GÜNDEM - 05 Haziran 2023 Pazartesi 09:46

Trabzon'dan dünyaya açılan lezzet: Hamsiköy sütlacı

A
A
A
Trabzon'dan dünyaya açılan lezzet: Hamsiköy sütlacı

Tarihi İpek yolu güzergahındaki Zigana Dağı eteklerinde, bozulmamış doğasıyla ilgi gören Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy’de tarihi 1924’li yıllara dayanan sütlaç, yerli ve yabancı turistlerin vazgeçemediği bir lezzet haline geldi.

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. Zigana Dağı eteklerinde yer alan Hamsiköy, renk cümbüşü ve doyumsuz manzarasının yanı sıra tarihi 1924’li yıllara dayanan sütlacı ile misafirlerini cezbediyor. Farklı flora yapısından beslenen hayvanlardan elde edilen süt, pirinç ve şekerden yapılan Hamsiköy sütlacı özellikle Arap turistlerin ilgi odağı.
40 yıldır sütlaç imalatı yapan Nazmi Kayıkçı, sütlacın tarihinin çok uzun yıllara dayandığını belirterek “İran şahının buraya gelerek Atatürk ile anlaşma yaptıkları zamanda dahil hamsiköy sütlacı varmış. İran şahı gittikten sonra yazmış olduğu kitabında Hamsiköy süt aşı diye yazar. Tabi aslında Hamsiköy sütlacı ama onlar süt aşı diye yazmışlar. Arap turistler ise muhallebi diyor” dedi.

Sütlacın çok uzun bir tarifinin olmadığını dile getiren Kayıkçı, “Doğadaki çiçeğin çok oluşundan, sütümüzün yağlı olmasından ve birde yaparken ona vermiş olduğumuz hizmetten dolayı bir lezzeti yakalıyoruz. Bir sütlacı en az 4 saatte çıkartıyoruz. Herhangi bir katkı kullanmıyoruz. Süt, pirinç ve şeker. Ama 3-4 saat boyunca hiç bırakmadan karıştırıyoruz. Tamamen süt kendini alana kadar uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

Güveçte servis ediliyor

Sütlacın kremit güveç kaplarında servis edildiğini vurgulayan Kayıkçı, “Güveç şeklinde servis ediyoruz. Güvece fırınlama yaptığımız farklı bir lezzet katıyor. Üzerine hafif şekilde yakıyoruz. Daha sonra müşterinin isteğine göre fındık atıyoruz. Biz yöre halkı olarak fındıksız olarak tercih ediyoruz ama gelen müşterilerin çoğunluğu fındıklı tercih ediyor. Hamsiköy sütlacına son yıllarda inanılmaz bir ilgi var. Burada sütlaç yiyip gidenler kendi ülkelerinde bunu anlatıyorlar. Bu şekildeki tanıtımın ardından buraya her gelen sütlaç istiyor. Tabi bizde sütlaç onlar muhallebi. Arap turistlerin yanı sıra Avrupa’dan gelen müşterilerimiz de oluyor. Burası Alp’leri aldatmayacak bir yer. Burası İran transit yolu geçmiş yıllarda olduğu için buradan her devletin milletinden geçiyordu. Gittikleri yerlerde Hamsiköy sütlacını söylüyorlardı. Tabi artık daha kolaylaştı. Buradan Almanya’dan giden birisi paket yaparak getirebiliyor” diye konuştu.

Trabzon'dan dünyaya açılan lezzet: Hamsiköy sütlacı

“Nişasta katılmıyor”

Sütlaç ustası Murat Bülbül ise sütlaca kesinlikle nişasta katılmadığına dikkat çekerek, “Hamsiköy sütlacı bizim doğanın binbir çiçekleri ile beslenen hayvanlardan elde edilen sütten yapılıyor. Yayladan topluyoruz. Gelip burada imalatını ve dağıtımını yapıyoruz. Sadece süt, şeker ve pirinçten yapılır. Çoğu kişi nişasta katılır gibi şeyler söylüyorlar ama kesinlikle katılmıyor. Özellikle Arap turistlerin bu bölgede olması bizim için çok iyi. Bizden memnun kalıyorlar. Sütlacı sevgiyle yaptığımız için tadı güzel oluyor” ifadelerini kullandı.

“Bütün Avrupa, Asya, Afrika dahil birçok noktadan buraya turist geliyor”

İşletme sorumlusu Uğur Aydemir de,Hamsiköy’ün dünyanın birçok ülkesinden misafiri olduğunu belirterek “5 senedir buradayım. Buraya Tayland’tan, Endonezya’dan, Japonya’dan, Kore’den hatta Kuzey Kore’den bile müşterimiz geliyor. Buranın tanıtımını daha çok Arap turistler yapıyor. Sosyal medyada özellikle Trabzon’un tanıtımı yapıyorlar. Bu bölgeye geldiklerinden ilk baştan meşhur Rus muhallip diyorlar. Hamsiköy sütlacının onlarda telaffuzu bu şekilde. Buraya gelen misafir buradan ayrıldıktan 1 sene sonra 50 aile olarak buraya dönüyor. 1 kişinin yanında 50 aile ile tekrar Hamsiköy’e geliyor. 3 gün önce İngiltere ve Amerika’dan misafirlerimiz vardı. Bütün Avrupa, Asya, Afrika dahil birçok noktadan buraya turist geliyor. Turizm sezonunun başlamasına kısa bir süre kaldı ama şuan yavaş yavaş bir hareketlilik var” dedi.

Ozan Köse - Tolga Şahin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı Batman’ın Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını belirledi. Yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Kaymakamı Ekrem Güngör, cenaze sahiplerinin ölen yakınlarının üzüntüsünü yaşamaktan ziyade, taziyeye gelenlere yemek verme ve yapma telaşına düştüklerini, taziyelerin cenaze sahiplerini maddi ve manevi anlamda zor duruma düşürmekte olduğunu söyledi. Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna değinen Kaymakam Güngör, "Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.
Trabzon Onuachu: "İkinci yarı iyi bir karakter ortaya koyduk" Trabzonspor’un golcü oyuncusu Onuachu, Gaziantep FK maçının ikinci yarısında önemli bir karakter ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında Gaziantep FK’yı 4-2 mağlup eden Trabzonspor’da attığı 3 golle mükemmel bir geri dönüşe imza atan Onuachu, "Bugün 3 gol atmamda takım arkadaşlarım bana yardım etti. Onların yardımı olmasıydı ben de bu kadar gol atmayı başaramazdım. İlk yarıda biraz sıkıntılar yaşadık ama tecrübeli oyuncular olduğunuzda neler yapmanız gerektiği noktasında oyunu okumaya çalıştım. Neler yapmam gerektiği noktasında takım arkadaşlarımla birlikte ikinci yarıda bunları doğru uygulayarak 4-2 gibi bir skor ile sahadan ayrıldık. İkinci yarıda sahaya iyi bir karakter ortaya koyduk" dedi. Böyle gollerle geri dönmenin oyuncuya özgüven kazandırdığını belirten Onuachu, "Kolumdan yaşadığımız sakatlık nedeniyle yüzde yüz hazır olmasam da, elimden gelen en iyi mücadeleyi kulübüm ve arkadaşlarım için vermeye çalışıyorum. En iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Böyle gollerle geri dönmek özgüven için önemli bir katkı sağlar. Hem takım için hem benim için" diye konuştu. Sözleşmesiyle ilgili olarak ise Onuachu, "Bu soruya her zaman şu cevabı veriyorum. Bura da mutluyum tabii ki kalmak istiyorum ama sonuç olarak kulübümün vereceği bir karar var" ifadelerini kullandı. Gol krallığı yarışı ile ilgili bir soruya ise Nijeryalı oyuncu, "Bu kadar uzun süre sahalardan ve takımdan ayrı kaldıktan sonra gol yarışına dahil olmak o kadar kolay değil. Aylar sonra bende dönüş gerçekleştirdim ama ben her maçı kendi özelinde değerlendirmeyi, her maçı ayrı ayrı bakabilmeyi ve eğer o maçta gol atabilirsem takıma katkıda bulunmayı düşünüyorum" diye cevap verdi.