DÜNYA - 22 Temmuz 2015 Çarşamba 14:25

Türkiye'nin yüzde 80'i eşcinsel evliliğe karşı

A
A
A
Türkiye'nin yüzde 80'i eşcinsel evliliğe karşı

Piyasa Araştırma Kurumu Ipso tarafından yapılan dünyanın 23 farklı ülkesinde yapılan araştırmada eşcinsel evliliğe Türkiye’nin yüzde 80’den fazla oranda kişinin karşı olduğu, bu evliliğe en sıcak bakan ülkenin ise yüzde 77 ile İspanya’nın olduğu ortayı çıktı.

Bir zamanlar dillendirilmesi bile mümkün olmayan eşcinsel evlilikler artık ülkelerin parlamentoları tarafından yasa çıkarılarak legal hale getiriliyor. Alman Piyasa Araştırma Kurumu Ipso tarafından dünyanın 23 farklı ülkesinde yapılan araştırmada eşcinsel evliliğe Türklerin yüzde 80’den fazla oranla karşı olduğu, bu evliliğe en sıcak bakan ülkenin yüzde 77 ile İspanya’nın olduğu ortayı çıktı. İspanya’dan sonra yüzde 74 ile İsveç, yüzde 69 ile Belçika, yüzde 68 ile Almanya, yüzde 67 ile İngiltere ve yüzde 62 ile Kanada eşcinsel evliliğe olumlu yaklaşıyor.

Araştırmaya katılanların büyük oranda eşcinsellerin tercihlerine saygı duyulması gerektiğine ancak evlilik müessesinin kutsallığına inandığı için eşcinsel evliliğe yasalar nezdinde koruma alınmasına karşı çıktığı belirlendi. Eşcinsel evliliğe sıcak bakamayan ülkelerin başında yüzde 80’lik oranla Türkiye geliyor. Türkiye’yi yüzde 73 ile Güney Afrika, yüzde 71 ile Güney Kore ve Hindistan, yüzde 68 ile Polonya takip ediyor.
Dünya üzerinde ABD Yargıtay’ı ülke çapında eşcinsel evliliği yasal hale getirdi. İrlanda referandumda eşcinsel evliliğe onay verdi. Almanya da, eşcinsellerin evlenmesi için onay verdi. Brezilya’da 2013’den bu yana eşcinsel evlilik yapılabiliyor.

Arjantin 2010 yılında özel bir kanunla eşcinsellerin evlenmelerine izin verdi. Güney Afrika birçok tepkiye rağmen 2006 yılında evliliği kanunlaştırdı. Hollanda ve Norveç de eşcinsellere evlilik hakkını kanunen tanıyan ülkelerin arasında bulunuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Konseyi’nin 47 ülkesinin 24’ünde eşcinsel evlilik yasal olarak kabul edilmiş bulunuyor.

Eşcinsellere karşı tavrıyla bilinen İtalya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından özel hayata saygı duyamadığı için cezalandırmıştı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Şanlıurfa’da "Yeşeren Okullar Projesi" ile fidanlar toprakla buluştu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, "Yeşeren Okullar Projesi" kapsamında öğrencilerle birlikte binlerce fidanı toprakla buluşturmaya devam ediyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilerde çevre bilincini artırmak ve kentteki yeşil alan miktarını çoğaltmak amacıyla hayata geçirilen "Yeşeren Okullar Projesi" kapsamında düzenlenen fidan dikim etkinlikleri sürüyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ÇEKUD iş birliğiyle yürütülen proje, çocukların küçük yaşlarda doğayla buluşmasını hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda devam eden proje ile öğrencilerin doğaya karşı duyarlılık kazanması, ağaç sevgisinin geliştirilmesi ve daha yeşil bir Şanlıurfa’nın oluşturulması amaçlanıyor. Etkinlikler sırasında öğrencilere çevre koruma bilincine yönelik bilgilendirmeler de yapılıyor. Toplamda şu ana kadar üç okulda gerçekleştirilen ağaç dikim etkinliklerinin durağı bu kez Karaköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Etkinliğe katılan öğrenciler, fidan dikiminin çevre ve gelecek açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Proje kapsamında toplam bin adet zeytin fidanı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen okullarda toprakla buluşturuldu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, çocukların aktif katılımıyla hem okul bahçelerinin yeşillendirilmesini hem de çevre farkındalığı yüksek bir neslin yetişmesini hedefliyor.
Kütahya Müdür Kilitci: "Velilerin bilinçli tutumu öğrencilerin başarısında önemli rol oynamaktadır" Hisarcık İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Kilitci, okul idarecileri, rehber öğretmenler ve velileri katıldığı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, velilerin bilinçli tutumunun öğrencilerin başarısında önemli rol oynadığına vurgu yaptı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Kilitci, yaklaşan sınavlar öncesinde Şehitler Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu öğrenci velileriyle bir araya gelerek bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya okul idarecileri, rehber öğretmenler ve çok sayıda veli katıldı. Programda, öğrencilerin sınav sürecinde karşılaşabileceği zorluklar, sınav kaygısı ile başa çıkma yöntemleri ve velilerin bu süreçte çocuklarına nasıl destek olabileceği üzerinde duruldu. Müdür Hasan Kilitci, toplantıda yaptığı konuşmada velilerin bilinçli tutumunun öğrencilerin başarısında önemli rol oynadığını vurguladı. "Sınavlar yalnızca birer değerlendirme aracıdır" Sınavların yalnızca birer değerlendirme aracı olduğuna dikkat çeken Kilitci," Öğrencilerimizin psikolojik olarak güçlü olmaları ve kendilerini güvende hissetmeleri başarıyı doğrudan etkiler. Bu noktada en büyük destek siz değerli velilerden geliyor. Akademik başarının yanında Türkiye Yüzyılı Maarif modeline uygun olarak çocuklarımızın gönül dünyasının da ihmal edilmemesi gerekiyor" dedi. Toplantıda ayrıca rehberlik servisi tarafından sınav öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar ve sınav günü önerileri hakkında sunum yapıldı. Velilerin soruları yanıtlanırken, sınav sürecine yönelik iş birliğinin artırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Etkinlik, velilerin süreçle ilgili farkındalığının artırılması ve öğrencilerin sınavlara daha sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmeleri açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.