KÜLTÜR SANAT - 28 Şubat 2014 Cuma 12:07

Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi açılıyor

A
A
A
Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi açılıyor

Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ndeki Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi 1 Mart Cumartesi günü saat 13.00’te açılacak.

Tekkeköy Belediyesi, Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları’ndaki tescilli üç tarihi Rum evindeki restorasyon çalışmalarını tamamladı. Restorasyon çalışmalarının ardından çevre düzenlemesi ve o dönemin yaşayışını anlatan heykeller alana yerleştirildi. Müze ev olarak tasarlanan bina içine o dönemde kullanılan ok uçları, mızraklar, kesiciler, taş baltalar, kemikten yapılmış malzemeler, paleolitik, mezolitik, ilk tunç, Hitit ve frig dönemlerindeki çeşitli imitasyon materyaller ve heykeller yerleştirildi.
Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin konuya ilişkin yaptığı açıklamada,

“Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi adı altıda yapmış olduğumuz projelerle Tekkeköy Mağaraları’nı tüm dünya tanıyacak. Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olan Tekkeköy Mağaraları çevre düzenlemesinin ardından Rumlardan kalma tarihi üç evimizin de restorasyon çalışmalarını tamamladık. İlk evimiz konuk ağırlama ve müze kafe olacak. İkinci evimiz ise Türkiye’nin ilk İmitasyon Müze Evi olarak hizmet verecek. Müze ev içerisinde paleolitik, mezolitik, ilk tunç, Hitit ve Frig dönemlerinde kullanılan materyallerin imitasyonları sergilenecek. Üçüncü evimiz ise hediyelik eşya reyonu ve el ürünleri satış reyonu olacak. Yine bu yıl yabancı arkeolog grubu burada kazı çalışması başlatacak. Alan içerisindeki tüm çalışmalarımız tamamlandığında buraya dünyanın dört bir yanından turistler akın edecek. Tüm dünya Tekkeköy Mağaraları’nı ve ilçemizi tanıyacak. Tekkeköy Mağaraları içerisine yaptığımız park ilçe merkezindeki vatandaşlarımızın rahat nefes alabilecekleri ve ailesiyle güzel bir hafta sonu geçirecekleri muhteşem bir yer oldu. Kamelyaları, barbeküleri, spor alanları, çeşmeleri, mescidi ile Tekkeköylü vatandaşlarımızın misafirlerini ağırlayacağı tarih ve doğanın büyüleyici güzelliği içinde hoşça vakit gerecekleri bir yer haline geldi” dedi.

Başkan Tekin açıklamasını, “Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi açılışımız 1 Mart 2014 Cumartesi günü saat 13.00’te yapılacak. Açılışımıza tüm halkımızı davet ediyorum” şeklinde tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da Emirdoğan Çayı taştı Aydın’da günlerdir etkili olan yağışların ardından, Büyük Menderes Nehri’nden sonra çay ve dereler de taşmaya başladı. Efeler ilçe merkezine bağlı Umurlu’nun içinden geçen Emirdoğan Çayı taştı. Bölgede zarar oluşmadan, ekiplerin anında müdahalesi ile dere yatağı genişletilerek sel riskinin önüne geçildi. Meteoroloji’nin akşam saatlerinden itibaren etkili yağış uyarısının ardından Aydın’da adeta bardaktan boşalırcasına yağmur yağmaya başladı. Özellikle Aydın’ın kuzeyinde dağlarda yaşanan şiddetli yağışla birlikte, Yukarı, Orta ve Aşağı Kayacık köylerinden akan derelerin toplandığı Emirdoğan Çayı’nın debisi bir anda yükseldi. Çayın Büyük Menderes Nehri ile buluştuğu noktada taşkın başladığını gören Umurlu Küme Evler bölgesindeki vatandaşlar, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Kısa sürede bölgeye sevk edilen ekipler, taşkın suları ev ve hayvan besihanelerine ulaşmadan dere yatağını temizleyip set oluşturdu. Gece saat 01.00 sıralarında başlayan çalışmaları AK Parti önceki dönem milletvekili ve Umurlu eski Belediye Başkanı Rıza Posacı da bizzat takip ederek, anında vatandaşların yardımına koşan ekiplere teşekkür etti. Emirdoğan Çayı’nda debinin aniden yükselerek dere yatağının suyu taşıyamaz hale geldiğini görünce 112’yi aradıklarını belirten Hakan Özer isimli vatandaş, "Sağ olsunlar, 112’yi aradık. Ekipler hemen müdahale ettiler. Şu anda bir sıkıntı kalmadı" diye konuştu. Bu arada yine Umurlu’dan geçen Musluca Çayı’nda da debinin köprü seviyesine kadar ulaştığı, bölgenin taşkın riski altında olduğu belirtildi.