EKONOMİ - 24 Mart 2017 Cuma 13:46

Türkiye'de 460 bin 167 işletmeye sıfır faizli kredi verilecek

A
A
A
Türkiye'de 460 bin 167 işletmeye sıfır faizli kredi verilecek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Türkiye’de 460 bin 167 işletmeye sıfır faizli kredi verileceğini söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan Kilis Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, yapılan toplantının 3 amacı bulunduğunu ifade ederek, “Bir tanesini genel hatlarıyla detaylarını daha sonra görüşeceğiz. Bunlardan bir tanesi 2016 yılının sonundaki açıklanmış olan acil eylem planı destek programıyla ilgili diğer değerlendirmeleri yapmak, orada Kilis’e yapılmış olan uygulamanın hangi noktaya geldiğini, hangi sıkıntılar yaşandığını, varsa o sıkıntıların çözülmesini tüm paydaşlarımızla değerlendirmek için buraya bir ziyaretimiz oldu. O açıdan baktığımızda acil destek programında çok önemli bir sorun olmadığını gördük. Hem bankalarımız açısından hem sivil toplum açısından hem kamu açısından KOSGEB, Valilik ve bakanlık açısından önemli bir sorun yok. Var olana ufak tefek, pürüzleri de arkadaşlarımız yakın takiple çözecekler. Diğer sıfır faizli kredi desteği diye tabir olarak tanımladığımız, Başbakanımızın açıkladığı, sayın bakanımızın verdiği talimatları yakından takip ederek, Türkiye satındaki bu değerlendirmelere yine Kilis asıl model Türkiye’ye model olacak çalışmalar ile model olacak bir ilimiz, Türkiye’deki toplam 460 bin 167 işletmeye verilecek olan sıfır faizli kredinin herhalde ilk faydalanıcısı ve bitiricisi 260 işletmenin bitiricisi muhtemelen Kilis olacak. Sorun gibi gözüken, küçük sorunları büyük sorunlar haline getiren ama buraya geldiğimizde gördüğümüz küçük sorunlar, aslında hiç de dillendirilmemesi gereken sorunlardır. Önümüzdeki hafta içerisinde muhtemelen buradaki paydaşlarımız bize ödemelerin bittiğini söyleyecekler büyük ihtimalle, biz de büyük mutlulukla sayın başbakanımız ve bakanımızla paylaşacağız. Türkiye satındaki Türkiye’de 460 bin 167 sayıyı net söylüyorum. Bunların hepsine sayın başbakanımız ödemelerin yapılacağına ifade etmişti. Şu anda hummalı bir çalışma yapılıyor. Hummalı çalışma ne derseniz, bizim toplam 88 KOSGEB müdürümüz var. Fakat şu andaki sayı 188 olmuş, ne demek bu merkezden yönetici KOSGEB merkezinden yönetici olan 100 arkadaşımızı uzmanlar, şube müdürleri daire başkanlarını illere görevlendirdik. Bakanımızın talimatıyla bütün KOSGEB müdürleri hafta sonu çalışıyor. Cumartesi, Pazar, bizim istediğimiz tek şey beyanname diye bir belge vardır. Bu beyanname işi bu hafta tamamlanıyor. KOSGEB bekleyen her hangi bir iş kalmayacak. Bütün ödemelerin büyük kısmı tamamlanmış olacak” dedi.

Diğer bir çalışmalarının Kilis OSB ile Polateli-Şahinbey OSB’nin çalışması olduğunu ifade eden Aslan, “Polateli-Şahinbey OSB’de en kısa zamanda bacanın tütmesi, buradaki işsiz kardeşlerimizin iş imkanlarının sağlanması ve Kilis’in hem ülke ekonomisine hem de bölge ekonomisine katkısının bir an önce başlatılmasıdır” diye konuştu.

Kilis Valisi İsmail Çataklı ise yaptığı açıklamada, Kilis acil destek kredisi için şu ana kadar 578 kişi bu krediyi kullandığını ifade ederek, “426’sı da şu anda bankaya müracaat ettiğinde parasını çekecek durumda, yani bin 23 kişi faydalanmış durumda şu an çok önemli bir rakam yaklaşık bin 800 başvurunun bin 23’ü kullanmış durumda, diğerleri de biliyorsunuz, 30 Haziran’a kadar vakti var. Bir kısmın işlemleri ve müracaatları devam ediyor. Yeni müracaatlar da olabilir. Biliyorsunuz 5 bine yakın esnafımızın bundan yararlanma imkanı olacak” dedi.

Toplantıya ve basın açıklamasına Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis milletvekilleri Reşit Polat, Mustafa Hilmi Dülger, Kilis OSB Başkanı Mehmet Ali Eryılmaz, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Sevengül ile resmi ve özel bankaların temsilcileri katıldı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’dan şifa dağıtacak 7 ton mesir macununun duası yapıldı UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında 28 Nisan Pazar günü saçılacak olan 7 ton mesir macunu, yapılan dualarla çuvallara yerleştirildi. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılan tarihi Sultan Camisi’nden 28 Nisan Pazar günü saçılacak 7 ton mesir macununun duası yapıldı. Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği’nin mesir imalathanesinde yapılan dua öncesinde protokolün de katılımıyla Sultan Camisi’nde Hafsa Sultan, Merkez Efendi ve mesir macununun yapımında emeği geçenler için Mevlid-i Şerif okutuldu. Manisa’yı Mesir Tanıtma ve Turizm Derneği üretim atölyesinde Cuma namazı sonrası gerçekleşen mesir duasına; Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve STK başkanları katıldı. Manisa İl Müftü Vekili Mehmet Nurlu tarafından yapılan duanın ardından Vali Ünlü ve protokol üyeler sembolik olarak basın mensuplarına mesir macunu saçtı. 484. Uluslararası Mesir Macun Festivali kapsamında 7 ton mesir macunu 28 Nisan Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden binlerce vatandaşa saçılacak. Geleneğin tarihçesi Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan Manisa’da hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırladı. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak halka saçılmasını buyurdu. Bunun üzerine her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa’daki Sultan Camisi’nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki 40 noktadan halka saçılıyor. 484 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: "Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile”
Bartın Adalet Bakanı Tunç’tan DEM Partili belediyelere terör uyarısı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, memleketi Bartın’ın Ulus ilçesinde yaptığı açıklamada DEM partili belediye başkanlarını belediye gelirlerinin teröre aktarılmaması konusunda uyarılarda bulunarak, ’’Bir belediye başkanı milletin kaynaklarını, millet düşmanlarına akıtırsa orada hukuk devleti devreye girer. Bu noktada devletin yetkili kurumları da her zaman bu konuda hassas ve teyakkuzda olacak’’ dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, memleketi Bartın’da seçimi kazanan Ak Partili belediye başkanlarını hayırlı olsun ziyaretlerine başladı. İlk durağı Ulus ilçesi olan Bakan Tunç, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Ak Parti İl Başkanı Yaşar Arslan ile birlikte Ulus Kaymakamı Fırat Kadiroğlu’nu ziyaret etti. Ardından Ulus Belediyesine geçen Bakan Tunç, burada yaptığı konuşmasa DEM partili belediye başkanlarını uyardı. Tunç, konuşmasında belediyelerin önemine dikkat çekerek, ’Belediyeler, yerel yönetimlerimiz demokrasinin beşiği. Yerel yönetimler, vasıtasıyla vatandaşlarımıza doğumdan vefatına kadar her türlü hizmeti götüren kamu kurumlarımız aynı zamanda. Seçimle işbaşına gelen belediye başkanlarımız, milletten ve devletten aldığı desteği, devletin ve milletin kaynaklarını yine millete hizmet olarak akıtmak için görevlidirler. Onların yaptığı eserler, gerek ilçenin yeniden imarı, beldenin yeniden imarıyla ilgili, şehrin daha yaşanılabilir hale getirilmesi için gerçekleştirilen hizmetler tabii ki artarak devam etmelidir’’ dedi. Terör örgütleri ile bağlantısını sürdüren belediyelere yönelik kayyum uygulamasının devam edeceği sinyalini de veren Bakan Tunç, şöyle devam etti: ’’Hükümetimiz tarafından belediyelerimize gönderilen kamu kaynakların son kuruşuna kadar vatandaşa, millete hizmet edilmesi gerekir. İşte bunu yapan belediye başkanlarımız başarılı oluyor. Kamu kaynaklarının belediyelerimize gönderilen kaynakların son kuruşuna kadar vatandaşımıza ve milletimize hizmet olarak gösterilmesi lazım. Kamu kaynaklarını suç unsuru bulunan faaliyetlere harcayanlar, terörün finansmanı olarak kullananlar milletimiz tarafından cezalandırılmaktadır. Geçmişte bunun kötü örneklerini maalesef yaşadık, gördük. Bir belediye başkanı milletin kaynaklarını, millet düşmanlarına akıtırsa orada hukuk devleti devreye girer. Bu noktada devletin yetkili kurumları da her zaman bu konuda hassas ve teyakkuzda olacak. Belediye başkanları da bu bilinçle çalışacaklar ve halktan aldıkları, milletten aldıkları yetkiyi kötüye kullanmayacaklar.’’ Bakan Tunç, Ulus ziyaretinin ardından ise Abdipaşa beldesine hareket etti.