TEKNOLOJİ - 24 Kasım 2011 Perşembe 17:46

TÜBİTAK'dan 3 boyutlu mayın dedektörü

A
A
A
TÜBİTAK'dan 3 boyutlu mayın dedektörü

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Bilgi ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde 3 boyutlu mayın dedektörü geliştirildi.

ENİSE YAPAR
KOCAELİ


TÜBİTAK tarafından 3 boyutlu mayın dedektörü üretildi.BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Sezgin, "Geliştirilen sistemin, sadece mayın tespiti için değil, toprak altındaki boruların, kabloların bulunması, kalıntıların belirlenmesi ve asfalt kalitesinin belirlenmesi gibi ikinci bir özelliği var" dedi.

BTE Müdür Yardımcısı Mehmet Sezgin, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi BİLGEM tesislerinde geliştirilen 3 boyutlu mayın dedektörüne ilişkin bir toplantısı düzenledi. Sezgin, 3 boyutlu mayın dedektörüne ilişkin olarak, ulusal bazda 3 projenin tamamlandığını ve geliştirilmekte olan ürünleri de uluslararası alanda test ettiklerini kaydetti. Mayın Tespit Sistemleri adı altında 1997 ve 2000 yılları arası bir proje gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sezgin, sensörlerin mayın tespitinde kullanılabilirliği açısından bir çalışmanın gerçekleştirildiğini belirtti. Şuan da yapılan sistemin 'Elde Taşınabilir Mayın Sistemi 2' (ETMS-2) olduğunu anlatan Sezgin, cihazın son bir yılda yapılan çalışmaları içeren bir prototip olduğunu kaydetti. Cihazın, farklı aşamalarda testlere tabi tutulduğunu belirten Sezgin, hem yapılan testlerde hem de istihkam okulundaki testlerde, cihaz operatörünün geliştirilen sistemi deneyebildiğini söyledi.


"3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLEME İŞLEMİ"

Sezgin, sistemin metal olan ve olmayan mayınları ve plastik mayınları da bulabileceğini vurgulayarak, "Cihazda, görsel ve sesli kullanıcı ara yüzü mevcut. Yapay zeka tabanıyla gömülü cisim hakkında öngörü oluşturuluyor" dedi.
Sezgin, infrared algılayıcılar ve 3 boyutlu görüntüleme işleminin yapıldığı tomografik görüntüleme işlemiyle mayınların tespitinin gerçekleştirildiğini belirtti. Sezgin, "Algılayıcı olarak, metalleri bulabilen ve metal olmayan cisimleri bulabilen iki algılayıcılar kullanılıyor" dedi.

Sezgin, cihazın zor askeri şartlarda çalışabilecek özellikte tasarlandığını anlattı. Sistemin biraz daha geliştirilerek, ergonomik açıdan cihazda bir iyileştirmenin yapıldığını kaydeden Sezgin, operatörün arkasını tamamen kapsayan elektronik birimin küçük bir alana dönüştürüldüğünü, geliştirilen sistemin 4 buçuk kilogram civarında olduğunu ve aksesuarlarıyla birlikte 5 kilogramı bulduğunu belirtti. Sezgin, "Sistemin 3 buçuk saat çalışma özelliği var. Farklı askeri standartlara uygun bir biçimde gerçekleştirildi" dedi.


"GÖRSEL VERİ HALİNDE OPERATÖRE AKTARILIYOR"

Sezgin, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, cihazın ilk olma özelliği taşıyıp taşımadığını sorması üzerine Sezgin, "Şuan da mayın tespitinde ağırlıklı olarak kullanılan cihazlar metal dedektörlü, ikinci algılayıcıyı koyan ve endüstrileşen birkaç tane ürün var. Onlarda görsel ara yüz yok. Bizimkinde ilave sensörler, metal dedektör ve görsel ara yüz var. Görsel ara yüzle cismin derinliğinin görsel olarak operatörün görmesi mümkün. Bu haliyle, Dünya'da derinliği gösteren ilk mayın dedektörü" diye konuştu.

Sezgin, mayınların gömülme derinliğinin fazla olmadığını dolayısıyla 50 santimetreye kadar bu dedektörle mayınların görülebileceğini belirtti. Sezgin, "Geliştirilen sistemin, sadece mayın tespiti için değil, toprak altındaki boruların, kabloların bulunması, kalıntıların belirlenmesi ve asfalt kalitesinin belirlenmesi gibi ikinci bir özelliği var" dedi.

Fiyatların dünyadaki diğer üretimlerle kıyaslandığında benzerlerine göre oldukça ucuz olduğunu söyleyen Sezgin, yurtdışından da taleplerin olduğunu kaydetti. Sezgin, "Geliştirilen sistem var olan metal dedektörlerine ilave olarak büyük bir katkı sağlıyor. Bulunamayan görülü cisimlerin bulunmasını ve onların görsel veri halinde operatöre bilgi aktarmasını sağlıyor ve yapay zeka tabanı yöntemlerle cinsini otomatik olarak sunmuş oluyor" dedi.

Sezgin, tamamen yerli üretimin olduğunu ve tamamen özgün bir tasarımın olduğunu söyledi. Dünyada bunun benzeri iki sistemin olduğunu kaydeden Sezgin, bu sistemlerde de görsel ara yüzün olmadığını anlattı. Sezgin, Doğu ve Güneydoğu şartlarında saha çalışmasının yapıldığını belirtti. Güç kaynağı olarak bataryanın kullanıldığını ifade eden Sezgin, "3 tane bataryamız var. Araçtan şarj edilebiliyor" dedi.

Gazetecilere cihazın test edildiği görsel bir sunum yapıldı. Geliştirilen dedektörle oluşturulan yapay mayın tarlasındaki yapay mayınlar arandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.