KÜLTÜR SANAT - 26 Mayıs 2015 Salı 01:07

‘Türkan Sultan’ sinema atölyesinde

A
A
A
‘Türkan Sultan’ sinema atölyesinde

Muğlalı sinema yönetmeni Yüksel Aksu tarafından Ula ilçesinde Mart ayında açılan ‘Sinema Atölyesi’ ilk mezunlarını verdi.

14 Mart’ta başlayan ve 10 Nisan’da sona eren Sinema Atölyesi kursuna Muğla ve çevre illerden 170 kursiyer katıldı. 7’den 70’e yaş grubunun katıldığı kursları başarı ile tamamlayan kursiyerlerin sertifikaları düzenlenen tören ile verildi. Sertifika törenine Türk sinemasının ‘Sultan’ı Türkan Şoray, kızı Yağmur, Muğla Valisi Amir Çiçek ve eşi, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Ula ve Menteşe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, sinemaseverler ve kursiyerler katıldı.

Ula Kaymakamlığı himayesinde, Dokuz Eylül ve Yaşar Üniversitesi desteğiyle, film yönetmenleri, Senaryo Yazarları Derneği, Oyuncular Sendikası, Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nin katkılarıyla 10 hafta süren kursların ardından sinema atölyesinde dersler tamamlandı. Törende konuşan Yönetmen Yüksel Aksu, hayalinin Muğla’nın Türkiye’nin film platosu olması konusundaki hayalinin yavaş yavaş gerçekleşmeye başladığını belirtti. Aksu, “Benim hayalim birçok dizi ve film Muğla’da çekilsin, Türkiye’nin ve ülkemizin müreffeh yüzünü ve gülen yüzünü göstersin ülkemiz sineması. Bu yetmiyor, Amerika’dan, Avrupa’dan film çekmek isteyenler öncelikle Türkiye’de Muğla’yı düşünsünler. Muğla uluslar arası marinaları olan, yine iki tane uluslar arası havalimanı olan çok ciddi lojistiği olan coğrafi ve kültürel çok güzel bir kentimiz var. Büyük Yalan dizisi ile başladık, ardından Dondurmam Gaymak, sonra Entel Köy Efe Köy’e karşı sinema filmlerinin ardından, Köyceğiz’de bir dizi, Datça’da bir dizi, Milas’ta bir dizi projesi, Bozüyük’te devam eden bir dizi, bunun yanında Türk Sineması’nın Sultan’ının Yeşilyurt mahallesinde bir sinema filmi çekecek. Şu anda ben de bir sinema filmi çeksem, Hollywood ortalamasına yaklaştık. Kurs süresince birçok ünlü yönetmen ve sinema sanatçısı atölyemizde ders verdi. Bugün 170 kursiyerimiz sertifikalarını alacak” dedi.

TÜRKAN SULTAN, KIZININ ÇEKECEĞİ FİLMDE YÖNETMENLİK YAPACAK

Kızı Yağmur’un Muğla’nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt mahallesinde yapımcılığını üstlendiği bir filmin yönetmenliğini yapacağını açıklayan Türkan Şoray, “Kızım Yağmur’un yapımcılığın üstlendiği bu filmde ben de ona yardımcı olmak için yönetmenlik yapacağım. Filmde kızım Yağmur da rol alacak. Muğla'da bulunmaktan, bugün Ula'da bulunup bu heyecanı yaşamaktan çok mutluyum, çok gururluyum. Geldiğim andan itibaren öylesine güzel duygular yaşattınız ki bana kelimelerle ifade edemiyorum. Hepinizin o sıcacık yüreğini, bakışlarını görüyorum. İyi ki sinemacı olmuşum, iyi ki bu filmleri çevirmişim, iyi ki sizlerin kalbine girebilmişim. Bu sevgi ve bu duygu alışverişi yaşattı beni her zaman” derken, önümüzdeki süreçte Yüksel Aksu’nun çekeceği bir filmde rol almak istediğini açıkladı.

“MUĞLA SİNEMA SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR KENT”

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla'nın sinema ve dizi sektörü için bulunmaz mekânlara sahip olduğunu belirterek, önemli tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde barındırdığını açıkladı. Vali Çiçek, “Türkan Şoray'ın Muğla'da sinema filmi çekecek olmasından mutluyuz. Türk sinemasına çok önemli değerler katan Türk Sineması’nın ‘Sultan’ı Türkan hanımın Muğla’ya yapacağı katkılar için şimdiden teşekkür ediyorum. Allah Muğla'ya o kadar güzellik vermiş ki, ormanıyla, deniziyle, ovasıyla, güneşiyle, kumuyla, sahilleriyle, en önemlisi insani değerleriyle Muğla sinema sektörü için önemli bir kent" dedi.

Sinema atölyesi sertifika törenine katılan Türkan Şoray’ın 1965 yılından itibaren oynadığı filmlerin kısa kısa fragmanları yayınlanırken, ‘Selvi Boylum, Al Yazmalım’ fragmanının ardından Yönetmen Yüksel Aksu, Türkan Şoray’a yazma taktı. Ardından Vali Amir Çiçek Şoray’a katkıları nedeniyle plaket verdi. Kursiyerlerden en küçük ve en yaşlı kursiyerin sertifikasını Türkan Şoray verdi. 

BEKİR TOSUN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.