SAĞLIK - 22 Temmuz 2014 Salı 11:47

Tüketeceğiniz kadar gıda alın

A
A
A
Tüketeceğiniz kadar gıda alın

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, bayram öncesi güvenilir gıda tüketilmesi konusunda vatandaşı uyardı.

Alparslan, yaptığı açıklamada, özellikle dini bayramlarda gıda piyasasında önemli bir canlanma olduğunu belirterek, bayramda aşırı tüketimin yanı sıra tüketilen gıda ürünlerinin güvenilirliği ile ilgili risklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda vatandaşları bilinçli olmaya çağıran Alparslan, bayramlar öncesi ortaya çıkan canlılığın her zaman gıda güvenliği esaslarının gözetilerek ortaya çıktığını söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Alparslan daha sonra şöyle konuştu:

“Özellikle seyyar satışların bu dönemlerde artış gösterdiğini, şehrimizde yaşayan herkes gözleyebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle şekerleme, et ürünleri gibi ürünlere talep artışı ile birlikte, bu gıdaların üretimi de doğal olarak arttırmaktadır. Bu durum üretici esnaf bakımından ticari olarak istenen bir durum olsa da artan üretim miktarı, hijyen ve üretim teknolojisi bakımından gösterilmesi gereken özeni olumsuz yönde etkileme riski taşımaktadır. Bu nedenle bayramda dostların akrabaların bir araya geldiği, ikramların bol bol sunulduğu mutlu zamanlarımızın tadını kaçırmamak için tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekir.”

ETİKET BİLGİLERİNİ KONTROL EDİN
Bayram hazırlığında olan vatandaşlara gıda alışverişiyle ilgili bazı pratik bilgiler veren Alparslan, şu uyarılarda bulundu: “Tüketeceğimiz kadar gıda almalıyız, daha fazla değil. Özellikle sıcak havalarda açıkta satılan gıdaların sıcaklık, toz, toprak, sinek - böcek maruziyeti nedeniyle gerek mikrobiyolojik gerekse fiziksel ve kimyasal açıdan bozulmalarının çok daha kolay olduğu bilinmeli, açıkta satılan gıdaları satın almamalıyız. Soğukta muhafaza edilen gıda ürünlerini alışverişin sonunda almalı, en kısa sürede buzdolabına ulaştırmalıyız. Alacağımız gıda ürünlerinin etiket bilgilerinde özellikle son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihine dikkat etmeliyiz, etiket bilgilerinde belirtilen saklama şartlarını hem satış yerinde aramalı hem de kendimiz sağlamalıyız. Mutfak koşullarımızda gıda hazırlarken genel hijyen kurallarına uygun davranmalı, ürünleri uzun süre oda sıcaklığında bırakmamalıyız. Yiyeceklerimizi sadece tüketebileceğimiz miktarlarda hazırlamalıyız, sofralarımızda miktardan ziyade çeşitliliğe yer vermeliyiz.”
Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Alparslan, “Oruç tutan vatandaşlarımız beslenme şekline bağlı olarak belli bir değişkenliğe uğrayan metabolizmalarını yeniden ani bir değişkenliğe uğratmamalı, beslenme şekli açısından daha yumuşak bir geçiş göstermelidir. Aşırı yağlı, karbonhidratlı yiyecekleri küçük porsiyonlar şeklinde tüketmeliyiz” dedi. 

ADANA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Siverek’te köy okulu öğrencilerine ağaç sevgisi ve çevre bilinci eğitimi Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulanan Şeyhcafer İlkokulu’ndaki öğrencilere yönelik ağaç sevgisi ve çevre bilinci eğitimi düzenlendi. Şanlıurfa Siverek ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki kırsal Darık Mahallesi’nde bulunan Şeyhcafer İlkokulu’nda eğitim gören öğrencilere yönelik ağaç sevgisi ve çevre bilinci eğitimi verildi. Köy okulunda düzenlenen etkinlik ile öğrenciler unutulmaz bir gün yaşadı. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) önlüklerini giyen öğrenciler önce TEMA gönüllülerinden eğitim aldı, ardından okul bahçesinde çevre temizliği yaptı. Öğrenciler daha sonra ağaçlara sarılarak ağaç sevgilerini ifade ederek doğayı koruma sözü verdiler. TEMA Vakfı Şanlıurfa Temsilciliği ile Haliliye İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen eğitim, öğrencilere küçük yaşta doğa bilinci kazandırmayı hedefledi. Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe tarafından verilen eğitimde, doğayı koruma, ağaçlandırma ve geri dönüşüm konularında önemli bilgiler aktarıldı. Eğitim, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Şeyhcafer İlkokulu’nda görev yapan öğretmen Ümmühan Akın, "Çok mutluyuz. Uzak bir okuldayız ama öğrencilerimiz uygulamalı olarak bir tohumun nasıl ağaca dönüştüğünü öğrendi. Ayrıca çevre temizliği yaparak doğayı korumanın önemini birebir yaşamış oldular" ifadelerini kullandı. Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, "Öğrencilere doğa ve çevre bilinci kazandırmak için zaman zaman bu tür etkinlikler düzenliyoruz" dedi.
Kayseri Tezgahlarda palamut yok, hamsi çok Denizde palamudun az olmasıyla, Kayseri’deki balıkçı tezgahlarında hamsi bolluğu yaşanmaya devam ediyor. Kayseri’de 30 yıldır balıkçılık yapan Ali Akçakaya, denizlerde palamut balığının az olmasının hamsi bolluğunun devamına neden olduğunu söyledi. Hamsi balığının yanı sıra diğer balık türlerinde de bolluk yaşandığını belirten Akçakaya, "Önceki sene yaşadığımız palamut bolluğu bu sene bulunmamakta. Bu sene palamut balığı olmadığı için hamsi ve istavrit bolluğu yaşanmaktadır. Hamsi balığının yanında, diğer balık türlerinin de bolluğu söz konusu. Bu sene gerçekten çok çeşitli bir sezon geçmektedir. Fiyatlar; kıyı bölgelerde ucuz ama İç Anadolu bölgesinde fiyatlar biraz daha yüksek seyrediyor. Nakliye ve işçilik masrafları işin içine girdiği zaman fiyatlar yükseliyor. Tam bir fiyat vermek doğru olmaz. Balığın olup olmaması fiyatları etkiliyor" dedi. "Kar yağınca balığın lezzeti artar diye bir düşünce var" Halk arasında ’kar yağmadıkça balık yenmez’ algısına değinen Akçakaya, denizden çıkan balığın ölüm sıcaklığına doğru soğuk zincirin sağlanmasının taze ve lezzetli kalmasını sağlayacağını belirterek, "Yağmur ve kar yağmadıkça balık yenmez gibi görünüyor ama şu anda denizlerde bir bereketlilik söz konusu, çok güzel balıklar çıkmakta. Vatandaşlarımızı düzgün balık, kaliteli balık yemesi için tavsiye ediyoruz. ’Kar yağınca balığın lezzeti artar’ diye bir düşünce var. Bu durum soğuk havadan kaynaklanmıyor, balığın denizden çıktığı andaki soğukluğuyla kaynaklı. Balığın ölüm sıcaklığı vardır. Balığın ölüm sıcaklığına iyi bir soğutma yapılırsa balığın et kalitesinde arttırır. Et kalitesinin arttırılması için soğuk zincirin sağlanması gerekir. Soğuk zinciri sağlanan her balığın lezzeti de tazeliği de her zamanki gibi güzel olur" ifadelerini kullandı.