TEKNOLOJİ - 24 Kasım 2011 Perşembe 17:46

TÜBİTAK'dan 3 boyutlu mayın dedektörü

A
A
A
TÜBİTAK'dan 3 boyutlu mayın dedektörü

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Bilgi ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde 3 boyutlu mayın dedektörü geliştirildi.

ENİSE YAPAR
KOCAELİ


TÜBİTAK tarafından 3 boyutlu mayın dedektörü üretildi.BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Sezgin, "Geliştirilen sistemin, sadece mayın tespiti için değil, toprak altındaki boruların, kabloların bulunması, kalıntıların belirlenmesi ve asfalt kalitesinin belirlenmesi gibi ikinci bir özelliği var" dedi.

BTE Müdür Yardımcısı Mehmet Sezgin, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi BİLGEM tesislerinde geliştirilen 3 boyutlu mayın dedektörüne ilişkin bir toplantısı düzenledi. Sezgin, 3 boyutlu mayın dedektörüne ilişkin olarak, ulusal bazda 3 projenin tamamlandığını ve geliştirilmekte olan ürünleri de uluslararası alanda test ettiklerini kaydetti. Mayın Tespit Sistemleri adı altında 1997 ve 2000 yılları arası bir proje gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sezgin, sensörlerin mayın tespitinde kullanılabilirliği açısından bir çalışmanın gerçekleştirildiğini belirtti. Şuan da yapılan sistemin 'Elde Taşınabilir Mayın Sistemi 2' (ETMS-2) olduğunu anlatan Sezgin, cihazın son bir yılda yapılan çalışmaları içeren bir prototip olduğunu kaydetti. Cihazın, farklı aşamalarda testlere tabi tutulduğunu belirten Sezgin, hem yapılan testlerde hem de istihkam okulundaki testlerde, cihaz operatörünün geliştirilen sistemi deneyebildiğini söyledi.


"3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLEME İŞLEMİ"

Sezgin, sistemin metal olan ve olmayan mayınları ve plastik mayınları da bulabileceğini vurgulayarak, "Cihazda, görsel ve sesli kullanıcı ara yüzü mevcut. Yapay zeka tabanıyla gömülü cisim hakkında öngörü oluşturuluyor" dedi.
Sezgin, infrared algılayıcılar ve 3 boyutlu görüntüleme işleminin yapıldığı tomografik görüntüleme işlemiyle mayınların tespitinin gerçekleştirildiğini belirtti. Sezgin, "Algılayıcı olarak, metalleri bulabilen ve metal olmayan cisimleri bulabilen iki algılayıcılar kullanılıyor" dedi.

Sezgin, cihazın zor askeri şartlarda çalışabilecek özellikte tasarlandığını anlattı. Sistemin biraz daha geliştirilerek, ergonomik açıdan cihazda bir iyileştirmenin yapıldığını kaydeden Sezgin, operatörün arkasını tamamen kapsayan elektronik birimin küçük bir alana dönüştürüldüğünü, geliştirilen sistemin 4 buçuk kilogram civarında olduğunu ve aksesuarlarıyla birlikte 5 kilogramı bulduğunu belirtti. Sezgin, "Sistemin 3 buçuk saat çalışma özelliği var. Farklı askeri standartlara uygun bir biçimde gerçekleştirildi" dedi.


"GÖRSEL VERİ HALİNDE OPERATÖRE AKTARILIYOR"

Sezgin, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, cihazın ilk olma özelliği taşıyıp taşımadığını sorması üzerine Sezgin, "Şuan da mayın tespitinde ağırlıklı olarak kullanılan cihazlar metal dedektörlü, ikinci algılayıcıyı koyan ve endüstrileşen birkaç tane ürün var. Onlarda görsel ara yüz yok. Bizimkinde ilave sensörler, metal dedektör ve görsel ara yüz var. Görsel ara yüzle cismin derinliğinin görsel olarak operatörün görmesi mümkün. Bu haliyle, Dünya'da derinliği gösteren ilk mayın dedektörü" diye konuştu.

Sezgin, mayınların gömülme derinliğinin fazla olmadığını dolayısıyla 50 santimetreye kadar bu dedektörle mayınların görülebileceğini belirtti. Sezgin, "Geliştirilen sistemin, sadece mayın tespiti için değil, toprak altındaki boruların, kabloların bulunması, kalıntıların belirlenmesi ve asfalt kalitesinin belirlenmesi gibi ikinci bir özelliği var" dedi.

Fiyatların dünyadaki diğer üretimlerle kıyaslandığında benzerlerine göre oldukça ucuz olduğunu söyleyen Sezgin, yurtdışından da taleplerin olduğunu kaydetti. Sezgin, "Geliştirilen sistem var olan metal dedektörlerine ilave olarak büyük bir katkı sağlıyor. Bulunamayan görülü cisimlerin bulunmasını ve onların görsel veri halinde operatöre bilgi aktarmasını sağlıyor ve yapay zeka tabanı yöntemlerle cinsini otomatik olarak sunmuş oluyor" dedi.

Sezgin, tamamen yerli üretimin olduğunu ve tamamen özgün bir tasarımın olduğunu söyledi. Dünyada bunun benzeri iki sistemin olduğunu kaydeden Sezgin, bu sistemlerde de görsel ara yüzün olmadığını anlattı. Sezgin, Doğu ve Güneydoğu şartlarında saha çalışmasının yapıldığını belirtti. Güç kaynağı olarak bataryanın kullanıldığını ifade eden Sezgin, "3 tane bataryamız var. Araçtan şarj edilebiliyor" dedi.

Gazetecilere cihazın test edildiği görsel bir sunum yapıldı. Geliştirilen dedektörle oluşturulan yapay mayın tarlasındaki yapay mayınlar arandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Polisle 3 sokak boyunca çatıştı, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi... Korku dolu anlar kamerada Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde 3 sokak boyunca polisle çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Hızırtepe Mahallesi’nde meydana gelen olayda, henüz belirlenemeyen sebepten dolayı polisle 3 sokak boyunca çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Çatışmanın yaşandığı sokaklarda Polis Özel Harekat ekiplerince yoğun güvenlik önlemleri alındı. Etkisiz hale getirilen şahıs ambulans ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Meydana gelen çatışmada, bölgede bulunan bazı araç ve evlere kurşun isabet etti. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonuna kaydedildi. Film gibi çatışma anlarını saniye saniye kaydetti Çatışma anını evinin balkonundan cep telefonundan kayıt altına alan Melih Mısır, "Biz evimizdeydik, polisler mahalleyi çevreledi ve biz ne olduğunu anlamadık. Sonrasında balkondayken içeri girmemizi söylediler ardından da silah seslerini duyduk. Biri vuruldu ve şu anda da olay yeri ekipleri bölgeyi inceliyor. Benim evimin balkonuna yüksek ihtimalle mermi geldi sebebi ise balkonumda zedelenme var. Çatışma, yukarıda bulunan sokakta başladı ve ilerleyerek devam ettikten sonra bitti. Tek kişiydi, nereye ateş ettiğini görmedim ama rastgele ateş ediyordu bunun sebebi ise kurşunlar arabalara ve evlere gelmiş" dedi.
İstanbul Kamuoyunda korku ve paniğe yönelik paylaşılan içeriklere resen soruşturma başlatıldı Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da meydana gelen olaylara ilişkin, kamuoyunda endişe, korku ve panik oluşturmaya yönelik paylaşılan içerikler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, "Bazı basın-yayın organları ile sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden yayımlanan haber ve paylaşımlarda; Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen elim hadiselere ilişkin olarak, kamuoyunda endişe, korku ve paniğe sebep olacak içerikler Cumhuriyet Başsavcılığımızca yakından takip edilmektedir. Söz konusu içerik ve paylaşımlarda; elim hadiselerin faillerini övücü ifadeler kullanıldığı, farklı eğitim kurumlarında suç işlemeye tahrik edici yönlendirmelerde bulunulduğu ve kamu düzenini açık ve yakın şekilde tehlikeye düşürebilecek mahiyette paylaşımlar yapıldığı ayrıca yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan resmi açıklamalar dışında, halk arasında korku ve paniğe sebep olacak içerikler gerçeğe aykırı ve dezenformasyon içerikli bilgilerin bilinçli şekilde dolaşıma sokulduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda; söz konusu içerikleri oluşturan, yayan veya aracılık eden kişi ve hesapların tespiti amacıyla ilgili kolluk birimleriyle koordinasyon içerisinde yürütülen inceleme ve ’sanal devriye’ faaliyetleri aralıksız devam etmekte olup, suç teşkil eden paylaşımlar hakkında gözaltı ve arama işlemleri dahil gerekli tüm adli işlemler derhal ve kararlılıkla uygulanacaktır. Belirtilen eylemler bakımından Türk Ceza Kanunu’nun 213, 214, 215 ve 217/A maddeleri kapsamında ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmış olup, soruşturma işlemleri titizlikle ve çok yönlü şekilde sürdürülmektedir" ifadeleri yer aldı.
Zonguldak Kan donduran ’okul saldırısı’ şakasını polis affetmedi: 17 yaşındaki lise öğrencisi gözaltına alındı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen okul saldırılarının ardından Zonguldak’ta da WhatsApp grubuna tehdit içerikli fotoğraf paylaşan 17 yaşındaki lise öğrencisi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Şüphelinin evinde yapılan aramada kuru sıkı tabanca mermileri ele geçirildi. Okul saldırılarının ardından tüm Türkiye’de okullardaki güvenlik hassasiyeti artarken, Zonguldak’ta emniyeti alarma geçiren bir olay yaşandı. Lise öğrencisi 17 yaşındaki B.T.A., WhatsApp grubunda diğer illerdeki saldırıları kastederek fotoğraf paylaştı. Evinden 6 adet mermi çıktı İhbar ve paylaşımların ardından Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, B.T.A.’yı gözaltına aldı. Şüphelinin evinde yapılan aramada, odasındaki dolabın içerisinde 6 adet kuru sıkı tabanca mermisi bulundu. B.T.A.’nın olayda kullandığı değerlendirilen cep telefonuna da adli bilişim incelemesi yapılmak üzere el konuldu. "Şaka yapmak istedim, mermiler hatıra" savunması yaptı Gözaltına alınan B.T.A.’nın emniyetteki ön görüşmesinde kendini "şaka yaptım" diyerek savunduğu öğrenildi. WhatsApp grubundaki paylaşımı arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla attığını iddia eden B.T.A., odasında bulunan mermileri ise köyünden ’hatıra’ maksadıyla getirdiğini öne sürdü. Sınıfta torpil patlatınca disipline sevk edilmiş Öte yandan, şüphelinin vukuatlı disiplin geçmişi de dikkat çekti. B.T.A.’nın daha önce başka lisede eğitim gördüğü, ancak sınıf içerisinde torpil patlatması nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilerek şu an eğitim gördüğü liseye gönderildiği ortaya çıktı. Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam eden şüpheli B.T.A.’nın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.