GÜNDEM - 28 Ocak 2018 Pazar 01:12

Türkiye’de bir ilk Lüleburgaz’da hayata geçti

A
A
A
Türkiye’de bir ilk Lüleburgaz’da hayata geçti

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde karbon salınımını azaltmak için alınan 3 adet elektrikli bisiklet taksi hizmete başladı.

İklim değişikliği ile mücadele etmek ve vatandaşları bisiklet kullanıma teşvik etmek amacı ile Türkiye’de bir ilk olarak alınan elektrikli bisikletler 8 ay boyunca vatandaşlara ücretsiz şekilde hizmet verecek.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Bisikletlerimizle İklim Değişikliğine Karşı Mücadele Ediyoruz” projesi kapsamında belirli güzergahlarda ulaşım sağlayacak elektrikli bisiklet taksiler, öncelikli olarak 60 yaş ve üzeri, engelli, hamile ve çocuklu vatandaşlara hizmet verecek.

“Bu, Türkiye’de bir ilk, o yüzden vatandaşların ilgisi çok fazla”

Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Aslan projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek proje hakkında, “Geçen sene Lüleburagaz’da bisiklet yılıydı. Bisiklet yılında yapılan faaliyetlerden birisi “Bisikletlerimizle İklim Değişikliğine Karşı Mücadele Ediyoruz” projesiydi. Bu projemiz ile biz Avrupa Birliği’ne müracaat ettik ve Avrupa Birliği’nden 48 bin 300 euroluk hibe kazandık. Bu proje kapsamında 3 tane bisiklet aldık ve 8 ay süre ile Lüleburgaz’da bu bisikletler değişik yerlerde konuşlandırılarak hamile bayanlara, yaşlılarımıza ve çocuklu ailelerimize hizmet edecek. Bisikletlerimizden birisi yeni yapılan Hükümet Konağı önünden birisi belediyenin önünden biriside şu an gördüğünüz kongre meydanında hizmet verecek. Vatandaşlarımız olaya çok sıcak bakıyorlar Lüleburgaz’da hatta Türkiye’de bir ilk bu o yüzden vatandaşların ilgisi çok fazla” dedi.

“Geçmişten aldığımız mirası çocuklarımıza bırakamıyoruz”

Bisiklet taksiye ilk defa binen Niyazi Ersin, “Çok güzel bir uygulama, geçmişten aldığımız mirası çocuklarımıza bırakamıyoruz, hep yiyoruz, doğayı kirletiyoruz, çevreyi kirletiyoruz, ekolojik dengeyi bozuyoruz. Bence bunlar açısından güzel bir uygulama” ifadelerine yer verdi.

“Şimdiden herkesin ilgi odağı oldu diyebiliriz”

Bisiklet taksi şoförü olan Mustafa Asilhan Onayoğlu bisiklet taksilerin yoğun bir ilgiyle karşılandığını dile getirerek, “Elektrikli taksilerimiz, elektrikli bisikletlerimiz Lüleburgaz’da 19 Ocak 2018 tarihi itibari ile faaliyete geçmiştir. İklim değişiklikleri ile mücadele ve fosil yakıtlı araçların çevreye vermiş olduğu zararları engellemek adına bisiklet yılında faaliyete geçen bir uygulamadır. Plan proje müdürlüğü tarafından devam ettirilen başlangıcı yapılan ve yönetilen bir uygulama olup Türkiye’de aynı zamanda ilk elektrikli taksi unvanına sahip bir uygulamadır. Hitap ettiğimiz kısım daha çok yaşlılar, engelli vatandaşlar aynı şekilde hamilelerdir. Bizim yaklaşık 20 gün kadar bir eğitim sürecimiz oldu. Ben şahsen bu görevi üstlendiğim için her anında ekip arkadaşlarım ile birlikte, müdürlerimiz olsun hepsiyle ortak bir çalışma içerisinde olmaktan mutluyuz her anında zevk alıyoruz. En çok ilgimi çeken şey; kimseyi tanımamama rağmen, sanki beni yıllardan beri tanıyorlarmış gibi arabalarını durduranlar, camlarını açıp soru soranlar var. Tamamı ile ücretsiz bir uygulama. Şimdiden herkesin ilgi odağı oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Emre Gülle
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ın Erbaa ilçesinde güneş enerjisiyle çevre dostu içme suyu sistemi kuruldu Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Ağcaalan köyünde hayata geçirilen Güneş Enerji Sistemi projesi, köyün içme suyu ihtiyacını çevre dostu ve sürdürülebilir bir şekilde karşılamayı hedefliyor. Tokat İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Ağcaalan köyünde içme suyu teminini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı. 2023 yılında başlatılan bir proje kapsamında, köyün içme suyu ihtiyacını karşılamak için Güneş Enerji Sistemi (GES) kuruldu. Yaklaşık 48 GES panelinden oluşan sistemle köy, artık sağlıklı ve kaliteli içme suyuna kavuştu. Toplamda 21.600 Watt güç üreten bu yenilenebilir enerji kaynağı sayesinde, içme suyu depolama tesislerine sıfır maliyetle enerji sağlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Ağcaalan köyü sürdürülebilir ve çevre dostu bir içme suyu sistemi ile donatılmış oldu. Güneş enerjisi kullanımıyla, köyün enerji ihtiyacının çevre dostu bir şekilde karşılanması ve içme suyu temininin güvenli hale getirilmesi hedefleniyor. Bu adım, hem çevre dostu enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini sağlıyor hem de köy halkının sağlık ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkiliyor. Tokat İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, projenin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayarak köyün içme suyu altyapısını güçlendirme ve sürdürülebilirliği artırma konusunda önemli bir başarıya imza atmış oldu.
Samsun Samsun’dan 850 hacı adayı kutsal topraklara gidecek Samsun’dan, 2024 yılı hac organizasyonu çerçevesinde bu yıl 850 hacı adayı hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek. Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır yaptığı açıklamada, “Bu sene Samsun’dan 6 kafile olarak toplam 850 hacı adayını hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara yolcu edeceğiz. Her kafilemizde 1 kafile başkanı, kişi sayısına göre 3-5 arası din görevlisi ve 1 kadın irşat görevlisi hacı adaylarımıza yolculukları süresince eşlik ederek rehberlik yapacak" dedi. İlk kafile 16 Mayıs’ta Hac yolculuğunun meşakkatli bir yolculuk olduğuna dikkat çeken Çakır, "Hacı adayı daha gitmek için başvurduğu günden kurada çıkacağı güne ve sonrasında da ibadetini tamamlayıp döneceği zamana kadar bir sabır imtihanı ve aynı zamanda da hac yolculuğunun heyecanı ve coşkusuyla karşı karşıya kalıyor. Bu süreçte bizler müftülükler olarak hacı adaylarımıza merkez teşkilatımızdan taşra teşkilatında bizlere kadar uzanan bir planlama ve programla rehberlik etmeye özen gösteriyoruz. Bu sene de 850 hacı adayımıza 2 gün süren oturumlarla hac hazırlık kursları düzenledik. Tüm resmi işlemlerinin eksiksiz tamamlanması noktasında hac ve umre büromuzla birlikte elimizden gelen gayreti sarf ettik. Nihayet tüm hacı adaylarımız artık kutsal topraklara gitmek üzere hazır bekliyor. Tüm kafilelerimiz 16-21 Mayıs aralığında hareket edecek olup, ilk kafilemizi 16 Mayıs Perşembe günü inşallah dualarla uğurlayacağız" diye konuştu.
Muğla Muğla’daki can dostlar için ‘Acil Müdahale’ aracı Türkiye’nin en kapsamlı Geçici Hayvan Bakımevine sahip Muğla Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için acil müdahale aracını devreye soktu. İç donanımında açılır-kapanır muayene masası, serum askısı, ilaç-malzeme dolabı, hayvan taşıma rampası, seyyar taşıma sedyesi, lavabo ve 4 adet kafes bulunan Acil Müdahale aracı sokak hayvanlarının aşılanması için ilçeleri dolaşıyor. Büyükşehir ekipleri ilk olarak Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki sokak hayvanlarına müdahale etti. Ekipler sahipsiz hayvanlara iç, dış parazit ve kuduz aşısı yaptı. Sokak hayvanları aşılanarak bulaşıcı hastalıkların da önüne geçiliyor. Acil müdahale aracı tüm ilçelerde görev yapacak Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda görevli Veteriner Hekim Merve Çamlı “Bu aracımız ile Köyceğiz’de sokak hayvanlarının aşılama çalışmasına başladık bugün itibari ile. Sokaktaki hayvanların iç-dış parazit ve kuduz aşılarını yapacağız bu program kapsamında. Bu çalışmamız bakım evi olmayan ilçelerimizde de devam edecek” dedi. Köyceğiz sakinlerinden Mustafa Bozyer, “Burada sokak hayvanlarına bakıyoruz, besliyoruz, onları seviyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi de bu sokak hayvanlarının bakımlarını ve aşılarını yapıyor. Bu konuda belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Buradan vatandaşlara çağrım sokak hayvanlarına kötü davranmasınlar” dedi. Köyceğizli hayvan sever İlke Uslu “7-8 yıldır sokak hayvanlarına destek olmaya çalışıyorum. Burada hayvan severler derneğimiz var. Daha çok bireysel çalışmalar yapıyorum. Hayvanların kısırlaştırılması, iç-dış parazitleri, daha çok Köyceğiz Kordon’daki mamamatiklerin, yani beslenme noktalarının doldurulması gibi sokaktaki canlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Bu uygulama çok güzel. İnşallah bütün ilçelerimizde devam eder. Bu uygulama için Muğla Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.