudur; bu ülkenin büyümesinde THY'nin ve sivil havacılığın önemli bir görevi var. Bu görevi yerine getirilmesinde THY'ye düşen önemli görevler var. Bu görevlerin bilincindeyiz. Biz yavaşlarsak ekonomimiz yavaşlayabilir. Biz hızlanırsak ekonomimiz hızlanır. Ekonomimiz hızlanırsa bizde hızlanırız. Biz hızlanırsak, biz lokomotif olmaya devam edersek, diğer sivil havacılık şirketlerimizde bizimle beraber koşarlar. Birbirimizin elinden tutarız. Tekelcilik zihniyetiyle değil, birlikte bu ülke için hareket etme zihniyetiyle beraber çalışırız. Rekabette yaparız, işbirliği de yaparız” dedi.

İlk kez geniş gövdeli bir uçakta yerli ‘galley’ yani mutfak ve ekonomi sınıfında koltuklar kullanılırken Türk havacılık sanayi Airbus uçaklarının da kabinine girme başarısına imza attı. THY yönetimi yerli koltuklarla poz verirken misafirler arasında bulunan Airbus Kıdemli Satış Direktörü Douglas Anderson koltukların kalitesi için şok olduğunu söyledi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil Airbus’ın temsilcisinin sözlerini Türkçe’ye çevirirken, “Biz iddia ediyoruz ki dünyadaki en iyi ekonomi koltuğu budur. Airbus’taki arkadaş da dedi ki -siz de duydunuz- 'Bu kadar kısa zamanda bu kadar kaliteli bir ürün bizi şok etti 'diyor. Airbus’ta bu koltukları diğer firmalara da satabiliyoruz. Yalnız THY değil herhangi bir Airbus A 300 uçağına bunlar satılacak” dedi.
3 bin dolarlık maliyeti olan ekonomi sınıfı koltukların yerli üretiminin önemine değinen Kotil, “Böyle bir uçağın içini donatmak aşağı yukarı 10 milyon dolar” dedi.

5 UÇAKTAN 300 UÇAĞA, 18 BİN YOLCUDAN 62 MİLYONA
THY'nin tarihçesi incelendiğinde 1933 yılında 5 uçakla başlayan, 7'si pilot olmak üzere 24 personelle kurulan hava yolu şirketi 1945 yılına kadar ortalama yılda 18 bin yolcu taşıdı. 1945 yılında uçak sayısı 52'ye çıkınca yolcu sayısı da 37 bine ulaştı.
İlk jet uçağını 1967 yılında alan THY'nin bugün 289'u yolcu 10'u da kargo uçaklık filosuyla yılda 62 milyon dolayında yolcu taşıdığı belirtildi. THY'nin taşıdığı transit yolcu sayısı ise yılda 29 milyona yaklaştı.

TUNCER CENGİZ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da hacı adaylarına uygulamalı eğitim Kütahya Müftülüğü tarafından hacı adayları için "Hac Hazırlık Semineri" düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Musab Bin Umeyr Camii’nde düzenlenen Kütahya İl Müftüsü Dr. İrfan Açık’ın katıldığı seminerde, İl Müftü Yardımcısı Tahsin Ekim tarafından hac ibadetini yerine getirecek hacı adayları için Kabe maketi kullanılarak uygulamalı eğitim verildi. Eğitimde hacı adaylarına, hac ibadeti esnasında dikkat edilmesi gereken konular anlatıldı. 2024 Hacı adayları için iki günlük bir seminer düzenlediklerini söyleyen Kütahya İl Müftü Yardımcısı Tahsin Ekim, "Bu seminerlerimizde hacı adaylarımıza orada yapacakları ibadetlerle alakalı, otelde, yemekhanede, tavaf esnasında karşılaşacakları problemler ve bunların nasıl aşılabileceği ile alakalı, toplu yaşamanın kurallarını, neler yapılması gerektiğini anlattık. Akabinde de maketimizle, uygulamalı olarak, Kabe’de tavafın nasıl yapılacağı, umrenin, sa’yın nasıl yapılacağını ve Kabe’nin bölümlerini burada da dikkat edilecek hususlarla alakalı olarak, hacı adaylarımıza genel bir bilgilendirme yaptık. Allah tüm hacı adaylarımızın haccını kabul etsin. Allah nasip ederse Kütahya’dan ilk Müftülükle gidecek olan hacı adaylarımız ayın 23’ünde inşallah kafilemiz Altıntaş Havaalanından hareket ederek ilk önce Medine’ye, oradaki ibadetlerinden sonra Mekke’ye geçecekler. İnşallah arefe günü hacı olduktan sonra, 5 Temmuz günü Türkiye’ye dönüş yapmış olacaklar. Mevlam bu süre zarfında bütün hacı adaylarımızı, Arafat’ta hacı olmalarını, döndükten sonra da hacı kalmalarını, samimi bir Müslüman olmalarını, ilk önce bizlere sonra tüm hacı adaylarımıza nasip eylesin İnşallah" diye konuştu. Seminere katılan hacı adayları heyecanlı ve çok mutlu olduklarını dile getirdiler.
Hakkari Köprüden geçmek isteyen yaşlı adam dereye düştü Hakkari’de bahçe işleri için tarlasına giden H. İbrahim Keskin isimli vatandaşın Katramas Deresi’ne düştüğü bilgisi üzerine bölgede arama kurtarma çalışması başlatıldı. Alınan bilgilere göre olay, sabah saatlerinde Karşıyaka Mahallesi’nde meydana geldi. 60 yaşındaki H. İbrahim Keskin, Pirodan mevkiinde bulunan bahçesine giderken Katramas Deresi üzerindeki köprüden geçeceği sırada dengesini kaybederek dereye düştü. Olayın haber verilmesiyle bölgeye gelen AFAD ekipleri, halatlarla dere kenarına inerek çubuk yardımıyla arama çalışması başlattı. Bölgeye gelen İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz yetkililerden bilgi alırken sağlık ve itfaiye ekipleri de hazır bekletiliyor. Çalışmalara katılan Karşıyaka Mahalle Muhtarı Vahap Ataman, “Mahalle sakinleri, demir çubukları ve korkulukları tahrip olan köprü için defalarca şikayette bulundu. Fakat hiçbir önlem alınmadı. Köprü ve dere çok tehlikeli. Günde yüzlerce aile buraya pikniğe gelirken, yüzerce öğrenci de bu köprüden geçiyor. Bu sabah yine bahçesine giden yaşlı bir amcamız bu köprüden dereye düşüyor. Şu an arama çalışmaları devam ediyor. Debisi yükselen dere her yıl can alıyor. Lütfen yetkililer dere boyunca ıslah çalışması başlatsın ve köprüyü onarsın” dedi. Görgü tanığı Mustafa Taş ise köprünün karşı tarafında bahçe işleri yaparken yaşlı adamın bir anda kaybolduğunu belirterek, “Peşinden koştum fakat bulamadım. Geri dönüp ailesini aradım. Onlarda ekipleri aradı. Şu an arama çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Elazığ 41. Mühendislik Dekanları Konseyi toplantısı Elazığ’da başladı Elazığ’da Fırat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde iki gün sürecek olan 41. Mühendislik Dekanları Konseyi toplantısı başladı. 41. Mühendislik Fakültesi Dekanlar Konseyi toplantısı, bu yıl Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 85 mühendislik fakültesi dekanının katılımıyla Fırat Üniversitesi (FÜ) ev sahipliğinde yapılıyor. FÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde toplantının öğleden önceki bölümünde, mühendislik fakültelerindeki eğitim-öğretim, kontenjan, mezunların istihdamı ve güncel konular ele alındı. Konsey Genel Kurulu’nun yapılacağı toplantının öğleden sonraki bölümünün ise görüş, öneri ve soru cevap kısmı ile son bulacağı bildirildi. ’’Bizim için gerçekçi olanı ele alıyoruz’’ Açılış konuşması yapan Mühendislik Dekanlar Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Berna Dengiz, ’’41. Mühendislik Dekanları Konseyi toplantısını Elazığ Fırat Üniversitesi’nde yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Birlikte olmak ve bu toplantıda birçok sorunumuzu konuşmak, paylaşmak, yeni öneriler geliştirmek için buradayız. Bildiğimiz gibi üniversiteler bilginin tek kaynağı olmaktan çıkmış durumda. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişim yaşamımızı ve toplumun yapısını bu denli değiştirmişken, yeni öğretim ilişkilerini oluşturmuşken, bu değişim ve dönüşüm içinde yetişen gençlerimizi iyi mühendis olarak yetiştirmenin yollarını birlikte bu toplantıda arayacağız. Yetkin mühendislik konusunu yeniden gündeme getirmemiz lazım. Özellikle deprem olayı bizim için artık kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Nitelikli eğitim programlarını çalışıyoruz. Endüstri 4.0’ı konuşuyoruz. Bizim için gerçekçi olanı ele alıyoruz. Bunları bugün ve yarınki toplantılarda birlikte konuşacağız” dedi. FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise, ’’Üniversitemiz, yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip. Halihazırda 18 fakülte, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve 4 lisans enstitü ile eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bugün de ülkemizin çok farklı üniversitelerinden dekan hocalarımız bir araya geldiler. Buradaki dekan hocalarımız da muhakkak ülkemizde mühendislik alanının gitmekte olduğu yolu, mühendislik alanında müfredatlarımız yeni gelişmelere nasıl uyarlanabilir veya revize edilebilir gibi konular üzerinde çalışmalar yapacaklar. Bu çalışma rapor haline getirilecek. Hocalarımız, bunu muhakkak YÖK ile paylaşmış olacaklar. Bu ülkemizde mühendisliğin gelişmesi, milli teknoloji hamlelerinin bu coğrafyada gerçekleşebilmesi için muhakkak YÖK’e ışık tutacaktır. Bu yüzden hocalarımızın bugün ve yarın yapacakları çalışmanın çok kıymetli olduğuna inanıyorum” diye konuştu. İki gün sürecek olan toplantıya Elazığ Vali Yardımcısı Armağan Yazıcı, Elazığ Belediye Başkan Vekili Nazif Bilginoğlu, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Mühendislik Dekanlar Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Berna Dengiz ile dekanlar ve öğrenciler katıldı.