GÜNDEM - 08 Aralık 2017 Cuma 14:04

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

A
A
A
Türkiye, Kudüs için tek yürek!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Türkiye bu skandal karar için tek yürek oldu.

Türkiye Kudüs için ayakta. Türkiye'nin tüm illerinde ABD'nin verdiği skandal karar cuma namazı sonrası protesto ediliyor.

ABD'nin Kudüs kararına Bayrampaşa’dan da tepki geldi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Tel Aviv’deki büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıması ve Kudüs’ü İsrail’in Başkenti olarak tanıması kararı Bayrampaşa’da protesto edildi.

ABD Başkanı Trump’ın tepkilere neden olan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına Bayrampaşa’da da protesto edildi. Cuma namazı sonrasında Bayrampaşa Merkez Camii avlusunda toplanan vatandaşlar, ‘Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir’ yazılı dövizlerle tekbirler getirerek, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’ne tepkilerini dile getirdi. Cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, Kudüs’e ilişkin karar ile ilgili olarak ‘Katil ABD’, ‘Katil İsrail’ sloganları atarak, tepki gösterdi. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

ABD'nin Kudüs kararı Esenyurt'ta protesto edildi

 Esenyurt'ta Cuma namazı sonrası toplanan binlerce kişi ellerinde Filistin bayrakları ile ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs kararına hep bir ağızdan karşı çıkarak Filistin'e destek mesajları verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesi açıklamasının ardından İslam coğrafyasındaki tepkiler ve Filistin'e destek çığ gibi büyüyor. Esenyurt'ta da Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun öncülüğündeki Esenyurt Kudüs Platformu tarafından Filistin'e destek kapsamında bir dizi program başlatıldı.

Yarın sabah namazında Sultanahmet Cami'nde ve öğlen Esenyurt'ta "Kudüs'ü Düşünme Nöbeti" ile devam edilecek olan programların ilki Cuma namazı sonrası Esenyurt Cumhuriyet Namazı'nda toplanan binlerce kişi ile başladı. Başkan Kadıoğlu'nun basın açıklaması yaptığı programda, ellerinde Türk ve Filistin bayrağı taşıyan vatandaşlar hep bir ağızdan tekbir getirerek, Filistin'e destek verdi. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

Çekmeköy'de cuma namazı sonrası Kudüs protestosu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacakları açıklamasını yüzlerce kişi Çekmeköy'de Cuma Namazı sonrası protesto etti. Trump'un kararına tepki gösteren bir işçi ise çıktığı inşaat iskelesinde Türk bayrağı ve “Biz Kudüs'ü kurtarmayacağız, Kudüs bizi kurtaracak” yazılı pankart açtı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından tepkiler sürüyor. Çekmeköy Taşdelen Cebir Camii'nde Cuma Namazı kılan vatandaşlar, çıkışta Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını protesto etti. Protestoya Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cami avlusuna toplanan ve sokaklara kadar taşan kalabalık “Katil İsrail Kudüs'ten defol” pankartı açarak hep bir ağızdan tekbir getirdi.

Eylem sırada cami inşaatında çalışan bir işçinin de, inşaat yapımı için kurulan iskelenin üzerine çıkıp Türk bayrağı astıktan sonra “Biz Kudüs'ü kurtarmayacağız, Kudüs bizi kurtaracak” yazılı pankart açması dikkat çekti.
ABD Başkani Trump'un kararına tepki gösteren Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, ”Kudüs'ü Peygamber Efendimiz başta olmak üzere Hz. Ömer'in yadigarı olan, Selahattin Eyyubi'nin yadigarı olan, bütün Allah yolunda olanların yadigarı olan Kudüs için buradayız. Rabbim zulümlerini yüzlerine çarpsın” dedi. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

Sultangazi’de ABD'nin Kudüs kararına protesto

 Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Sultangazi’den Kudüs’e Destek” mitingine binlerce vatandaş katıldı.

Amerika Birleşik Devletlerinin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması tüm dünyada olduğu gibi İstanbul'da da protesto edildi. Sultangazi Belediyesi de 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda “Sultangazi’den Kudüs’e Destek” mitingi düzenledi. Düzenlenen mitinge Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mitingde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay “Bugün Türkiye için çok anlamlı bir gün herkes Cuma namazının ardından meydanları doldurdu. Tıpkı 15 Temmuz da olduğu gibi bu kararı protesto ediyor ve reddediyor. Bugün gördüğünüz gibi yaptığımız bu çağrı ile bütün millet bu meydanları doldurdu. Kudüs’ün dün yanındaydık bugün yanındayız ve yarın da yanında olacağız. Filistin’in bu direnişini her zaman destekleyeceğiz. Kudüs bizim mahremimiz. Mescid-i Aksa bizim ilk kıblemiz. Her Müslümanın evi Mescid-i Aksa’dır. Dolayısıyla bu duyarlılık bundan sonra da ilelebet devam edecektir. Onlar sonsuza kadar bir kriz meydana getirdiler ama biz bu kriz ile nasıl mücadele edileceğini Türkiye olarak çok iyi biliyoruz. Bütün İslam ülkelerine büyük bir görev düşüyor. Bundan sonra ki duruşumuz bundan sonraki hareketimiz buna yönelik olacaktır. İnşallah Ortadoğu’da barış mutlaka gelecektir. Her karanlık gecenin ardından bir sabahın olduğu gibi.” diye konuştu. Daha sonra ABD'nin kararı protesto edildi.

Hacı Bayram Camisi'nde Kudüs protestosu

Cuma namazının ardından Memur-Sen’in çağrısıyla Ankara'da Hacı Bayram Camisi'nde bir araya gelen STK temsilcileri ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planını telin etti. Eylemde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Kudüs, direnişin en stratejik, en önemli hattıdır. Kudüs düşerse direniş hattı çöker. Bu böyle bilinmelidir. O nedenle her kim kendisini antiemperyalist olarak, sömürge karşıtı olarak tanımlıyorsa, onları ve tüm Müslüman dünyayı Kudüs direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz” dedi.
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı Ankara'da Hacı Bayram Camisi’nde cuma namazının ardından protesto edildi. Eyleme Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen yönetim kurulu üyeleri, sendika başkanları, Şanlıurfa Milletvekili Sağlık-Sen onursal başkanı Mahmut Kaçar ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Protesto eyleminde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Kudüs, direnişin en stratejik, en önemli hattıdır. Kudüs düşerse direniş hattı çöker. Bu böyle bilinmelidir. O nedenle her kim kendisini antiemperyalist olarak, sömürge karşıtı olarak tanımlıyorsa, onları ve tüm Müslüman dünyayı Kudüs direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz” diye konuştu. 

ABD'nin Kudüs kararına Çankırı'dan tepki

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına Çankırı’dan bir tepki daha geldi.

Cuma namazı sonrasında Hoca Ahmet Yesevi Camisi avlusunda toplanan kalabalık grup, ABD ve İsrail’i sert bir dille eleştirdi. İHH Çankırı İl Temsilcisi Hasan Kale, grup adına açıklamada bulundu. 

Kale, İslam dünyasının kan gölüne döndüğünü aktararak, “ Her geçen gün İslam coğrafyası küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrilmektedir. Dün kendini muasır medeniyet olarak gören, Avrupa’nın merkezinde Bosna’da yaşanan soykırım hafızalarımızda tazeyken, Suriye’de her gün bir insanlık dramı yaşanırken, Arakan’da naklen soykırımlarda masum çocuklar ve kadınlar katledilirken, Haçlı kardeşliğinden bu yana kan emici vampir silah tüccarlığı yapan batılıların hedefinde hep savunmasız Müslümanlar olmuştur” dedi. 

Müslümanların kutsal değerlerine el uzatıldığını dil getiren Kale, “Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Şimdi de hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta terör devleti olarak tescillenen İsrail ve Siyonizm’in bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığı ile ilk kıblemiz Kudüsümüzü işgalci İsraillilerin Siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretine girişilmiştir. İlk kıblemizin bulunduğu Filistin 1948 yılından beri yüzlerce yıllık Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. İslam’ın ilk kıblesinde dahi ezanın yasaklanması son olarak da Kudüs’ün işgalci Siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunmuş bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. İnsanları Amerika’dan ve İsrail’den değil Allah’tan korkmaya ona teslim olmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 

Yapılan açıklama sonrasında tekbirler ve sloganlar atılarak basın açıklaması olaysız sona erdi.

Basın açıklamasına AK Parti Çankırı Milletvekilleri Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, siyasi parti ve STK temsilcileri, daire amirleri, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Kayseri'de ABD ve İsrail'e tepki gösterildi

Ak Parti Develi İlçe Teşkilatı Cuma namazından sonra Develi meydanında ABD'nin Kudüs kararını yapılan açıklama ile protesto etti.

Düzenlenen basın açıklamasına Develi Belediye Başkanı Cabbar, Ak Parti Develi İlçe Yönetimi, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Ak Parti Develi yönetimi adına açıklama yapan Harun Yavaş, "Kudüs davamız Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlığın vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derin değiştirmiştir" dedi.

Yavaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin bir şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu olay bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan karar İsrail ve Filistin toplumları ile aramızdaki husumeti artırmaktan başka bir şey olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." ifadesinde bulunarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradesini esir almak isteyenler bundan önce de olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır. İslamın izzeti olan Kudüs'ü işgale teşebbüs edenler Türkiye ile Arabıyla Kürdüyle tüm Müslümanlar Selahattin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini görecekler. Türkiye'nin ve insanlığın sureti olan Kudüs'e yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu tepkinin sonuna kadar arkasındayız."

KOÜ öğrencilerinden ABD Başkanı Trump’ın Kudüs açıklamasına tepki

ABD Başkanı Donald Trump'un, Kudüs açıklamasını protesto etmek amacıyla Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi Kocaeli Üniversitesi Komisyonu tarafından eylem düzenlendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, Tel Aviv'de yer alan ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs'ü İsrail Devleti'nin başkenti olarak tanıma kararı, Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi Kocaeli Üniversitesi Komisyonu tarafından Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Umuttepe Yerleşkesi’nde yapılan eylemle protesto edildi. Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şube Başkanı Kemal Halıcı, Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Üniversitesi Komisyonu Başkanı Mücahit Sarımsakçı ve yaklaşık 300 öğrencinin katıldığı Kudüs eyleminde ABD Başkanı Tramp, “İşbirlikçi ABD, kahrolsun İsrail. Müslüman uyuma Kudüsüne sahip çık” sözleri ile protesto edildi.

Eylem sırasında basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Üniversitesi Komisyonu Başkanı Mücahit Sarımsakçı, “Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in kanlı ortaklığı ve işgal planları devam ediyor. 2003’te ABD dışişleri bakanının ‘Orta Doğu’da 22 ülke dönüşüme uğrayacak’ söylemi, harap olan onca ülkeden sonra, 2017’de başkent değiştirme noktasına gelmiştir. Siyonizm taşeronu Tramp, Filisti’in başkenti Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerika Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarına dair değiştirme açıklamasında bulunmuştur. Kudüs ile ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD’yi de İsrail’i de hiç ummadıkları bir netice ile karşı karşıya bırakacaktır. ABD, Afganistan’dan Irak’a, Suriye’den Libya’ya, Yemen’e bütün düyaya katliam yayan seri bir katildir. ABD, kendi kıtasında çıkıp, Orta Doğu’da işgalci, İsrail’in planlarına öncü kuvvet olarak zemin hazırlamaktadır. Bu çıkış aynı zamanda ABD’nin bu plandaki yerini alenen ayyuka çıkarmaktadır. Bu plan bölgemizi ve insanlığı tehdit eden, Irak’ı parçalayan, Suriyelileri mülteci hale getiren, bir ucu Türkiye'mize dayanan siyonizm planıdır” açıklamalarında bulundu. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

Ağrı’da Cuma Namazı çıkışı Kudüs protestosu

Ağrı’da Cuma Namazı Çıkışı binlerce vatandaş ABD Başkanı D. Trump’un, Tel Aviv’de yer alan ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı protesto etti.

Ağrı’da Sivil Toplum Kuruluşları Ağrı Özgür Kudüs Sivil İnisiyatifi çatısı altında merkez camiinde kılınan Cuma Namazı’nın ardından binlerce vatandaş ile birlikte ABD ve İsrail’i protesto etti. Filistin bayrakları ile yapılan protestoda vatandaşlar tarafından çeşitli dövizlerde taşındı. protestoda Kürtçe sloganlarda atıldı. STK’lar adına basın açıklaması yapan Kerem Engin, “ İnsanlık tarihinin en kanlı, en zalim dönemlerinin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak uyarıda bulunmak üzere burada toplandık. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı, İsrail’in, bütün Filistin’i, başkenti Kudüs dâhil işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır” dedi.

ABD’nin tavrının manidar olduğunu ve bu planın amacının kaos olduğuna dikkat çeken Engin, “1995’te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin’e ve İslam Dünyası’na karşı tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. Yıl dönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu karar basit bir karar değil, Siyonizm ve Emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik bir şekilde yaptığı bu kirli plan bölgemizi yeni bir kaosa sürükleme amaçlıdır. Bu durum ABD nin İsrail’le aynı düşünce ile işgalin tarafı olduğunu göstermiştir. İsrail’in Filistin ve Kudüs’te ki varlığı gayri meşrudur. Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail’in işgali ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz. ABD’nin bu alçakça kararı, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından Ağrı AK Parti eski İl Başkanı Kemal Atmaca tarafından dua okundu. Program binlerce vatandaşın Cumhuriyet Caddesi’nde yaptıkları yürüyüşün ardından sona erdi. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

ABD’ye Kudüs tepkisi çığ gibi büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs açıklaması üzerine Kilis Sivil Dayanışma Platformu ile AK Partililer’den tepki geldi

Cuma Namaza sonrası Hacı Derviş Camiinde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis milletvekili Reşit Polat, Mustafa Hilmi Dülger, AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ile AK Partililer ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Kilis Sivil Dayanışma Platformu adına Memur Sen Kilis Temsilcisi Bekir Şen, yaptığı açıklamasında, İnsanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olduklarını ifade ederek, “Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunmak üzere burada toplandık. Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs’ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız. ‘ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma’ ve ‘Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına’ yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın önceliklidir” dedi.

AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ise ABD Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanın yaraladığını bölge sorunları derinleştirdiğini ifade ederek, “Kesin şekilde Kudüs, Tüm Müslümanlarının kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti attırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İsrail’in sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahene ederek, Müslümanların iradesini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır” ifadelerini kullandı. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

AK Parti Kars İl teşkilatından ABD’ye tepki

AK Parti Kars İl teşkilatından ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs açıklamasına tepki geldi.
AK Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Milletvekili Selahattin Beyribey ve İl teşkilatıyla Cuma namazı sonrasında Fethiye Cami önünde toplanarak ABD’ye tepki gösterdi.

AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs’ün, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğu hatırlatan Başkan Başkan Çalkın, “Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır” dedi.

Çalkın, “İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye’nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında bir süre slogan atan kalabalık, daha sonra sessizce dağıldı. 

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

Süryanilerden ABD’nin Kudüs kararına tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına tepki gösteren Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Ayhan Gürkan, “Bölgemize ve insanlara zulüm, kan ve düşmanlık getiren her kararı kınıyoruz. Bir an önce bu kararından vazgeçmelerini istiyoruz” dedi.

Midyat’ta bulunan Süryani Kültür Derneği Başkanı Ayhan Gürkan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına tepki gösterdi. Trump’ın attığı bu adımın Filistin topraklarına ve Ortadoğu’ya barış getiremeyeceğinin kesin olduğunu belirten Gürkan, “Kudüs her üç din için kutsal bir yerdir. Bence ortak bir çözüm yolu bulunması gerekiyordu ve Filistin-İsrail arasında bir barış süreci vardı. Keşke bu barış süreci bu şekilde sonuçlanmasaydı çok güzel bir şekilde taçlandırılsaydı ama maalesef ABD Başkanının açıklaması başta Filistinlilere büyük bir zulümdür, tüm İslam ülkeleri için de aynı şekilde” dedi.

Hristiyanlar olarak kararı tasvip etmediklerini ifade eden Gürkan, “Çünkü barışın, kardeşliğin dışına çıkamıyoruz ve İsa Mesih’in doğum gününü kutlamaya hazırlanıyoruz. Noel bayramı ve bu doğum Beyt Lehm’de Filistin topraklarında gerçekleşti. İsa Mesih dünyaya barışı getirdi, barışı getirmek için tanrıyla insanları barıştırdı ve gönül isterdi ki böyle bir barışla her üç dinin memnun olacağı çözüm olsaydı ama maalesef olmadı. Bölgemize, insanlara zulüm, kan, düşmanlık getiren her kararı kınıyoruz. Kesinlikle bir an önce bu kararından vazgeçmelerini istiyoruz. Ortadoğu’ya barış gelmesini istiyorsak, barışçıl adımlar atmamız gerekiyor ve bu üç dinin Ortadoğu’daki tüm toplulukların barış içinde, kardeşlik içinde yaşamaları için hep dua ediyoruz” diye konuştu. 

‘Kudüs için dimdik ayaktayız’

AK Parti İl Başkanlığı tarafından Cuma namazı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması sonrasında basın açıklaması yapıldı.

AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Kudüs için dimdik ayaktayız’ basın açıklaması Kurşun Caminde Cuma namazı sonrasında yapıldı. Burada düzenlenen basın açıklamasına, AK Parti İl Başkanı Mustafa Rauf Yanar, AK Parti milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, AK Parti Merkez ilçe başkanı Edip Avşar, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Bilgiç, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Dolaşmaz, sivil tolum örgüt temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Dolaşmaz tarafından yapılan basın açıklamasında, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir dedi. Dolaşmaz, “Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızıçizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye’nin, İnsanlığın silueti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.
Kurşunlu Camiinde düzenlenen basın açıklaması daha sonra dua edilmesiyle sona erdi. 

Hakkari’de ABD’ye tepki protestosu

Hakkari il merkezi, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde bir araya gelen kalabalık, ABD’nin ‘Kudüs’ kararına tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Tel Aviv'de yer alan ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs'ü İsrail Devleti'nin başkenti olarak tanıma kararı, Hakkari’de protesto edildi. H. Sait Camisi çıkışında bir araya gelen kalabalığa AK Parti Hakkari İl Başkanı Emrullah Gür de destek verdi.

Kalabalık adına konuşan AK Parti Hakkari İl Başkan Yardımcısı Necmettin Yakar, ABD Başkanı Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi. Yakar, “Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de cuma namazı çıkışında ABD'nin Kudüs kararı protesto edildi. Cengiz Topel Caddesi üzerindeki İhsaniye Camii önünde toplanan binlerce kişi; ‘Kudüs Müslümanlarındır’, ‘Kahrolsun Amerika’ sloganları attı. Burada açıklamalarda bulunan AK Parti İlçe Başkanı Naci Bilici’nin de katıldığı protestoda kalabalık adına konuşan AK Parti yöneticisi Fethi Erci, “Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslamın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir almak isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır” diye konuştu.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde de bir araya gelen kalabalık, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararını protesto etti. Ulu Camii önünde toplanan kalabalık, ‘kahrolsun İsrail’, ‘kahrolsun ABD’, ‘katil İsrail, Filistin'den defol’, ‘Filistin halkı yalnız değildir’ sloganları attı. Yapılan açıklamanın ardından kalabalık yürüyüş yaparak protestolarını sonlandırdı.

Türkiye, Kudüs için tek yürek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Kudüs için ayakta

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını açıklaması tüm yurtta olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de de Cuma Namazı sonrasında protesto edildi.

Rize AK Parti İl Başkanlığı ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından organize edilen Kudüs Yürüyüşü Cuma Namazı'nın ardından Rize Sahil Camisi'nde yapılan basın açıklamasının ardından gerçekleştirildi.
Basın açıklaması AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yunus Çoruh tarafından okundu. Çoruh Konuşmasında,''ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açma kararı, sorumsuz, hukuksuz; dünyayı terörize etme girişimidir. ABD bütün yeryüzünü ateşe atmaya niyetlenmiştir. Hazreti Ömer efendimizin mirası, Selahattin Eyyübi’nin rüyası, Sultan ll. Abdulhamid Han'ın davası Kudüs için Rize halkı olarak tek vücut olacağız. Müslümanların ilk kıblesine, Resulullah’ın miracına sahip çıkmak; Kudüs’ün dünya müslümanlarının başkenti olduğunu haykırmak için bütün kardeşlerimizi duyarlı olmaya davet ediyorum'' ifadesini kullandı.
Açıklamanın ardından yüzlerce vatandaş ellerindeki dövizlerle beraber Rize Memiş Ağa Parkı'na kadar tekbirlerle yürüdüler.

Adana'da Cuma namazı çıkışı Kudüs kararı protesto edildi

 Adana'da, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı cuma namazı çıkışında protesto edildi. 

Seyhan ilçesinde bulunan Kemeraltı Camisi'nde cemaat cuma namazı sonrası Trump'ın Kudüs kararını protesto etmek için toplandı. Cemaat ellerinde döviz, Türk ve Filistin bayraklarıyla "Katil ABD, Filistin'den defol" sloganları attı. Daha sonra grup adına Mahmut Eraslan yaptığı konuşmada, Kudüs'ün Filistin toprağı olmasına rağmen Trump'ın bu kararının kabul edilemez olduğunu, bütün Müslümanların birleşerek buna karşı durması gerektiğini söyledi. 

Konuşmanın ardından dua edildi. 

Protestoya AK Parti Adana milletvekilleri Fatma Gül Demet Sarı ve Tamer Dağlı da katıldı.

Trump'ın Kudüs kararı Mersin'de protesto edildi

 AK Parti İl Başkanlığı üyeleri ile Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti. 

Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde bir araya gelen vatandaşlar, ABD ve İsrail'e olan tepkilerini dile getirdiler. Burada konuşan AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Trump'ın hukuksuz açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi. Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu kaydeden Ercik, "Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karadan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır. Türkiye'nin insanlığın silueti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

ABD'nin bu kararının dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürü olduğunu dile getiren Ercik, "Bu hadise Cumhurbaşkanımızın küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği 'dünya 5'ten büyüktür' itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Kayacı ise ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığının devam ettiğini söyleyerek, "İslam coğrafyasında kim kendi halkına rağmen ABD ve İsrail ile iş tutmuşsa sonu hüsran olmuştur. ABD ve İsrail, İslam ülkelerinin yöneticilerinden kendilerine dost edinmezler, sadece kullanırlar ve vakti gelince de çöpe atarlar. Kudüs bizim onurumuzdur, iffetimizdir. Böyle hadsiz ve hukuksuz bir sürece kimse reel politik söylemiyle izahat getiremeyecektir. Kudüs'e sahip çıkmayana sahip çıkılmayacaktır. Kudüs'ü siyonist İsrail'e terk eden kendisinin de terk edilmiş bulacaktır. Kudüs için adım atan kendi onurunu, iffetini, izzetini koruyacaktır. Roma ve Bizans'ın akıbeti ne olduysa Amerika ve İsrail'in de akıbeti de o olacaktır. Zafer inananlarındır ve zafer yakındır" ifadelerini kullandı.

AK Parti İl Başkanı Dağdelen: “Kudüs kırmızı çizgimizdir”

Kırıkkale AK Parti İl Yönetimi adına ABD’nin aldığı Kudüs kararına yönelik açıklamalarda bulunan İl Başkanı Nuh Dağdelen, Kudüs’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bahsettiği gibi kırmızı çizgileri olduğunu dile getirdi.
Kırıkkale’de kılınan cuma namazı sonrası Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yönetimi ve AK Partili yöneticiler, Merkez Nur Cami avlusunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını protesto ettiler. Kırıkkale AK Parti teşkilatı adına açıklamalarda bulunan İl Başkanı Nuh Dağdelen, “Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın haremi izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türk'üyle, Arap'ıyla, Kürt'üyle tüm Müslümanların Selahaddin Eyyubi’nin ruhuyla dirilip karşılarına dikileceklerini göreceklerdir. Türkiye’nin insanlığı silueti olan Kudüs’e yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız” dedi.

Basın açıklamasına AK Parti Kırıkkale Milletvekilleri Mehmet Demir, Abdullah Öztürk ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da katıldı.  

Siverek'te binlerce kişi Trump'un kararına tepki gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'un 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir' kararına bir tepki de Siverek ilçesinden geldi.

Cuma namazının ardından Kanlıkuyu meydanında bir araya gelen binlerce kişi, slogan atarak Trump'un kararına tepki gösterdi. Kudüs Platformu'nun çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasına katılan kadın ve erkekler, kararı lanetleyen dövizler taşıyarak, kararın hukuk dışı olduğunu dile getirdi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Siverek Temsilcisi Fikret Aslanparçası, Kudüs'ün Hz. Muhammed'in Müslümanlara emaneti olduğunu söyledi. Aslanparçası açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Tarihin her dönemine damga vurmuş kutlu İslam beldelerini,sınır çizgilerine hapsetmeye çalışmış Hak ile batıl mücadelesinin son perdesi, bu yüzyılda yaşanacak gibi görünüyor. Batıl olanın kokuşmuş, seküler, insanlıktan nasibini almamış doktrinleri, yanlarına; Yüce Allah’ın aziz dinlerini tahrif edenlerin torunlarını alarak Hakk’ın üstüne çökmeye and içmişlerdir. Bu gerçekliği gören, tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak Saff Suresi’ndeki Allah kelamıyla haykırıyoruz: “Onlar ağızlarıyla Allah´ın nûrunu söndürmek istiyorlar. Halbuki kâfirler istemeseler de Allah nûrunu tamamlayacaktır.” Biz Yüce Furkan’a iman etmiş ümmet olarak, Allah’ın nûrunu tamamlamasına nefer olacak mıyız olmayacak mıyız bunun kararını vermek durumundayız. Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte biz de sessizliğe gömülüp, yaşadığımız konforun 3-5 yıl daha devam etmesini mi dileyeceğiz, yoksa Hz. Muhammed’in (SAV) ümmeti olmanın ağır sorumluluğunu yüklenerek meydanlara inecek, küresel katil sürülerinin ve onların maşalarının İslam alemi üzerine oynadıkları oyunları Bedir’de, Kudüs’ün fethinde, Çanakkale’de ve 15 Temmuz da olduğu gibi başlarına mı geçireceğiz."

Yaklaşık bir saat süren basın açıklaması sırasında polis çevrede güvenlik önlemi alırken, herhangi bir kaza yaşanmaması için trafik kontrollü olarak sağlandı. Açıklama sırasında herhangi bir taşkınlık yaşanmazken, grup açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

Yapılan açıklamaya Siverek Belediye Başkan Vekili Hacı Ahmet Öncül, başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Van'da ABD’nin ‘Kudüs’ kararına tepki

AK Parti Van İl Başkanlığı, Köklü Değişim Van Temsilciliği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri tarafından ayrı ayrı düzenlenen protestolarla ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi.

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından organize edilen ve kentteki birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği basın açıklaması için yüzlerce vatandaş cuma namazını müteakip Yukarı Nurşin Camii’nde bir araya geldi. “Kudüs davamız” şeklinde başlayan basın metnini okuyan AK Parti Van İl Başkan Vekili Adnan Yörük, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır” dedi.

Kabul edilemez karardan hemen dönülmesi gerektiğini ifade eden Yörük, “İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler; Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir” şeklinde konuştu.
Basın açıklaması, Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi adına Halit Sancak’ın okuduğu dua ile son buldu.

YYÜ öğrencileri Kudüs için yürüdü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki yürüyüşü gerçekleştirdi. Van YYÜ Öğrenci Konseyi ile Üniversite Ak Gençlik Topluluğu (ÜNİAK) organizesiyle cuma namazını müteakip YYÜ Merkez Camii önünde bir araya gelen öğrenciler, ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile otobüs durağına kadar yürüyüş yaptı.

Van’da Kudüs için ‘hilafet’ sesleri 

Köklü Değişim Van Temsilciliği, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi. Köklü Değişim Van Temsilciliği, Hz. Ömer Camisi’nde cuma namazı sonrasında bir basın açıklaması düzenledi. Burada temsilcilik adına basın metnini okuyan Mehmet Sami Lenk, ABD Başkanı Trump’ın Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs’ü; Yahudi varlığının başkenti olarak tanımasının hezeyanının kendi nazarlarında yok hükmünde olduğunu belirterek, “Kudüs asla Yahudilerin başkenti olmayacaktır. Tekrar tekrar ifade ediyoruz ki Kudüs; olsa olsa ancak onlara mezar olacaktır” dedi.
Yahudilerin mübarek topraklarda yıllardır fesat saçtığını, Mescid-i Aksa’yı kirlettiğini ve Filistinli Müslümanları katlettiğini vurgulayan Lenk, “Bütün bunları yaparken çevresindeki işbirlikçi ve kiralık rejimlere güveniyorlar. Eğer ki bu rejimlerin ihaneti, alçaklığı ve zilleti olmamış olsaydı, Yahudiler kutsal Mescid-i Aksa’da asla taşkınlık yapamazlardı. Ey Müslümanlar! Kudüs ve Mescid-i Aksa kınama mesajları ile kurtulmaz. İslam Konferansı Örgütünün yemekli toplantıları ile kurtulmaz, iki devletli çözümden bahsetmekle kurtulmaz. Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu ancak, ‘Kudüs işgal altında iken bize gülmek haram olsun’ diyen Selahaddin gibi komutanlarla kurtulur. Hz. Ömer gibi Raşid halifelerle kurtulur” ifadesini kullandı.
‘Kahrolsun ABD’, ‘kahrolsun İsrail’ ve ‘Kudüs için hilafet’ sloganları atan kalabalık, tekbir getirerek dağıldı. 

Balıklıgöl’de İsrail ve ABD’ye öfke yağdı

Şanlıurfa’da binlerce kişi Cuma namazı sonrası ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesini protesto etti. Alana sığmayan binlerce kişi, tekbir getirip sloganlarla ABD ve İsrail’e tepki gösterdi
Şanlıurfa’da binlerce kişi Cuma namazı sonrası Balıklıgöl’de toplanarak ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesini protesto etti.

Döviz taşıyıp pankart açan kalabalı hep birlikte dua edip tekbir getirdi. Basın açıklaması da düzenleyen kalabalık, slogan atarak ABD ve İsrail’i protesto etti. Binlerce kişi açıklamanın ardından yaklaşık bir kilometre yürüdükten sonra sessiz bir şekilde dağıldı. Protesto gösterisine Şanlıurfa’daki STK’lar, vakıflar, siyasi partiler, odalar, spor kulüpleri, belediyeler, kurumlar ve vatandaşlar yoğun bir şekilde katılarak destek verdi.

Sinop’ta “Kudüs” protestosu

AK Parti Sinop İl Başkanlığı tarafından cuma namazı çıkışı düzenlenen Kudüs eyleminde ABD ve İsrail’e tepki gösterildi.

Büyük Cami’de düzenlenen eyleme yoğun katılım oldu. Eylemde Amerika ve İsrail protesto edildi. Eylemde açıklamalarda bulunan AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpcü, Kudüs’ün yanında olduklarını belirtti. Çöpcü, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arap’ıyla, Kürt’üyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir” dedi.

Çöpcü konuşmasının devamında şunları söyledi: “Türkiye’nin, İnsanlığın silueti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği ‘Dünya 5’ten büyüktür’ itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız.”

ABD'nin Kudüs kararına Niğde'den Tepki

AK Parti Niğde İl Başkanlığı ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.
Cuma namazı çıkışı Dışarı Cami önünde açıklamada bulunan Ak Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin, ''alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır''dedi.
Başkan Peşin camii önünde yaptığı konuşmasında, ''Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:

"İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye’nin, İnsanlığın silueti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız’’

Basın açıklamasına AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, partililer ve vatandaşları katıldı. 

Trump'ın Kudüs kararı Erdemli'de protesto edildi

Mersin'in Erdemli ilçesinde, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı protesto edildi.
Merkez Camisi'nde Cuma Namazı çıkışında yaklaşık 200 kişi, caminin batı çıkış kapısı önünde toplandı. Vatandaşlar ellerindeki dövizlerle birlikte 'Kudüs onurumuzdur" diyerek slogan attı.

Burada kısa bir konuşma yapan AK Parti Erdemli İlçe Başkanı Mehmet Topçu, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir" dedi.

Bu tür oyunlara Müslümanların bütünleşmesiyle engel olunacağını ifade eden Topçu, "Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı görtermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız" diye konuştu.

Bir süre slogan atan vatandaşlar olaysız şekilde dağıldı.

İslahiye'de Kudüs protestosu

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde de Cuma namazının ardından düzenlenen eylem ile STK temsilcileri, ABD'nun Kudüs kararına tepki gösterdi

İslahiye ilçesinde kılınan Cuma namazı ardından merkez Dervişiye Camisinde toplanan 13 sivil toplum kuruluşu üyeleri ortak düzenledikleri programda, ABD'nin Küdür kararına tepki gösterdi. Protestoda "Kudüs Düşerse Mekke Düşer, Medine düşer, İstanbul düşer, biz düşeriz", " Kudüs özgür olmadıkça tüm şehirler tutsaktır" ve "Kudüs İslamın ilk kıblesidir" yazılı pankartlar dikkat çekti.

STK’ları temsilen basın açıklamasını okuyan Ethem Akdoğan, insanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olduklarını, şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını kaydetti. Akdoğan, "Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD’ye ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Özgürlük Kudüs’ün hakkı diye haykırmak için buradayız. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma” ve "Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına” yönelik söylemini fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. ABD’nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi öneme sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Buradan diyoruz ki, korsan İsrail Kudüs’ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli, ABD İsrail’in başkentinin Washington olduğunu idrak etmelidir" diye konuştu.

Hatay'da Kudüs kararı protesto edildi

 Hatay'da, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki olarak protesto gösterisi düzenlendi.

Antakya Köprübaşı Alanında gerçekleşen İsrail ve ABD karşıtı gösteride dövizler taşıyan vatandaşlar tekbir getirdi.

Yapılan açıklamanın ardından vatandaşlar sloganlar atarak dağıldı.

Samsun'da Kudüs eylemi

ABD Başkanı Trump'ın İsrail'i Kudüs'ün başkenti ilan etmesi, Samsun'da binlerce vatandaş tarafından protesto edildi. Büyük Cami'de kılınan cuma namazının ardından toplanan kalabalık İsrail ve ABD aleyhine slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda okunan basın açıklaması ve sloganlarla İsrail ve ABD'ye lanet okundu.

Eyleme; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı 

ABD’ye Kudüs protestosu

Malatya’da ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planı protesto edildi.

Cuma namazı sonrası Malatya’da da STK’lar tarafından Soykan parkında basın açıklaması yapıldı. Binlerce Malatyalıların katıldığı programda ABD’ye ve İsrail’e karşı sloganlar atıldı. Basın açıklamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MÜSİAD Başkanı Hüseyin Kalın, STK ve Derneklerin Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri ve binlerce vatandaş katıldı. Genç Memursen Şube Başkanı Oğuz Güçlü yaptığı açıklamada Dünyanın jandarmalığına soyunmuş Amerika'nın başında bulunan, ancak, dünyayı babasının çiftliği, kendisini de çiftliğin kovboyu zanneden bir beyinsizin, Tüm İslam ümmetinin öldüğünü düşünerek aldığı, skandal bir kararı protesto ettiklerini belirterek, “ Başlarına bela olan Yahudilerden kurtulmak için 1948 yılında, Filistin topraklarında onlara Siyonist bir devlet kurarak, Müslümanların bağrına bir hançer saplayan batılı emperyalistler, şimdi kendini, tüm uluslararası kanun ve anlaşmaların üzerinde gören, her gün onları çiğneyen bu işgalci, terör aygıtını iyice yerleştirmek için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Önce çok küçük bir bölgeye yerleştirilen Siyonistler, Dünyanın her tarafından Yahudi olduklarını iddia ettikleri kimseleri getirerek, Filistin topraklarının yüzde sekseninden fazlasını işgal ettiler. Katliam, suikast, sürgün, hapis, baskı, fizikî ve psikolojik, akla hayale gelmeyecek işkence çeşitleriyle Filistin'i Filistinlilere zindan ettiler. Yıllardır, işlenen bu zulümleri bir tiyatro izler gibi izleyen uluslararası, çağdaş, emperyalist güçler, her defasında katliamları, cinayetleri, zulmü sadece kınamakla yetindiler. İslam ümmetinin başına bela ettikleri kuklaları sayesinde bu Siyonist ve terörist yapıyı aşama aşama yerleştirdiler” dedi.

Ak Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ise, Kudüs bütün Müslümanların olduğu gibi bizim de kırmızı çizgimiz olduğunu belirterek, "Öncelikle katil İsrail'in yapmış olduğu ve buna taşeronluk eden Amerika'yı kınıyor ve lanetliyorum. Kudüs bizim davamızdır. Amerika Başkanlığı'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesine bizi ne de 1,5 Müslümanı hiç bağlamaz. Onların oyunlarını yine Müslümanlar olarak bizler bozacağız inşallah. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Kudüs bütün Müslümanların olduğu gibi bizim de kırmızı çizgimizdir. Bu bölgede bu topraklarda bunu yapmak isteyenler ancak husumeti artırır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu kararı en kısa sürede düzelteceklerini umuyoruz. İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır” şeklinde konuştu.

Amerika’nın daha önce Irak’ta yaptıkları zulmü hatırlatan Kahtalı.”Bunlar yakın zamanda Irak'ta yapmış oldukları Sözde insan hakları dedikleri İşte 1,5 milyon Müslümanın canlarına kıydılar. Suriye'de 800 bin kardeşimiz hayatını kaybetti. Halkının yarısı muhacir durumuna geldi. 3 milyonunu yine bu ülke, bu ülkenin evlatları, bu ülkenin vatandaşları olarak Bizler barındırdık ehamdülillah. Biz birliğimizi beraberliğimizi devam ettireceğiz inşallah. Onlar ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, bizler bunlara fırsat vermeyeceğiz. İslam'ın haremi izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler Türkü’yle, Arab’ıyla, Kürdüyle tüm Müslümanların Selahattin Eyyubi ruhunun dirilip karşılama dikildiğini görecekti” diye konuştu. 

Bolu’da yüzlerce kişi İsrail ve ABD’yi protesto etti

Bolu’da, Cuma namazı çıkışı bir araya gelen yüzlerce vatandaş, ABD’nin Kudüs kararını protesto ederek yürüyüş düzenlendi.

Bolu’da, Sivil İrade Platformu üyeleri ve siyasi parti başkanları, üyeleri ve vatandaşlar Cuma namazı çıkışında ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararını protesto etmek için bir araya geldi.
Tabaklar Mahallesi’nde bulunan Kadı Camii önünde toplanan yaklaşık 500 kişi adına basın açıklamasını okuyan Memur Sen İl Başkanı Ahmet Koçak, “Kudüs’ü işgal eden İsrail, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs’ün hakkı iradesini yansıtmak için meydanlardayız. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçilği’nin Kudüs’e taşınmasına yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD Başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhatabıdır. ABD’nin bu hamlesi insanlık için manevi tarihi kıymete sahip bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacını taşımaktadır. Bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü 3’üncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedirler. Oysa Kudüs bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" Kenya’nın başkenti Nairobi’de kutlandı 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü"nün ikincisi, Türkiye’nin de işbirliğiyle, Kenya’nın başkenti Nairobi’deki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, etkinlikte yaptığı konuşmada metal, mineral, gıda ve suyun temel kaynaklar olduğunu belirterek, her yıl 2 milyar tondan fazla kentsel katı atığın oluştuğuna dikkati çekti. Andersen, daha iyi bir gelecek şansını çöpe attıklarına işaret ederek, sürdürülebilir olmayan tüketim ve üretimin iklim değişikliğine, doğa ve biyoçeşitlilik kaybı ve kirliliğine yol açtığını söyledi. Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün dünyanın sonsuza kadar kaynak verip karşılığında kirlilik alamayacağını hatırlattığını belirten Andersen, sıfır atık toplumuna ulaşmanın, sorunun boyutunu azaltmakla başladığını kaydetti. Andersen, tekrar tasarlanabilir ve kullanılabilir materyallerin önemine işaret ederek, UNEP’te görüşülen plastik kirliliğine ilişkin çalışmalarla bunun sağlanmasının umulduğunu anlattı. Geri dönüşüm ve atık toplanması konusunda da yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Andersen, kurumların Paris Anlaşması’nın 2050 hedefleri kapsamında sıfır atığa ulaşmasının önemini vurguladı. Andersen, her düzeyde sıfır atığın materyallerin ekonomide kalması ve atık yönetimini geliştirmesiyle büyük oranda finansal birikimi sağlayacağını belirterek, doğanın israf etmediğini ve insanların da etmemesi gerektiğini söyledi. Emine Erdoğan’dan video mesaj Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, etkinliğe video mesaj gönderdi. Mesajında "Sıfır Atık" yaklaşımının yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalara dikkati çeken Emine Erdoğan, "Değerli 13 üyeden oluşan Danışma Kurulu kapsamındaki çalışmalarımız, iyi uygulamaların paylaşılması başta olmak üzere, Sıfır Atık yaklaşımının yaygınlaştırılması çerçevesinde yoğun bir şekilde devam ediyor." ifadesini kullandı. Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Kararı’yla ilan edilen "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü"nün önemli bir fırsat oluşturduğunu belirterek, “Ortak evimiz dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için vaktini ve emeğini ortaya koyan bütün çevre gönüllülerinin Sıfır Atık Günü’nü kutluyorum" dedi. Uluslararası Sıfır Atık Günü’ne yönelik, BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN Habitat) ve UNEP başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların değerli işbirliğiyle düzenlenen tüm etkinliklerin hayırlara vesile olmasını dileyen Emine Erdoğan, dünyanın dört bir yanındaki diplomatik temsilciliklere de Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı oldukları bu özel günde etkinlikleri ve çalışmalarıyla sundukları katkıdan dolayı yürekten teşekkür etti. Kurumların rolüne işaret etti Türkiye’nin Nairobi Büyükelçisi Subutay Yüksel, etkinlikteki konuşmasında "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü"nün ikinci yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldiklerini belirterek, Nairobi’nin "çevrenin dünya başkenti" olduğunu söyledi. UN Habitat ve UNEP’in Sıfır Atık girişimlerinin ve etkinliklerinin merkezinde yer aldığını anlatan Yüksel, küresel ölçekte sıfır atık eylemlerinin geliştirilmesi için farkındalık oluşturulmasında bu kurumların önemli rol oynadığını vurguladı. Yüksel, Türkiye’nin başarılı Sıfır Atık Projesi’nin Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu kararıyla küresel hareket haline gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, ulusal ve küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadeleye ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin başarıya ulaşmasına katkı sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi. "Sıfır Atık Danışma Kurulu"nun, BM Sıfır Atık Kararı’nın önemli bir sonucu olduğunu kaydeden Yüksel, Kurulun çalışmalarının "Çalışma Planı" doğrultusunda kapsamlı şekilde sürdüğünü belirtti. Emine Erdoğan’ın "Küresel Sıfır Atık Ödülleri"nin verilmesi, gelecek yıllarda "Sıfır Atık Yılı"nın ilan edilmesi ve Danışma Kurulunun gözetiminde faaliyet gösterecek küresel "Sıfır Atık Fonu"nun kurulması gibi fikirlerini Kurula sunduğunu anlatan Yüksel, BM Genel Kurulunun 78. Oturumu marjında "Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık İçin Küresel Taahhüt" başlığıyla "Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Bildirgesi’nin" imzaya açıldığını, bunun güçlü destek gördüğünü kaydetti. Yüksel, kapsayıcı şekilde el ele verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Sürdürülebilirliğin insanlığın temel taşı ve atığın geçmişin kalıntısı olduğu bir geleceği inşa edebiliriz" dedi. Büyükelçi Yüksel, katılımcılara "Sıfır Atık" konusunun ulusal ve uluslararası boyutları hakkında ayrıntılı bilgi sundu.
Çorum Başkan Aşgın: “Metrobüslerle şehrimizi buluşturacağız” Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, toplu ulaşımda Çorum’a çağ atlatacak olan “öetrobüs” projesini yeni dönemde hayata geçireceğinin müjdesini vererek, “Yeni dönemde metrobüslerle şehrimizi buluşturacağız” dedi. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum’un çehresini değiştirecek, farklı alanlarda her kesime hitap eden 41 proje ile ikinci beş yılına hazırlanıyor. Toplu taşıma ve ulaşım konuları da Başkan Aşgın’ın projeleri arasında yer alıyor. Metrobüs projesini kamuoyuna ilan eden Başkan Aşgın, şehrin doğu-batı ekseninde trafiği rahatlatacak ve toplu taşımaya yeni bir seviye katacak metrobüs sistemini kuracaklarını açıkladı. Metrobüs sistemiyle ilgili, bir ulaşım mühendisliği firmasına rapor hazırlattıklarını dile getiren Başkan Aşgın, “Firma bize, İstanbul’daki metrobüs sistemine benzer bir sistemin şehrimizde, işleri daha da kolaylaştıracağı, daha hızlı, daha kaliteli bir ulaşım sağlayacağı ve hemşerilerimizin memnuniyetinin artacağı yönünde bir rapor verdi. Artık son aşamalarındayız. İnşallah önümüzdeki süreçte körüklü otobüslerimize ilave olarak metrobüslerle de şehrimizi buluşturacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi. Uygulamanın taslağında yer alan detaylarla ilgili bilgi veren Başkan Aşgın, Hitit Üniversitesi Kuzey Kampüsü ile Hastane-Stadyum-Terminal bölgesine mevcut otobüslerin yerine sadece birkaç büyükşehirde kullanılan metrobüs ile ana arter ulaşımı sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca, ana artere bağlı tali güzergahlardan otobüslerle metrobüs hattını entegre edeceklerini de belirten Başkan Aşgın, “Transfer noktalarında hemşerilerimiz ilave ücret ödemeksizin konforlu ulaşımın keyfine varacak” şeklinde konuştu.
İstanbul Beşiktaş, hazırlık maçında Karagümrük ile berabere kaldı Beşiktaş, hazırlık maçında karşı karşıya geldiği Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Trendyol Süper Lig’in 31. haftasında 4 Nisan Perşembe günü deplasmanda RAMS Başakşehir ile karşılaşacak olan Beşiktaş, bu müsabakanın hazırlıklarını Fatih Karagümrük ile BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde yaptığı hazırlık maçıyla sürdürdü. Siyah-beyazlılar, mücadeleye Ersin Destanoğlu, Onur Bulut, Necip Uysal, Omar Colley, Arthur Masuaku, Daniel Amartey, Jackson Muleka, Rachid Ghezzal, Gedson Fernandes, Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar 11’yle başlarken; Göktuğ Aytekin, Jonas Svensson, Tayyip Talha Sanuç, Joe Worrall, Demir Ege Tıknaz, Ernest Muçi, Emre Kaya, Andülmecid Dönmez ve Umut Meraş yedek kulübesinde yer aldı. Siyah-beyazlılarda bel ağrısı olan Rebic ile birlikte bireysel çalışan Emrecan Terzi ve Oxlade- Chamberlain’in yanı sıra Al-Musrati, Tayfur Bingöl, Salih Uçan ve Emrecan Uzunhan müsabakada forma giymedi. Fatih Karagümrük’te de Teknik Direktör Tolunay Kafkas; Sirigu, Biraschi, Salih Dursun, Koray Günter, Emir Tintiş, Bertolacci, Emre Mor, Eysseric, Paoletti, Lasagna ve Güven Yalçın 11’ini sahaya sürdü. Furkan Bekleviç, Emre Bilgin, Burak Arkan, Levent Mercan, Feghouli, Ceccherini, Efecan Mızrakçı, Nazım Sangare, Adnan Uğur, Yunus Azrak, Can Keleş, Tarık Tuğyan, Teklic, Veseli ve Mendes ise kulübede görev bekledi. Karşılaşmanın 25. dakikasında Emre Mor’un orta sahadan gönderdiği derin pasla savunma arkasına sarkan Lasagna, Karagümrük’ü 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Beşiktaş’ta da Ghezzal, 61. dakikada ceza sahası içi sağ çaprazından uzak köşeye yaptığı plase vuruşla siyah-beyazlılara beraberliği getirdi. Maçın ilerleyen dakikalarında başka gol olmayınca takımlar, sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı. Mücadeleyi Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurman, Beşiktaş Asbaşkanı Mete Vardar, Beşiktaş Kulübü Futboldan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Uçar ve Beşiktaş Futbol Takımları Genel Koordinatörü Samet Aybaba da takip etti.
Iğdır Milli Eğitim Bakanı Tekin: "1 Nisan’ı öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz açısından idari tatil ilan ettik" Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Iğdır’a gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, il eğitim yöneticileri ile bir araya geldi. Bakan Tekin, "Okullarımızın yeniden eğitim öğretimi hazırlanabilmesi için temizlenmesi açısından seçimden bir sonraki günü tatil ilan ediyorduk. Biz şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz açısından idari tatil ilan ettik” dedi. Iğdır Kültür merkezinde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini belirterek, "Okullarda yaz aylarında genelgemiz vardı. Okullarda velilerimizin sınıf koridorlarında sınıf kapılarında beklesin istemiyoruz. Veliler okul içerisine girdikleri zaman farklı sorunlarla karşılaşıyoruz. O yüzden velilerimizin öğretmenleriyle görüşmek için öğrencileri ile ilgilenmesi için okulun içerisine girmesini istemediğimizi belirtmiştik. Şimdi bunu alt yapısında koyduk e-Okul üzerinden okul Veli randevu sistemini hayata geçirdik” dedi. "Çocuklarımızın sosyal sorumluklarını da değerlendireceği bir puanlama sistemi olacaktır" Bakan Tekin konuşmasının devamında, "Bizim çocuklarımızın sadece akademik becerilerini gelişmesi bizim için yeterli değil. Sosyal sorumluluk projeleri de yapsınlar istiyoruz. Sosyal etkinlikler içerisinde bulunsunlar. İçerisinde yaşadıkları toplumun bir ferdi olsun istiyoruz. Onun içinde yine yaz aylarında bunları tekrar etmiştik şimdi altyapısını oluşturduğumuz çocuklarımıza ve gençlerimizin karneleri bu yarıyılı sonundan itibaren sosyal etkinliklerinde işleneceği bir alan oluşturduk. Artık çocuklarımızın sosyal sorumluklarını da değerlendireceği bir puanlama sistemi olacaktır" dedi. "Milli Eğitim Bakanlığının 21. MEB Şurasına biz sonbaharda başlamıştık" Milli Eğitim Şura’larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu söyleyen Bakan Tekin, şunları kaydetti: "Bu hafta içerisinde bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bir tartışma oldu. Milli Eğitim Şurası dediğimiz ilkinin Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın katıldığı Milli Eğitim Şura’larının yapılmayacağına dair kamuoyunda bir paylaşım yapıldı. Tamamen bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandı. Mevzuatındaki değişiklikten kaynaklanan bir konuydu. Bu iddiayı dile getirenler daha önce mevzuatın tebliğler dergisinde yayınladığımız fark etmemişler. Bakanlık şurayı kaldırdı diye bir açıklama yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığının 21. MEB Şurasına biz sonbaharda başlamıştık. O yanlış anlaşılmayı da düzlemiş olalım." "1 Nisan pazartesi gününü öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz açısından idari tatil ilan ettik" 1 Nisan pazartesi günü okulların tatil olacağını dile getiren Bakan Tekin, "Demokratik ülkelerde seçimler demokratik, siyasal düzende festivaller, bayramlar olarak değerlendirilir. Biz de bu anlamda 31 Mart’a bir seçim sürecine giriyoruz. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak sadece eğitim öğretim süreci açısından değil Türkiye’deki demokratik sürecin işlenmesi açısından da önemli roller üstleniyoruz. Seçim günü öğretmen arkadaşlarımızın neredeyse bütün sandıklarda görev alıyorlar. Seçimler bizim okullarda yapılıyor. Dolayısıyla seçimlerin sonuçlanmasını saat olarak takvimini bilemediğimiz için öğretmen arkadaşlarımızın mesailerinin ne zaman biteceğini kestiremiyoruz. Okullarımızın yeniden eğitim öğretimi hazırlanabilmesi için temizlenmesi açısından seçimden bir sonraki günü tatil ilan ediyorduk. Biz şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz açısından idari tatil ilan ettik” dedi.