GÜNDEM - 11 Aralık 2019 Çarşamba 11:05

Türkiye, cinsiyet eşitsizliği endeksinde 66’ncı sırada

A
A
A
Türkiye, cinsiyet eşitsizliği endeksinde 66’ncı sırada

İnsani gelişme raporu 2019 verilerine göre, Türkiye insani gelişme endeks değerinde 0,806 alarak 189 ülkeden 59’uncu sıraya yerleştiği görüldü. Aynı raporun cinsiyet eşitsizliği endeksine bakıldığında da Türkiye’nin geçen yıl 0,305’lik değerle 162 ülkeden 66’ncı sıraya yerleştiği kaydedildi.

Medya takibinin önemli kurumu Ajans Press, cinsiyet eşitsizliği ile alakalı basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press ve PRNet’in dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre geçen yıl cinsiyet eşitsizliği ile alakalı basına 940 haber yansıdığı tespit edildi. 2019 yılı verilerine bakıldığında ise 928 basın haber ile konuşulduğu görülürken, cinsiyet eşitsizliğine karşı yapılan konferans ve söyleşilerin ön planda olduğu görüldü.

Ajans Press’in, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye insani gelişme endeks değerinde 0,806 alarak 189 ülke ülkeden 59’uncu sıraya yerleştiği görüldü. Böylelikle Türkiye’nin ilk kez ‘çok yüksek insani gelişme’ kategorisinde yer aldığı belirlendi. Aynı raporun cinsiyet eşitsizliği endeksine bakıldığında da Türkiye’nin geçen yıl 0,305’lik değerle 162 ülkeden 66’ıncı sıraya yerleştiği kaydedildi. Bu kırılım üreme sağlığı, kadının güçlendirilmesi ve ekonomik faaliyetler alanlarında cinsiyete dayalı eşitsizliklere ilişkin bulgular baz alınarak hazırlandı.

Mahran İsaoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Şişli’de Hıdırellez Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler ve konserler düzenlendi. Şişli Belediyesi tarafından Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanı, renkli ışıklarla aydınlatıldı ve süslendi. Konser, yarışma, karaoke, dans gösterileri, kına yakma, taç yapım ve çiçek yapım atölyesi, yüz boyama, saksıda toprağa gül fidesi dikimi ve kontrollü ateş yakma alanı yapıldı. “Şişli için çalışacağım” Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, “Hepinizin Hıdırellez’i, baharı, bahara merhabası kutlu olsun. Hıdırellez bize birliğimizi beraberliğimizi, hoşgörüyü, kardeşliği ve barışı hatırlatır. Hepimizin bahara yakışır bir şekilde kardeşçe, hoşgörü ile birlikte nice güzel günler yaşarız. Ben Şişli’de her günü bahar gibi yaşayacağımız bir Şişli için çalışacağım. Bunun için söz verdim. Hepinizin dilekleri kabul olsun” ifadelerini kullandı. Hıdırellezde huzur ve mutluluk dileyen Lerna Aker isimli vatandaş, "Toplum olarak hepimize mutluluk ve huzur diliyorum. Mutlu olmadıkça huzurlu olamıyoruz. Hepimize huzur diliyorum. Geleceğe güzel baka bilelim ki hayatlarımız aydınlansın” diye konuştu. Hıdırellez etkinliklerine katılan Ayşen Korhan isimli vatandaş, “Hıdırellez güzel bir vesile. İnanç olarak inanmanın ötesinde herkesin güzel şeyler dilediği, güzel bir gün. Baharın gelişi herkese kutlu olsun” dedi.