DÜNYA - 30 Aralık 2011 Cuma 13:11

"Türk işçilerin parasını ben ödedim"

A
A
A
"Türk işçilerin parasını ben ödedim"

Çeçenistan hükümeti Türk işçileri rehin aldı şeklinde kamu oyunda haberlerin çıkması üzerine bir grup Türk gazeteciyi davet eden Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, konuya açıklık getirdi. Hiçbir işçiyi mağdur etmediklerini belirten Kadirov, asıl mağduriyeti bize Alper Suri yaşattı. Hem bizi hem de işçileri mağdur etti dedi.

MEHMET ALTUNIŞIK

Bir süre önce basına yansıyan Türk işçiler Çeçen hükümeti tarafından esir alındı haberleri konunun muhatabı olan birici isim Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından yalanlandı. Çıkan haberler üzerine bir grup gazeteciyi Çeçenistan'a davet eden ve ağırlayan Kadirov, burada düzenlediği basın toplantısında konuya açıklık getirdi.

Kadirov, "Alper Suri bir Çeçen ortağıyla Bora adında bir şirket kurdu. Kendisi buraya 5 kuruşsuz gelmişti. Burada inşaatlar yapacağına dair söz vermişti. Bizde ona güvendik. O zaman beden 10 milyon euro istedi ben de verdim. Son dönemlerde inşaatların yapımında sıkıntılar oldu. Bizim bunun hakkında bazı istihbarat çalışmalarımız olmuştu. Kendisi daha önce başta Afganistan olmak üzere birçok ülkede inşaatları yarım bırakıp kaçmış. Ben onu aynı şeyleri bize yapmaması konusunda özellikle uyardım. En son 50 milyon dolar alacağı vardı. Bende aracı oldum ve iş veren şirketin bu ödemeyi yapmasını sağladım. Ancak parayı aldıktan sonra kaçtı ve bir daha dönmedi" dedi.

"Alper Suri konusu üzerinde fazla durmak istemiyorum" diyen Kadirov, Çünkü kendisine çok kızgınım. Çünkü bu arkadaşla çay içmişliğim yemek yemişliğim var. Kendisinden beni zor durumda bırakmaması için çok rica etmiştim. Ama kaçtı gitti. Bizim son anlaşmamıza göre alacaklı olan işçiler vardı burada. Ancak Alper Suri kaçınca bu işçiler paralarını alamadı. Biz işçilerin haklarının yenilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Bundan dolayı Allah rızası için annemin başında bulunduğu Hacı Ahmet Vakfı'ndan kendilerine bu paraları ödedik. Mühendis arkadaşlarımız da bundan dolayı bize yardım etmek istediklerini söylediler. Biz de bundan sonra çalışmak isteyen arkadaşlarımızın parasını yine ödeyeceğiz. Bizim Alper Suri ile yaptığımız son görüşme Türkiye Cumhuriyeti'nden gelen konsolosların katılımı ile onların önünde olmuştur. Görüşmede mühendis arkadaşlar da vardı. Ben bu verilen işçi paralarını Allah rızası için cebimden verdim. Vermek zorunda değildim. Bunu vermek zorunda olan Alper Suri idi. Ben ilişkiler güzelken
bozulmasın diye bu paraları Allah rızası için ödedim" dedi.

Çeçen lider Kadirov, "Bora inşaat firması bir Türk firması değildir. Bora inşaat firması Rus topraklarında kurulmuş bir Rus firmasıdır. İş veren firması olarak da 'İmkostroy' diye bir firma var. Diğer tarafta yükleyici olarak Bora İnşaat vardı. Bunun başında da Alper Suri vardı. Kendisinin verdiği inşaat sözlerine inandık maalesef. Ben de ona güvenerek halkıma sözler verdim. Ama onun yüzünden halkıma karşı mahcup oldum. Çünkü verdiği sözleri yerine getirmedi ve beni birçok yerde mahcup etti. Allah hem Çeçen halkını, hem de Türk halkını böyle bir insandan korusun" dedi.

Alper Suri hakkında Türkiye'de suç duyurusunda bulunacak mısınız sorusuna Kadirov, "Kendisi hakkında binlerce dilekçe verdik. Kim olursa olsun bu Türkiye vatandaşı da olsa, Rusya vatandaşı da olsa kendisi yapacağı işin parasının yüzde yüzünü almışsa ve bunu yerine getirmemişse bununla birlikte kendisine mal veren bazı şirketlerin hakkını vermemişse, buna bu hakkı verdirmek lazım diye düşünüyorum. Bu işin bu duruma gelmesini aslında hiç istemezdim. Bizim kendisiyle bir samimiyetimiz vardı. Son geldiğinde ben kendisine senin buradan götürdüğün paralar var. Bunlarla Türkiye'de kendine villalar aldın, biz bunu biliyoruz. Sen git bunları sat. Götürdüğün paraları getir, iyi niyet göster biz de sana iyi niyet göstereceğiz, yardımcı olacağız. Bundan sonraki şantiyelerin hepsini sana vereceğim, yeter ki insanların hakkını ver. Tamam inşallah dedi kendisi ve kayboldu. Şahitler de burada vardır. Dolayısıyla bunun bir çözümü vardır. Resmi yollarla başvuru yapacağız İçişleri Bakanlığı'na ikinci etapta da İnterpol'e vereceğiz kendisini. Ancak bu arkadaş pişman olur ve geri dönerse insanların hakkını öder, işini yaparsa ben kendisini affetmeye hazırım. Hiçbir şantiyeyi yüzde yüz olarak bitirmemiştir. Buna rağmen bütün paralar ödenmiştir" dedi.

Kapılarını yatırımcılara açık olduğunu da sözlerine ekleyen Kadirov, Çeçenistan Cumhuriyeti olarak dünyadaki bütün ekonomik forumlarda bulunmaya çalışıyoruz. Çeçen adetlerine göre Bir şey istemek ayıp oluyor ama biz davet ediyoruz. Buyursunlar gelsinler. Çeçenistan güvenli bir yatırım alanıdır. Dolayısıyla buradaki bütün sektörler yatırımcıya açıktır. Biz de devlet olarak her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız" dedi.
Yıllarca Çeçenistan'da Alper Suri ile birlikte çalışan mühendislerden Fikri Gürdal da Suri'yi suçladı. Gürdal, "Bizler Çeçenistan'a Alper Suri'ye ait olan Bora İnşaat'ta çalışmak üzere geldik. Ancak Alper Suri paralarımızı ödemeden kaçtı, gitti. Bizler burada mağdur olduk.

Bizim mağduriyetimizi burada Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov ve Çeçen dostlarımız giderdi. Bizlere burada gerekli parasal yardımı yaptılar, bize sahip çıktılar. Şuan burada 21 tane bitmemiş inşaat var. Alper Suri bu inşaatların hak ediş bedelinin hepsini aldı. Tam rakamı bilmiyorum ama 500 milyon dolar civarında olduğu söyleniyor. Alper Suri habersiz bir şekilde kaçtı. Kimseye de 5 kuruş para ödemedi. İşçilere ödeme yapmadı. Bize Çeçenler yardım etti. Biz de madem Çeçenler bize yardım etti bu inşaatlar bitene kadar buradayız dedik ve bu inşaatları bitirene kadar gitmeyeceğiz dedi.

5 aydır Suri'nin inşaatlarında çalışan İzmitli inşaat işçisi Ferhat Cebeci, "Patronumuz kaçtı gitti. Biz de burada vizelerimizin çıkmasını bekliyoruz. Burada Çeçen hükümeti veya halkı ile hiçbir sıkıntımız olmadı, aksine bize yardım yettiler. Asıl sıkıntı şirketi batırıp gidenlerde, bizim yetkililerde oldu. Bize burada Çeçenistan Cumhurbaşkanı Kadirov destek çıktı. Maaşlarımızı alamayınca bize iki aylık yardım ödemesi yaptı. Bizi mağdur etmedi dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir