DÜNYA - 11 Temmuz 2016 Pazartesi 23:24

Tüm KKTC vatandaşları Federal Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olacak

A
A
A
Tüm KKTC vatandaşları Federal Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olacak

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, müzakerelerdeki nüfus ve yurttaşlık konularının çarpıtıldığını ifade ederek, "Her iki tarafın bugüne kadar verdiği tüm yurttaşlıklar, çözümden sonraki ilk gün otomatik olarak Birleşik Federal Kıbrıs’ın yurttaşları olacaktır" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Sözcü Burcu, liderler arasında ele alınan nüfus meselesinin halledilmiş bir konu olduğunu ifade ederek, “Her iki taraf da BM nezdinde bugüne kadar yaptıkları yurttaşlıklarla ilgili bilgi ve sayı paylaşımı yaptı. Bu rakamlar tutanaklara da girdi. Ortaya çıkan tablo mevcut 220 bin KKTC ve 802 bin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yurttaşının başka herhangi bir kritere bakılmaksızın, otomatik olarak federal Kıbrıs cumhuriyeti vatandaşı olacağıdır. Bu konuda fikir birliğine varılmıştır. Bazı oranlar konuşularak mesele başka yerlere çekilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı. "Nüfus meselesinde net olan mevcut vatandaşlarımızın tümünün, tek bir ayrım yapılmaksızın otomatik olarak federal Kıbrıs cumhuriyeti vatandaşı olacağıdır” diye devam eden Burcu, bunun Kıbrıs Türk tarafı açısından, görüşme tarihinde vatandaşlık konusunda gelinen en iyi aşama olduğunu vurguladı. Barış Burcu, şöyle devam etti:

“VATANDAŞLARIMIZ ARASINDA HİÇBİR AYIRIM YAPILMAYACAK”

“Vatandaşlıkların bir kısmının ayıklanması söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tüm yurttaşlara verdiği bir söz vardır: Yurttaşlarımız arasında hiçbir ayrımı kabul etmem etmeyeceğim. Mevcut tüm yurttaşlarımız, hiçbir başka kritere bakılmaksızın, federal Kıbrıs’ın yurttaşları olacaktır. Cumhurbaşkanımız sözünün arkasındadır.”

“Dört özgürlük konusunda da zeminin 11 Şubat Belgesi, 1977-79 Doruk Antlaşmaları ve bundan önceki tüm görüşme zeminlerinden ortaya çıkan teamüllerin gereği BM parametreleridir” diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, bu esasın BM Güvenlik Konseyi kararlarında da yer aldığını hatırlattı.

“NÜFUS ve MÜLKİYETTE SARİH ÇOĞUNLUK”

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın her iki kurucu devletin de, hem kendi toplumlarının nüfusu bakımından hem mülkiyet bakımından sarih çoğunluğa sahip olmalarının, ortak yaşamın güvenlik duygusu içerisinde devam edebilmesi açısından önemli olduğunu vurgulamakta olduğunu belirten Burcu, “Varılacak çözüm, bu nitelikleri koruyacak bir çözüm olacaktır. Bu uygulamanın düzenlenmesinde de kendi özgürlüğümüzü, eşitliğimizi ve güvenliğimizi sağlayacak titizlikte ve yetkiye sahip olacağız” dedi.

“DÖRT ÖZGÜRLÜKLER VE İKİ BÖLGELİLİĞİ SULANDIRMAYACAK”

Dört özgürlükler konusunun, "BM parametreleri ortadan kalkacak" şeklinde çarptırıldığına dikkat çeken Burcu, Şunları kaydetti: “4 özgürlük konusu da BM parametrelerine aykırı olmayacaktır. 4 özgürlükler konusu, görüşme sürecinin yürütüldüğü BM parametrelerini ortadan kaldıracak şekilde uygulanacakmış gibi kasıtlı çarpık bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bunlar AB’nin de değer verdiği özgürlüklerdir ama 11 Şubat Belgesi dahil, 1977-79 Doruk Antlaşmaları dahil ve bundan önceki tüm görüşme zeminlerinden ortaya çıkan müzakere müktesebatı gereği asıl olan, BM parametreleridir. Bu, BM Güvenlik Konseyi kararlarında da yer almaktadır.”

“DÜZENLEME YETKİSİ KURUCU DEVLETLERDE OLACAK”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, iki bölgelilik ve iki kesimliliğin bu parametrelerin temelini oluşturduğunu da ifade ederek, “Varılacak çözümde iki bölgelilik ve iki kesimlilikle 4 özgürlük arasındaki ilişki, iki bölgelilik ve iki kesimliliği koruyan nitelikte düzenlenecektir. Kurucu devlet kendi bölgesindeki mülkiyet edinme özgürlüğünü düzenleme yetkisine sahip olacaktır. Bu yetki, o bölgenin kurucu devletine ait olacaktır. Bu ve diğer özgürlüklerle ilgili düzenlemelerin tümü, iki bölgelilik ve iki kesimliliğe tehdit oluşturmayacak şekilde, o kurucu devletin sorumluluğunda olacaktır. Nüfus ve mülkiyet bakımından sarih çoğunluğu koruyacak çerçevede özgürlüklere elbette açık olacağız” açıklamasını yaptı.

“ANASTASİADİS’İN ORTAYA KOYACAĞI İRADE ÖNEMLİ”

Süreçle ilgili iyimserlik ve umudunu koruduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, açıklamasını şöyle tamamladı.

“Umut olmayan yerde hayat biter. İyi niyetli olacak, karşı tarafında iyi niyetli olduğuna inanacaksınız ki bir sonuç elde edebilesiniz. Ancak iyi niyet tek başına yeterli olmayabilir. Politik vizyon ve o vizyonun arkasında durabilecek liderlik ile politik cesaret önemlidir. Cumhurbaşkanımız açısından bu konuda hiçbir eksiklik veya zaafı yoktur, bu herkesin de malumdur. Kıbrıs Rum toplumu çözüme, ortak bir yaşama yönelik evrimleşme sürecini bizim kadar hızlı tamamlayamadığı için, Sayın Anastasiadis’in bu konuda bazı sıkıntıları olabilir, bu sıkıntıları aşmak için ortaya koyacağı irade, çözüm umutları bakımında bir ışık gösterecektir”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir