EKONOMİ - 03 Aralık 2022 Cumartesi 11:31

Turkcell, engelleri teknolojisi ve sosyal projeleriyle aşıyor

A
A
A
Turkcell, engelleri teknolojisi ve sosyal projeleriyle aşıyor

Turkcell, engellilerin sosyal hayata tam katılımı için erişilebilirlik çözümleri ve sosyal sorumluluk projelerinde ‘fırsat eşitliği’ne odaklanıyor. Operatör, engelli bireyler için teknolojileriyle spordan kültür sanata, eğitimden iletişime kadar hayata geçirdiği pek çok farklı alanda erişilebilir çözümler ve sosyal sorumluluk projesi hayata geçiriyor.

Engelli bireylerin sosyal hayata tam katılımını sağlamak için pek çok farklı alanda sosyal çalışmalar hayata geçiren Turkcell, ‘erişilebilirlik’ ilkesiyle hayata geçirdiği mobil uygulamaları, çözümleri ve sosyal sorumluluk projeleriyle ‘fırsat eşitliği’ne odaklanıyor. Kuruluşundan bu yana engelli bireylerin önündeki sosyal bariyerleri kaldırmayı, sosyal hayata eşit ve tam katılımını fırsat eşitliğiyle sağlamayı hedefleyen operatör; ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı altında Hayal Ortağım Uygulaması, BiP Cana Yakın projesi, Turkcell Diyalog Müzesi, Engelsiz Akademi ve Engelsiz Spor gibi projelerle teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı gücünü topluma taşıyor.

“Engelleri, Turkcell’in eşsiz teknolojileri ve hayata dokunan projeleriyle aşıyoruz”

Herkes için daha erişilebilir bir dünya inşa etmek için, farklı projelerle toplumsal hayata dokunduklarını hatırlatan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şöyle konuştu: “Erişilebilirlik uygulamalarında dünyada öncü şirketlerden biri olarak, üstün ve yenilikçi Turkcell teknolojilerini, herkes için erişilebilir çözümlerimiz ve sosyal sorumluluk projelerimizle bir araya getiriyor, engelli bireylerin önündeki sosyal bariyerleri aşmalarına yardımcı oluyoruz. Erişilebilir ürün ve çözümlerimizin sayısını artırmaya, daha eşitlikçi hizmetler sunmaya ve engel tanımayan dünyalar için teknolojinin kaldıraç etkisini kullanmaya devam ediyoruz. Şirket olarak engellilerin sosyal yaşama eşit ve tam katılımlarına odaklanarak var gücümüzle çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana engelli bireylerin ve spesifik ihtiyaçlara sahip diğer pek çok grubun önündeki sosyal bariyerleri kaldırmayı, sosyal hayata eşit ve tam katılımları için fırsat eşitliği sağlamayı görev edinmiş bir şirketiz. Teknoloji dünyayı değiştiren en büyük güç. Biz de toplumun faydasını en iyi yaptığımız işle; teknolojiyle sağlıyoruz. Şirketimiz, Türkiye’de GSMA’in (The GSM Association) Engelli Bireyler için Dijital Kapsayıcılık ve Erişilebilirlik Prensipleri’ne imza atan ilk şirket. Herkesin Turkcell’i olarak hayata dokunan tüm projelerimizi ve eşsiz platformlarımızı engelli müşterilerimiz ve çalışanlarımız için uluslararası kabul edilen erişilebilirlik standartlarına ve prensiplere göre geliştirmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”

Turkcell’in erişilebilirlik uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleri şöyle açıklandı:

Görme engelli bireyler için ‘Hayal Ortağım’

Operatörün görme engelli bireylere yönelik geliştirdiği ‘Hayal Ortağım’ uygulaması, dünyada ilklerden biri olarak dikkat çekiyor. Görme engellilerin bilgiye ve teknolojiye erişimini kolay hale getiren uygulama; kullanıcılarına filmler için sesli betimleme teknolojisi, operatörün mağazaları, AVM’ler ve üniversiteler gibi kapalı alanlarda navigasyon teknolojisi ve güncel haberler, köşe yazıları, kitaplar, eğitimler gibi içerikler sunuyor. 2022 yılında 60 filmin sesli betimlemesini görme engelli sinemaseverlere ulaştıran operatör, canlı betimleme teknolojisiyle de tiyatro, müzikal gibi etkinlikler için anlık betimleme hizmeti vermeye başladı. Operatörün mekan sponsorluğu bulunan mekanlarında Eylül ayında Zorlu PSM’de oynanan Peter Pan Var olmayan Ülke ve Ekim ayındaki Turkcell Vadi’deki Cimri oyunlarında canlı olarak sesli betimleme teknolojisi sunuldu. Ayrıca Hayal ortağım kapsamında 103 operatör mağazasında kapalı alanlarda navigasyon teknolojisi uygulandı. Hayal Ortağım, tüm operatörler üzerinden ücretsiz indirilebiliyor.

Otizmli çocuklara BiP’teki ‘Cana Yakın’ Platformu rehber oluyor

Türkiye’de 0-19 yaş aralığında 1 milyon 900 bin civarı otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Tanı sonrası eğitime giden süreçte ve eğitim dönemi boyunca aileler birçok bilgi ve danışmanlık desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu noktada iletişim ve yaşam platformu BiP, otizmli olan çocukların ailelerinin, otizm ve özel eğitime dair sorularına uzman doktor ve öğretmenlerden yanıt bulabilecekleri profesyonel iletişim kanalıyla uzaktan hizmet veriyor. Tohum Otizm Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen ‘Cana Yakın’ projesiyle açık olan platform otizmli çocukların ve ailelerinin rehberlik ve psikolojik ihtiyacını karşılıyor. Aileler, iletişim ve yaşam platformu BiP’te açılan Cana Yakın kanalı sayesinde ihtiyaç duydukları güvenilir bilgi ve desteğe sürekli olarak erişebiliyor, rehberlik hizmeti ve eğitim programlarından faydalanabiliyor. Cana Yakın kanalını kullanmak isteyenler, BiP uygulamasında bulunan Keşfet bölümünden kanalı seçerek takip ederek kaynağa ulaşılabiliyor. Kullanıcılar, otizm hakkında danışmak istedikleri konular için kanal üzerinden online randevu alarak Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nın uzman eğitimcileriyle iletişim ve yaşam platformunda canlı olarak görüşebiliyorlar.

Turkcell Diyalog Müzesi 70’ten fazla engelli bireyin iş yeri

İstanbul Social Enterprise ortaklığıyla hayata geçirilen ‘Karanlıkta Diyalog’ sergisine, ‘Sessizlikte Diyalog’ sergisinin de eklenmesiyle birlikte ‘Turkcell Diyalog Müzesi’ adı altında oluşturulan kalıcı müze ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Operatörün desteğiyle ziyaretçileri görme ve işitme engelli rehberler eşliğinde farklı bir dünyaya taşıyan farklı proje, İstanbul’da 70’in üzerinde görme ve işitme engelliye istihdam sağladı. Ziyaretçi sayısı geçen yıl 10 bini bulan müzenin, açıldığı günden bu zamana kadarki ziyaretçi sayısı 500 bini aştı.

‘Engelsiz Spor’ ile 10 binden fazla bireye erişim sağlandı

2021 yılında ‘Engelsiz Spor’ Projesi kapsamında pandemi döneminde evde olan engelli sporculara destek için eğitim programı hazırlandı. Toplamda 40 farklı videodan oluşan uzaktan eğitim programında; görme, işitme, bedensel engelli bireylerin ve otizmli çocukların kendi ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan içerikler, Turkcell Engelsiz Akademi ve operatörün YouTube kanalı üzerinden ulaştırıldı. Proje kapsamında 10 binden fazla kişiye erişim sağlandı.

Yine Engelsiz Spor Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 11 spor sınıfı kuruldu, 10 bine yakın engelli öğrenciye erişim sağlandı. Pandemi döneminde uzaktan eğitim ile öğrencilere destek devam etti.

‘Engelleri Aşan Filmler’ de TV+’ta

Dijital televizyon platformu TV+, engelli kullanıcıları için 2019 yılında açtığı ‘Engelleri Aşan Filmler’ kategorisini bu yıl da yenilemeyi sürdürüyor. Görme ve işitme engelli izleyicilerin de platformdan eşit şekilde faydalanması için çalışan TV+; filmlere ayrıntılı altyazı, işaret dili ve sesli betimleme seçenekleri ekleyerek kullanıcılara sunuyor. Engelli bireyler için uygun hale getirilen onlarca film, Engelleri Aşan Filmler kategorisinin yanı sıra 555. kanalda ve Plus salonlarda yer alıyor.

‘Engelsiz Akademi’yle eğitimin kapıları aralanıyor

Turkcell Akademi, özel eğitim içeriklerine her yıl yenisini ekleyerek gelişim programlarını arttırmayı sürdürüyor. Bugüne kadar teknolojiden kişisel gelişime, iş dünyasından liderliğe, inovasyondan girişimciliğe kadar işaret dilinde çeşitli eğitimler sunan dijital platform, ‘Türk İşaret Dili’ eğitimiyle engelsiz yaşam için yetkinlik kazandırıp farkındalık oluşturuyor. Görme engelli bireyler için IOS ve Android eğitimleri, ‘Engelsiz Yaşam’ eğitimleri ve son eklenen spor eğitimleriyle faydalı gelişim programları sunuyor.

Görüntülü işaret diliyle destek veren Müşteri Hizmetleri

Operatör, 2019’da başlattığı Yüze Yüze Müşteri Hizmetleri kanalıyla Turkcell ve Turkcell Superonline işitme engelli müşterilerinin hayatına kolaylık getiriyor. Operatör uygulaması hizmetine Mayıs 2020’de BiP kanalının da eklenmesiyle birlikte bu uygulamalardan Turkcell ve Superonline mağazalarındayken ‘Yüz Yüze Müşteri Hizmetleri’ne ulaşılarak, haftanın her günü 10.00-01.45 saatleri arasında işaret diliyle görüntülü hizmet alınabiliyor. Bu kapsamda aylık 20 bin çağrıya hizmet veriliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den 7 bin öğrenciye ulaşım kartı Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin ulaşım ücretlerini karşılama amacıyla başlattığı uygulamada 7 bin öğrenciye ulaşım kartı yardımı yaptı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıldır süren uygulama kapsamında, Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu ilçelerinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ve dar gelirli öğrencilere otobüs ve tramvayda kullanılmak üzere aylık 150 biniş yüklenen ulaşım kartı veriliyor. İlkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilerin ulaşım ve kırtasiye giderlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını söyleyen Başkan Büyükkılıç, yaptığı açıklamada, “Geleceğimiz olan gençlerimiz için eğitim de sağlık da spor da bizim olmazsa olmazımız niteliğinde ve bu konuda emeğimizi hiçbir zaman esirgemiyoruz” dedi. Öğrencilere seslenen Büyükkılıç, “Siz gençlerimizin, ülkemize, bayrağımıza, dinimize, vatanımıza, milletimize bağlı ve bu değerleri her zaman el üstünde tutacak bir gençlik olacağına yürekten inanıyoruz. Donanımlı, kendini geliştirmiş, milli-manevi değerler ile kuşanmış bireyler olun. Sizler çalışkanlığınızla, azminizle ilerleyin bizler daima yanınızda yer alacak, sonuna kadar destekçiniz olacağız” diye konuştu. Şuana kadar 7 bin öğrenciye ulaşım kartı yardımı yapılırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘genç dostu’ ödülü alan bir Büyükşehir olarak gençlerin ve öğrencilerin daima yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.
Kayseri Dere ıslahı ve su güvenliği sağlayacak ‘Büyük Su Projesi’ başladı Sel taşkınlarına ve doğal afetlere karşı çözüm bulmak adına önemli bir proje olan ve DSİ tarafından yapılan “Büyük Su Projesi”nde çalışmalar başladı. Hacılar Belediyesi, ilçe için öneme sahip olan dere ıslahı ve su güvenliği projesinde yapım çalışmaları devam ediyor. Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, yaklaşık 200 milyon TL’lik bir yatırımla ilçedeki tüm derelerin ıslah edilerek taşkın su kanallarının oluşturulması için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Özdoğan, yaptığı açıklamada, "Dere ıslahı ve su güvenliği bizim için önemli ve üzerinde sıklıkla durduğumuz, çalıştığımız konulardan birisiydi. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz tarafından, Beğendik Mahallesi Gizem Sokak’ta geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan, Güney istikametine doğru 700 metrelik bir kanal yapılmıştı. Yine bu kanalın devamında güney istikametinde yaklaşık 2 km’lik bir kısmın yapımına devam ediliyor. Aksu Deresi’nin memba kısmında 1.869 metre çift taraflı beton ağırlıklı taşkın kontrol kanalı ve 11 adet menfez, mansap kısmında 595 metre çift taraflı beton ağırlıklı taşkın kontrol kanalı ve 3 adet menfez, Lara Deresi’ne 74 metre çift taraflı beton ağırlıklı taşkın kontrol kanalı ve duvar üstlerine pano panel tel çit yapılacak" dedi. Aksu Deresi ve Lara Deresi’nin Hacılar ilçesi içerisinden Erciyes’in eteklerinden inerek Beğendik Bağları, Organize Sanayi Bölgesi’nin güneyinden geçerek Boğaz köprüye ulaştığını ifade eden Başkan Özdoğan, “Bu bütün çalışmalar, ilave projelerle birlikte 3 kilometrelik bir taşkın koruma kanalını 2024 yılında tamamlamış olacağız. Böylelikle küresel iklimdeki değişiklikler, meydana gelebilecek sel baskınları ve ani yağışlarında vatandaşımızın herhangi bir can ve mal kaybına uğramasını engellemiş olacağız” dedi.
Sivas "Babam çekirdeğinden büyüttü" dediği ağaca öyle bir not astı ki gören 2 kez düşündü Sivas’ta bir esnaf, baba yadigârı ağacı korumak için ilginç bir yönteme başvurdu. Meyvelerini alırken vatandaşların zarar vermesinin önüne geçmek isteyen esnaf, ağacın dalına ilginç bir not astı. Sivas’ta Çarşıbaşı Mahallesi’nde bir esnafın beton binalar arasında yetiştirdiği kayısı ağacı, görenlerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 13 yıl önce meyve çekirdeğinden ekilip taşıma suyu ile büyütülen kayısı ağacının meyveleri için zarar görmeye başladı. Dallarındaki meyveleri alırken ağaca zarar verildiğini gören esnaf Mesut Gülle, ağacın zarar görmesini engellemek için ilginç bir yönteme başvurdu. Ağacı ilaçlatan Gülle, yazdığı notta, "Ey iman edenler, dokunmayın çok fenayım. Bakımlarımı yeni yaptırdım. Ben sizin saçınızı sakalınızı yolmuyorsam bir zahmet siz de bana dokunmayın" ifadelerine yer verdi. "Babamızın yadigârı ağaca sahip çıkmaya çalışıyoruz" Yaz geldiğinde vatandaşların hem bu ağacın meyvesinden hem de gölgesinden yararlandığını söyleyen Mesut Gülle, “Bu çevrede hiç ağaç yok. Babam bu kayısı ağacını çekirdekten büyüttü. Çevrede su bile yok, bu ağaca su taşıdı. Biz de babamızın yadigârı ağaca sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu ağaca yazıyı asmamızın sebebi de insanların ağaca zarar vermesi. Meyve yemek adına ağacın dallarını kopartıyorlar. Bu durumun önüne geçmek için kendimizce bir önlem almak istedik ve ‘Ey iman edenler, dokunmayın çok fenayım. Bakımlarımı yeni yaptırdım. Ben sizin saçınızı sakalınızı yolmuyorsam bir zahmet siz de bana dokunmayın’ yazısını yazarak aslında ağacı dillendirdik” dedi. “Yazıyı görüp kıranlar da oluyor” Yazıyı görenlerin şaşırdığını ifade eden Gülle, “Tebrik edenler de var, yazıyı okuduğu halde gelip ağacın dalını kıranlar da var. Her mevsim geçişlerinde ağacın soğuktan etkilenmemesi için ağacı tamamen naylonla kapatıp tedbir alıyoruz. Ağaca özen gösteriyoruz ama insanlar biraz duyarsız. Çevrede hiç ağaç yok ve burada kısıtlı bir alan var. Yaz aylarında bu ağacın gölgesinde insanlar oturuyor, dinleniyor. Fakat meyve yemek adına ağaca çok zarar veren var” şeklinde konuştu.