EKONOMİ - 12 Mayıs 2016 Perşembe 11:22

Tuncay Özilhan: ‘Bu tüm partilere bir çağrıdır’

A
A
A
Tuncay Özilhan: ‘Bu tüm partilere bir çağrıdır’

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, içerideki ve dışarıdaki karamsarlığın ekonomi için zafiyet oluşturduğunu belirterek, terör olaylarının da bir an önce çözüm bulması gerektiğini söyledi. Özilhan, "Bu tüm partilere bir çağrıdır. Gün birlik günüdür" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 2016 yılının ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı Sabancı Center'da yapıldı. Toplantıda TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Tuncay Özilhan önemli açıklamalarda bulundu. Karamsarlığın ekonomiyi de etkilediğini kaydeden Tuncay Özilhan, "İçeride ve dışarıda etrafımızı saran karamsarlık ve endişe havasının maalesef dağılmadığını bu durumun ekonomi performansı bozduğunu vurgulayacağım. Belirsizlik ve ekonomik performans zafiyetinin bizi aşağıya çekmemesi için bazı öneriler de yapmayı planlıyorum. Geçen hafta Türkiye siyasetindeki gelişmeler planladığımız konuşmayı değiştirmemize neden oldu. Geçen hafta olanlar üç şeyin hayati önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Belirsizliğin mahsurları, kişilerden bağımsız sağlam kurumsal yapıların önemi ve parlamenter sistemin çalışır ve çözüm üretiyor olması" dedi.

"BÜYÜK BELİRSİZLİK HÜKÜMETTE YER ALACAK İSİMLERİN KİMLER OLDUĞU DEĞİL"

"Siyasi belirsizlik gündemimizde ilk sırayı işgal eder oldu" diyen Özilhan, "Şu anda en büyük belirsizlik hükümette yer alacak isimlerin kimler olduğu değil. Tabi ki Türkiye hükümetsiz kalmayacak önemli olan Türkiye'de demokratik sistemin sağlıklı işleyişinin devam etmesidir. Hayat belirsizliği sevmez. Dileğimiz içinden geçtiğimiz bu sürecin sonunda 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışan anayasaya kavuşmaktır. Kurumların etkin çalıştığı sistemde kurumun başında kimin olduğu önemsizleşir. Öyle ki isimler değişse de bedenler toprak olsa da oluşturulan modelin gücü sayesinde kurumlar dimdik ayakta kalır" ifadesini kullandı.

"YA BİZ SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ YA DA SORUNLAR BİZİ ÇÖZECEK"
Yeni anayasaya da değinen Özilhan, "Dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından birine şahitlik ediyoruz. Bölgemizde ülkemizde tarihi dönüşüm sürecinden geçiyor. Değişime ayak uyduramayanlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Geçmişin zengin Batı ülkeleri eski güçlerini korumakta zorlanıyor. Geçmiş dönemin yönetim modeline bağlı kalan yöneticiler başarısız oluyor. Yeni karşısında eski bünyenin hastalıklı yanlarını korumaya çalışanlar tasviye oluyorlar. Dileğimiz ülke olarak değişim sürecine ayak uydurabilmek. Bize gereken yeni bir toplum sözleşmesi. Modern dünyada anayasaların özellikleri bellidir. Evrensel normlara uygun olmayan çerçeve uzun vadede sıkıntı getirir. Uzun vadeyi düşünerek hareket etmeliyiz. Yeni anayasa tartışmalarına bu açıdan yaklaşmalıyız. Yeni anayasa kavga ve kutuplaşmayı artırmayı değil birlik ve beraberliği artırmalı. Herkes bunun için üstüne düşen fedakarlığı yapmalı. Görünürdeki zorluklara rağmen sorunları çözme noktasından hiç de uzak değiliz. Tarihimiz huzur içinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal sözleşme yapabileceğimizi söylüyor. Yeni anayasa yapım sürecinde en büyük güvencimiz tarihimizden kaynaklanan özelliktir. Ya biz sorunları çözeceğiz ya da sorunlar bizi çözecek" diye konuştu.

"BU BÜTÜN PARTİLERE BİR ÇAĞRIDIR"

Artık kısır siyasi çatışmalara bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Özilhan, sözlerini şöyle tamamladı: "Her şey bir yana terör sorunu bir yana. Üst üste gelen şehit haberleri yüreğimizi dağlıyor. Daha fazla takatimiz kalmadı. Bu bütün partilere bir çağrıdır. Gün birlik günüdür. Bıkmadan, usanmadan, bir şey olmuyor demeden, sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor. Parlamentoya baktığımızda gördüğümüz manzara muhalefet partilerinden biri lider değiştirme sancıları taşıyor, diğeri dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına kilitlenmiş durumda. İktidar partisi ise yönetimde ortaya çıkan değişimi yönetmeye çalışıyor. Siyasetteki bu tıkanıklık yeni değil. Her şey bir yana terör sorunu bir yana. Üst üste gelen şehit haberleri yüreğimizi dağlıyor. Daha fazla takatimiz kalmadı. Bu bütün partilere bir çağrıdır. Gün birlik günüdür. Bıkmadan, usanmadan, bir şey olmuyor demeden, sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor. Bildiğimizi, inandığımızı söylemeye devam edeceğiz" .

MUSTAFA BAKIRHAN 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.