GÜNDEM - 21 Haziran 2023 Çarşamba 13:41

Türkiye’den gelen hacıların yaş ortalaması 62 oldu

A
A
A
Türkiye’den gelen hacıların yaş ortalaması 62 oldu

Korona virüs salgınında alınan tedbiri nedeniyle geçtiğimiz yıl hac vazifesini yerine getiremeyen 65 yaş üstü 35 bin 27 hacı adayı bu yıl kuraya girmeden kontenjandan yararlandı. Kısıtlama nedeniyle geçen yıl hacca gidemeyen 62 yaş üstü hacı adayları kutsal topraklara geldi.

Pandemi tedbirleri sebebiyle geçtiğimiz yıl hac vazifesini yerine getiremeyen 65 yaş üstü 35 bin 27 hacı adayı bu sene mübarek beldelere geldi. Suudi yetkililerin bu yıl kısıtlamaları kaldırmasının ardından yaş kısıtlamasına takılan 35 bin 27 Türk hacı adayı bu yıl kutsal topraklara ulaştı Kısıtlama nedeniyle geçen yıl hacca gidemeyen 62 yaş üstü hacı adayları bu yıl kuraya girmeden kontenjandan yararlandı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den gelen hacı adaylarının sayısı 37 bin 770 olurken alınan korona tedbirleri kaldırılması ile 83 bin 430 hacı adayı Suudi Arabistan’a gitmeye hak kazandı.

Türkiye’den gelen hacıların yaş ortalaması 62 oldu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: “Toplam 4 bin 100 kişilik bir ekiple hacılarımıza hizmet ediyoruz”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Mekke'de düzenlenen basın toplantısında, 4 bin 100 kişilik bir ekiple hacılarımıza hizmet ettiklerini belirtti. Erbaş, haccın Müslümanların hayatlarının temel ilkelerini bünyesinde toplayan bir ibadet olduğunu vurgulayarak, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşların her yönüyle en güzel şekilde hac ibadetini yerine getirmeleri için azami gayret gösterdiklerini ifade etti. Bu yıl 88 bin 430 vatandaşın hac ibadeti için kutsal topraklara geldiği bilgisini veren Erbaş, 14 Türk hacı adayının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Türkiye’den gelen hacıların yaş ortalaması 62 oldu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 4 bin 100 kişilik bir ekiple Mekke'de ve Medine'de 88 bin Türk hacı adayına hizmet verdiklerini belirterek, “Ekibimiz içerisinde sağlık alanında hizmet veren 390 kişilik bir doktor ve hemşire ekibimiz de bulunmaktadır" dedi. Mekke'i Mükerreme’de Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında bu sene Suudi Arabistan’ın hacılara sağladığı kolaylıkları anlattı. Haccın, Müslümanların hayatlarını yeniden düzenlemelerine fırsat veren bir ibadet olduğuna dikkat çeken Erbaş, "Hac, güzel ahlaka yolculuktur. Kardeşlik, dayanışma, paylaşma, sabır gibi değerlerin ve güzel ahlakın tahkim edildiği bir ibadettir. Haccın, vahyin rehberliğinde merhamet ile diriliş imkanı veriyor. Hac, aklı ve kalbi arındırarak hayatı imar ve inşa etmektir. İnsanlığın iyiliği adına peygamberlerimizin tebliğ ettiği değerleri kuşanmak ve o değerlerin temsilcisi olmaktır" şeklinde konuştu.

Haccın meşakkatli bir ibadet olduğunu anlatan Ali Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşlarımızın en güzel şekilde hac ibadetini yerine getirmeleri ve evlerine dönmeleri için azami gayret gösteriyoruz. Bu sene 88 bin 430 vatandaşımız hac ibadeti için kutsal topraklara geliyor. Yarın itibariyle tüm hacı adaylarımız gelmiş olacak" dedi. Bu sene hacca gelen vatandaşların yaş ortalamasının 62 olduğunu ifade eden Erbaş, "En yaşlı hacı adayımız 99 yaşında bir teyzemiz. En küçük bahtiyar misafirimiz ise henüz 2 aylık bir yavrumuzdur. Bu sene Mekke’i Mükerreme’de 3 ile 13 yaş arası çocuklarımızı kreş uygulamamız ile ebeveynlerinin rahat ibadet etmesi için özel olarak ilgileniyoruz" açıklamasını yaptı.

Türkiye’den gelen hacıların yaş ortalaması 62 oldu

Kutsal topraklarda büyük kısmı yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığına bağlı olarak 14 Türk hacı adayının hayatını kaybettiğini açıklayan Erbaş, hasta olan hacı adaylarımızın da ambülanslar ile Arafat’a götürülerek hac farizalarının yerine getirileceğini bildirdi. Arafat için hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Erbaş, "Arafat çadırlarımızı oldukça kaliteli, klima ve halılarıyla donanımlı şekilde inşa ediyoruz. Kısa süreli kalıyor olsak da Arafat'a hastane kuruyoruz. Yürüyemeyecek kadar hasta ve yaşlı hacılarımızın intikallerini tamamen araçla sağlıyoruz. Böylece inşallah hep beraber güzel bir şekilde hac ibadetimizi tamamlayacağız" diye konuştu.

Erbaş, binden fazla depremzede hacı adayının kutsal topraklarda olduğunu, bu yıl çeşitli sebeplerle kur’a çıkmasına rağmen gelemeyenlerin ise haklarının gelecek yıla devredildiğini bildirdi. Türkiye'ye ayrılan hac kontenjanının 88 bin 430'a çıkarılmasına ilişkin soruyu cevaplayan Erbaş, şunları anlattı:

"Bütün ülkelerde nüfus güncellemesi dolayısıyla ilaveler oldu. Bizim de ek kontenjan talebimiz oldu. 2 milyon 300 bin sırada bekleyenimiz var. 15 yıldır kur’a çıkmamış hacı adaylarımız bulunuyor. 'Bu güncellemede biraz daha artış sağlarsanız memnun oluruz' talebimizi ilettik. Biraz artırılmış oldu. Daha önce 83 milyondu nüfusumuz, şimdi 85 milyonu geçti. 88 bin’e çıkartıldı. Böyle bir güncelleme oldu”

İrfan Altıkardeş- Mahmut Şahin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.