EKONOMİ - 15 Eylül 2020 Salı 16:49

Ticaret Bakanı Pekcan'dan 'altın' mesajı

A
A
A
Ticaret Bakanı Pekcan'dan 'altın' mesajı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İlk 8 ayda altın ithalatımızda yüzde 153 artış var. 15.1 milyar dolarlık altın ithalatımız var. Dış ticaret açığımızın yüzde 40'ını altın ithalatımız gerçekleştirmektedir. Önümüzdeki dönemde küresel emtia ve finansal piyasalardaki dengelenme ile beraber altın ticaretimizin de ülkemiz dış ticaretler açısından daha makul bir trende girmesini ve dengelenmesini öngörüyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, "Mücevher İhracatının Liderleri Ödül Töreni"ne videokonferans yöntemiyle katıldı.

Pekcan, burada yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak, ihracatçılar, sektör ve iş dünyası ile her zaman istişare halinde çalışmaya önem verdiklerini söyledi. Mücevher ihracatçılarının, ihracat içinde yadsınamaz bir etkisi bulunduğunu belirten Pekcan, 2020'de korona virüs nedeniyle çok etkilenmiş olmasına rağmen, bundan sonra da mücevher ihracatçılarının daha etkin rol oynayacağına inandıklarını dile getirdi. Dünya ekonomisinin çok zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Pekcan, "Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'na göre, korona virüs pandemi süreci İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren görülen en yüksek ekonomik gerilemeyle karşı karşıyayız. Bu bütün ticareti etkilediği gibi altın hariç emtia fiyatlarını da etkiledi. Emtia fiyatları ilk 7 ayda yüzde 20 civarında geriledi. Nisan ayı itibariyle petrolün 20 doların altına düştüğünü de gördük. En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği'ndeki ikinci çeyrekteki ekonomik daralma yüzde 14.1 olarak gerçekleşti. IMF, bu sene küresel büyümenin yüzde 4.9 küçüleceğini ön görüyor. Dünya Ticaret Örgütü de küresel ticaretin iyimser tahminle 12.9, kötümser tahminle 31.9 daralmasını öngörüyor" diye konuştu.

"Pozitif ayrışmaya devam ediyoruz"

Türkiye'nin en önemli ticaret pazarlarında büyük sıkıntıların söz konusu olduğunu anlatan Pekcan, "Tüm bunlara rağmen korona virüs salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin sürdüğü böyle bir zor dönemde Türkiye olarak pek çok ülkeye kıyasla daha iyi durumda olmaya ve pozitif ayrışmaya devam ediyoruz. Bu yıl sonu itibariyle özellikle 2021 yılında dış pazarlarımızdaki koşulların daha iyiye gitmesiyle en etkin ve en hızlı toparlanan ülkeler arasında yer alacağımızı değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

"Mücevher ihracatımızda yüzde 43'lük önemli bir kaybımız söz konusu"

Pekcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Mücevher sektörüne baktığımızda, külçe altın hariç olmak üzere mücevherat ihracatımız geçtiğimiz sene 2019'da yüzde 16 artış göstermiştir. Bu çerçevede Türkiye, mücevher sektöründe dünya sektöründeki önemli aktörlerden birisi olmaya devam etmektedir. Özellikle küresel mücevher ihracatçıları arasında Türkiye mücevher ihracatçılarının yüzde 5 gibi bir potansiyeli bulunmaktadır. Bu, çok önemli bir rakam. Diğer taraftan ilk 8 ayda altın hariç mücevher ihracatımızda yüzde 43'lük önemli bir kaybımız söz konusu. Başlıca pazarlarımız olan Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hong Kong gibi ülkelere ihracat kayıplarımız yüzde 40'ın üzerine çıkmış durumda. Umuyoruz gelecek dönemde bu kaybı hızlı şekilde sektörümüz çok daha fazla yaralanmadan telafi edeceğimiz yönünde."

"İlk 8 ayda altın ithalatımızda yüzde 153 artış var"

Öte yandan, 2020 yılı ilk 8 ayında altın ithalatında çok büyük bir artış yaşandığını vurgulayan Pekcan, "İlk 8 ayda altın ithalatımızda yüzde 153 artış var. 15.1 milyar dolarlık altın ithalatımız var. Dış ticaret açığımızın yüzde 40'ını altın ithalatımız gerçekleştirmektedir. Önümüzdeki dönemde küresel emtia ve finansal piyasalardaki dengelenme ile beraber altın ticaretimizin de ülkemiz dış ticaretler açısından daha makul bir trende girmesini ve dengelenmesini ön görüyoruz" dedi.

Abdullah Sarica
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da 90 milyon liralık kaçak oto yedek parçası ele geçirildi İstanbul’da polis ekipleri tarafından oto yedek parça kaçakçılarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, piyasa değeri 90 milyon lirayı bulan 5 bine yakın kaçak yedek parça ele geçirildi. Operasyonda 8 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, yurda kaçak yollarla getirilen otomobil yedek parçaların Bayrampaşa, Bakırköy, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler ve Zeytinburnu ilçelerinde bulunan depo ve işyerlerinde saklanarak piyasaya sürüldüğü bilgisine ulaştı. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen soruşturma çerçevesinde harekete geçen polis ekipleri, Türkiye’ye çeşitli gümrük kapılarından sokulduğu öğrenilen binlerce yedek parçanın saklandığı adresleri tek tek tespit ederek işyeri ve depolara dün peş peşe baskın düzenlendi. 90 milyon liralık kaçak oto yedek parça ele geçirildi Polis ekiplerinin düzenlediği zincirleme operasyonda haklarında yakalama kararı bulunan 8 şüpheli gözaltına alındı. Baskın yapılan adreslerdeki aramalarda ise piyasa değeri yaklaşık 90 milyon lirayı bulan farklı marka ve modelde 269 araç direksiyonu ve 4 bin 477 oto yedek parçası ele geçirildi. Yurda kaçak yollarla sokulan ve yüklü miktarda vergi kaybına neden olan yedek parçalara emniyet tarafından el konulurken, yakalanan şüpheliler hakkında “5607 Sayılı Kanuna Muhalefet” suçundan işlem başlatıldı. Parça kaçakçıları, gözaltına alındıktan sonra ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü. Şüpheliler ile ilgili yürütülen tahkikat işlemleri devam ederken, ele geçirilen oto yedek parçaları İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’nde bulunan yerleşkesinde sergilendi.
Konya Çocuklarının büyüdüğü çay ocağında şimdi çocuklarının yardımcısı oldu Konya’da yaklaşık 23 senedir çaycılık yapan ve çocuklarını yanında büyütüp evlendiren 67 yaşındaki Adnan Uyan, çalışmayı çok sevdiğini belirtirken, şimdilerde ilerleyen yaşına rağmen çay ocağında çocuklarına yardım ediyor. Konya’da doğup büyüyen Adnan Uyan (67), 20 yıl önce tarihi İplikçi Camisinin arka sokağında çay ocağı açtı. 5 çocuğunu çay ocağında büyüten Uyan, şimdilerde ise 1 oğlu ve 2 torununa yardım etmek için her gün sabah erken saatlerde çay ocağını açıyor. Gelen müşterilerin siparişlerini alan Adnan Uyan, daha sonra elindeki telsizi ile torununa haber veriyor. Torunu ise siparişleri hazırlayıp müşterilere servis ediyor. Gücü yettiği sürece, ömrünün sonuna kadar mesleğini devam ettirmek isteyen Uyan, mesleğini çok sevdiğini ifade etti. “Çocuklarım beni hiç bırakmadı” Hayata esnaf olarak atıldığını ifade eden Adnan Uyan, “20-23 senedir çaycılık ile uğraşıyoruz. Burayı 2008 yılında açtım. Benim 4 oğlum, 1 de kızım var. Hepsi evlendirdim. 16-17 torunum var. Çocuklarım beni hiç bırakmadılar. Halen bir oğlumla birlikte çalışıyoruz. Tüm çocuklarımı bu işi yaparak büyüttüm. Burada evlendiler” dedi. “Buraya gelen öğrenciler okulları bitse de dayılarını terk etmez” Kahve ile çay ocağı arasındaki farkı anlatan ve kendilerinin çay ocağı işlettiğini anlatan Adnan Uyan, “Kahve ile çay ocağı arasında fark var. Biz çay ocağı işletiyoruz. Kahve dediğimiz zaman işin içine oyun girer. Bizim çay ocağında çay başta olmak üzere meyve suyu da sıkarız. Müşteri ne istiyorsa çocuklarım ile birlikte ona göre hizmet etme gayreti içindeyiz. Gençlerimiz dayı olarak tanırlar beni. Dayının yeri olarak bilirler. Üniversite ve lise öğrencileri olsun yıllardır buraya gelirler, giderler. Buraya gelen öğrenciler okulları da bitse dayılarını terk etmezler. Devamlı yolları düştüğü zaman da muhakkak çaylarını içerler. Sohbetlerimizi yaparız birlikte, dertlerimizi dinleriz. Onlar gelirler çaylarını içerler, ücretlerini öderler, dayıların da dualarını alırlar” şeklinde konuştu. “Burada çocuklarıma yardımcıyım” Çocuklarının patronu değil sadece yardımcısı olduğunu ifade eden Adnan Uyan, “Ben burada çocuklarıma yardımcıyım. Buraya geliyorum hem sohbet hem muhabbet hem vakit geçirme bakımından benim için çok güzel bir şey. Gelen dostlarımızla hasbihal ediyoruz. İnşallah ömrümüz yettiğince çalışır, gücümüz dermanımız kesilirse belki o zaman ticareti bırakırız. Çünkü ben işimi severek yapan bir insanım” diye konuştu.