KÜLTÜR SANAT - 30 Temmuz 2018 Pazartesi 11:03

Titanik filmine telif şoku

A
A
A
Titanik filmine telif şoku

Tüm zamanların en iyi aşk filmleri arasında yer alan Titanik’in ikinci filminin Türkiye isim telif haklarının Eskişehir’de bir kafeye ait olduğu ortaya çıktı.

Çekildiği tarihte 200 milyon dolar bütçesiyle tarihin en pahalı yapımı olan epik-romantik film Titanik, 1912 yılında Kuzey Atlantik’in dibine gömülen bir gemide yaşananları anlatıyor. 1997 yılında gösterime giren ve gişe rekorları kıran Oscar ödüllü filmin ikincisi de 2010 yılında çekilmeye başlandı. 

Bir buz dağına çarparak batan gemide yaşananları anlatan filmin Türkiye’deki isim telif haklarının Eskişehir’de bulunan Adalar mevkiindeki ‘Titanik 4’ isimli bir kafeye ait olduğu iddia edildi. Kardeşlerinden ayrıldıktan sonra 1996 yılında kafeyi açan iş yeri sahibi Cemil Efe, 2002 yılında da Türk Patent Enstitüsünden marka tescilini yaptırdı. Markasının isim haklarını alırken ‘Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri’nin yanı sıra ‘film, televizyon ve radyo yapım hizmetleri’ni de alan Efe, kendisine gelen bir telefon üzerine filmin Türkiye’deki tescilinin kendisinde olduğunu öğrendi. Kendisine belirli zaman dilimlerinde ulaşıldığını aktaran Efe, haklarını arayacaklarını söyledi.

"TİTANİK FİLMİNİN İKİNCİSİNİ NİYE BİZ ÇEKMEYELİM?" 

İşletme sahibi Cemil Efe konuyla alakalı İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "1982’de ağabeylerimle birlikte Titanik Kafe’yi çalıştırıyorduk. 1996 yılında onlardan ayrıldıktan sonra kendime ait Adalar’da Titanik Cafe’yi açtım. 2002 yılında da Türk Patent Enstitüsünden marka tescilimi yaptırdım. Ondan beri de burayı işletmekteyiz. Film şirketinin Titanik marka tescilini yaptırmadıkları için biz yaptırabilmişiz ama bizim amacımız kafeterya üzerine işletmemiz vardı onu yaptırmaktı. O arada da ’neden olmasın bir programcılık, bir televizyonculuk maddesini de satın alalım’ dedik. Onu da aldık. Sonra İstanbul’dan bizi arayan firma oldu. Bu film şirketini temsilen firma şirketi aradılar. Biz onlara ’tescilini biz yaptırmışız’ diye söyledik. Lakin öyle kaldı ama 2002’den beri tescili bize ait. Bugüne kadar pek şeyimiz olmadı ama neden olmasın. Bundan sonra araştırabiliriz. Titanik filminin ikincisini niye biz çekmeyelim? Belki böyle bir film çekmek olabilir mi diye düşündük. Araştıracağız olabilir" ifadelerini kullandı.

"NE HAKKIMIZ VARSA ARAYACAĞIZ" 

Bir patent firmasından kendisine ulaştıklarını ve isim haklarını almak istediklerini de belirten Efe, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Beni aradılar. Bu Titanik filminin yapımcıları Twenty Fox film şirketi adına Deriş Patent Firması beni bir dönem aradı. Hatta her yıl bir yazı gönderiyorlardı. Ben en sonunda bir gün onlara cevap verdim. Titanik isim haklarının bize ait olduklarını söylüyorlardı ama öyle bir şey olamaz. Çünkü marka tescilini biz ettirmişiz. Onlar da bana, ’Filmcilik maddesini satar mısın’ dediler. Ben de, ’Neden olmasın. Satarım’ dedim. Lakin bize çok komik şeyler söylediler. ’Masraflarınızı ödeyelim, bize bırakın’ gibi konuştular. Ben de öyle bir şeyin olmayacağını dedim. Bir daha da bizi aramadılar. Bundan sonrakilerde ve ondan öncekilerde ne hakkımız varsa arayacağız." 

Türkiye’de bu isimle pek çok kafe ve işletmecinin olduğuna da dikkat çeken Efe, bunların da isim haklarının kendisine ait olduğunu sözlerine ekledi. 

Kadir Arslan - Çağatay Gür 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.