GÜNDEM - 08 Mart 2014 Cumartesi 09:29

TÜGİAD’dan AKUT’a anlamlı hediye

A
A
A
TÜGİAD’dan AKUT’a anlamlı hediye

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) üyeleri bağışlarıyla satın aldıkları kar motosikletini AKUT’a teslim etti.

Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Abalı köyünde bulunan Abalı Kayak Tesisleri’nde gerçekleşen teslim töreninde bir açıklamada bulunan AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin 4-5 ay kar altında kalan bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, bölge insanının yüzlerce binlerce yıldır yaşam olması nedeniyle buna alışkın olduğunu söyledi. Kış mevsiminde yolların kar nedeniyle kapalı olmasının özellikle acil durumlarda problem teşkil ettiğini ifade eden Mahruki, “Acil bir durum olması durumunda, yaralı vakaları, doğum hastası veya böbrek hastalarında, hastaların kapalı köy yolları nedeniyle hastanelere veya şehir merkezine nakilleri büyük problem oluyordu. Hastanın bulunduğu köye ya da mezraya ulaşabilmek için, büyük araçlar veya koca iş makineleriyle yolları açmak, çok büyük bir çaba ve masraf gerektiriyor ve tüm bu efor yalnızca bir kez işe yarıyor. Bir hafta on gün sonra bölgede yine bir acil durum meydana geldiğinde yeniden tüm bu mücadeleyi vermek gerekiyor.

AKUT Bingöl Ekibi, 2002’den bu yana bölgedeki bu tür tüm operasyonlarda kar motosikleti kullanıyor ve çok başarılı sonuçlar elde ediyor. Kar üstünde gidebilen araçlarla hasta nakillerinin çok daha hızlı, ekonomik ve verimli olduğunu gördük ve Bingöl’de başlattığımız bu pilot çalışma tüm bölgede örnek model olarak kabul edildi” dedi.

“KAR MOTOSİKLETLERİ NİCE CANLAR KURTARACAK”
Kar motosikleti sayesinde nice canların kurtarılacağını vurgulayan Mahruki, “Bir tane kar motosikleti ile 130 civarında insanın hayatının kurtarılmasında görev aldık. Bunu geliştirmek istedik. TÜGİAD’ın AKUT’a yaptığı bu bağış neticesinde bir kar motosikletine daha sahip olduk. Bu motosikleti de Erzurum’daki ekibimize vereceğiz. Böylece hem Bingöl’de hem de Erzurum’da kar motosikletimiz olacak. Böylece bu bölgede olabilecek bu tür acil durumlarda, kar motosikletine ihtiyaç duyulacak vakalarda bu araçlar kullanılacak ve bu kar motosikletlerinin gerektirdiği takdirde burada nice canlar kurtarabileceğini şimdiden söyleyebilirim. Bizim için çok önemli bir bağış. Artık Erzurum’da da meydana gelebilecek bu tür olaylarda elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve her zaman olduğu gibi can kaybını en aza indirmeye hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal da, bölgeye pek çok sivil toplum kuruluşun geldiğini ve sadece vaatlerde bulunduklarını dile getirerek, “Çatı kuruluşu olan STK’lar, hümanist yaklaşımdan ziyade ticari bakıyor ve kendi tanıtımlarını ön planda tutuyorlar. İş dünyasının bölgedeki siyasete ve ekonomiye katkısı olacaktır tabi ki ama bu tür yardımların da olması önemlidir. TÜGİAD, ismindeki “genç” tanımının kutsallığı ve dinamizmi ile yine fark yaşattı. Herhangi bir ayrım yapmaksızın Türkiye’nin her yerine bu yardımları yaparak, hümanizmin önemine dikkat çekti. Kendilerini tebrik ediyor, desteklerin devamını diliyorum” dedi.

“ARTIK 1,5 YAŞINDAKİ BEBEKLERİMİZ ÖLMESİN”
1,5 yaşındaki minik Muharrem'in cansız bedenini taşıyan babasının fotoğrafı tüm Türkiye'de büyük üzüntü yarattığını ve minik Muharrem'in haberini gazetelerden okuyan TÜGİAD üyelerinin böyle bir karar aldıklarını belirten TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, “AKUT, bence Türkiye’nin şimdiye kadar gelmiş geçmiş en önemli ve en akılıca sivil toplum projesi. AKUT elemanları, zamanlarından, hayatlarından fedakarlık edip bir araya geliyorlar ve birlikte yaşadıkları insanların zor zamanlarında birlikte paylaştıkları topraklar için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Ben kendilerini kutluyor, bu naçizane hediyemizi kabul etikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Töreni Van’da yapmanın ayrı bir sebebinin olduğuna dikkat çeken Yücelen, “Türkiye’de Vanlı birçok iş adamı var. Vanlı genç iş adamlarımız var. Van’dan yetişmiş birçok değerimiz var. Biz bu insanlara bir mesaj vermek istiyoruz. Van’a yardım mı yapmak istiyorsunuz?, 1,5 yaşındaki Muharrem’in olayı sizinde mi yüreğini dağladı? Gelin AKUT’u arayın, onlarla bir araya gelin. Van’da bir AKUT istasyonu kurun. İşte o zaman sizde insanlarınız için bir şeyler yapmış olursunuz, demeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.Abalı Kayak Merkezi'nde gerçekleştirilen teslim töreni, AKUT ekipleri tarafından kar motosikleti ile bir kurtarma operasyonunun canlandırması ile son buldu.

ATİLLA İDİZ
VAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi. Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor. “Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir” Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehre doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar; bu tarihi yapının dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.