DÜNYA - 20 Kasım 2014 Perşembe 21:09

‘Türkmenler bulundukları bölgeleri terk etmemeli’

A
A
A
‘Türkmenler bulundukları bölgeleri terk etmemeli’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkmenlerin insani yardım konusunda her türlü taleplerinin karşılanacağına dikkat çekerek Türkmenlerin bulundukları şehirleri, kasabaları, bölgeleri terk etmemeleri gerektiğini söyledi.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkmenlerin insani yardım konusunda her türlü taleplerinin karşılanacağına dikkat çekerek, “600 milyon dolar civarında bir katkı sağlanmaya çalışıldı. Ne talep edilirse de hastane yapımı, okul yapımı sağlanacaktır. İkinci önemli husus Türkmenlerin bulundukları şehirleri, kasabaları, bölgeleri terk etmemeleri” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Bağdat’ta bulunan Başbakan Davutoğlu, Türkmen milletvekilleri ile buluştu. Davutoğlu, Türkmen milletvekilleriyle olan görüşmelerin bundan sonra da devam edeceğini belirterek, “Ancak Türkmen milletvekillerimizle bir araya gelmemizden istifade, onlarla yaptığımız görüşmeyle ilgili de kamuoyumuzla bazı hususları paylaşmak istedik. Tabi Türkiye ile Irak arasındaki dostluk çok köklü arka planlı temelle sahiptir. Bu dostluğun köprülerinden birisi de Irak’taki Türkmen mevcududur. Türkmenlerin Irak toplumu içinde edindikleri yer, tarihi olarak burada oynadıkları rol Türkiye ile Irak arasındaki önemli bağlardan birini oluşturmuştur. Bütün Iraklılar bizim akrabamızdır.

Araplar, Kürtler, Türkmenler, Sünniler, Şiiler hepsi bizim akrabamızdır. Ancak dil bağımız tarihi irtibattan dolayı tabi Türkmenlerin Irak siyasetinde etkili bir rol oynaması hep Türkiye’nin öncelikleri arasında yer aldı. Ben ne zaman Irak’a gelsem Türkmen milletvekillerimizle ayrıca görüştür, onları Türkiye’de ağırladık. Onların sıkıntılarını her zaman Irak Hükümeti nezdinde takip ettik. Onlar da Irak Meclisi’nde Türkiye ile ilgili konularda hep büyük yardımlar sağladılar. Son olaylarda maalesef Türkmen nüfuz çok ciddi acılar yaşadı. Ve özellikle IŞİD saldırılarından coğrafyası sonucu olarak en fazla etkilenen topluluklardan birisi Türkmenler oldu. Telafer’de büyük açılar yaşandı. Telafer, ki bizzat dışişleri bakanıyken Telefarli Sünni ve Şii kardeşlerimizi bir araya getirip bir çok barış ve uzlaşma alanındaki çalışmalarda beraber olmuştuk. Ama maalesef son olaylarda özellikle Şii Türkmenlerin Telafer’i terk etmeleri, terk etmek zorunda bırakılmaları büyük yaralar oluşturdu” açıklamalarını yaptı.

“TÜRKMENLER BULUNDUKLARI BÖLGELERİ TERK ETMEMELİ”
Türkiye’nin Türkmenlere yaptığı yardımlara da değinen Davutoğlu, “Türkiye olarak süratle alana intikal ederek onlara kamplar kurma ve onların güvenliklerini temin etmede elimizden geleni yapmaya çalıştık. Tabi Tusurmartu’da çok acılar yaşandı, benzer şekilde. Şii ve Sünni Türkmenlerin iç içe yaşadığı yerle buralar. Kerkük zaten başlı başına önemli bir mekandır, Türkmenlerin kültür kökenlerinin olduğu şehirlerin başında gelir. Ve orada Araplar, Kürtlerle birlikte Türkmenler hep bir arada yaşayageldiler. Şimdi bugün Türkmen milletvekillerimizle bir araya geldiğimizde içinde Sünni de var, Şii de var, Kerküklü de var Telaferli de var Tusurmatu da var her bölgesinden hemen hemen var.

Aslında küçük bir Irak resmi de oluşturuyor hep beraber. Şimdi biz Türkmenlerin bu sancılı günlerinde ihtiyaçlarını tespit ettik. Her şeyden önce bütün Iraklı kesime yaptığımız gibi Türkmen kardeşlerimize, soydaşlarımıza da elimizden gelen her türlü yardımı yapacağız. Yarın Erbil’de özellikle Türkmenler için kurduğumuz kampı da tekrar ziyaret edeceğim. Her şeyden önce insani yardım konusunda birlikte bundan sonra adım atacağım. Ne talep gelirse bütün talepleri karşılanacaktır. Sünni ya da Şii ayrımı yapmadan Türkmenlerden gelen insani talepleri karşılamak Türkiye’nin boynunun borcudur.

Bunun gereğini yaparız. Şu ana kadar da yaklaşık 600’e yakın tır, insani yardım malzemesi Türkmenlere intikal etmek üzere ulaştırıldı. Sadece 2-3 ayı söylüyorum daha öncesi değil. 600 milyon dolar civarında bir katkı sağlanmaya çalışıldı. Ne talep edilirse de hastane yapımı, okul yapımı sağlanacaktır. İkinci önemli husus Türkmenlerin bulundukları şehirleri, kasabaları, bölgeleri terk etmemeleri” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, binlerce yıllık tarihi vesikalardan oluşan 2 bine yakın Hitit tabletinin yapay zeka yöntemiyle okunduğunu açıkladı. Dünyada bir ilk olarak hayata geçirilen projeyle binlerce yıllık geçmişe sahip olan Hitit tabletleri yapay zeka yöntemiyle okunmaya devam ediyor. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çorum Müzesi envanterinde bulunan Hitit çivi yazılı tabletlerin yapay zeka kullanılarak okunması, taranması ve dijital ortama aktarılması amacıyla başlatılan projenin ilk aşaması geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Ankara Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde, Hititlerin başkenti Hattuşa’da bulunan binlerce yıllık tabletler yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflanarak 3 boyutlu taranarak yapay zekaya öğretildi. Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak Proje çerçevesinde ilk etapta çivi yazılı 500 Hititçe tabletin yapay zeka ile öğrenme süreci tamamlanmış, yapay zeka çalışmasında yüzde 75,66 başarı sağlanmıştı. Proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin tabet yapay zeka yöntemiyle okundu. Okumalardan elde edilen veriler Hititologlar tarafından yapılacak çalışma ile bilim dünyasıyla paylaşılacak. Tarihi vesikalardan oluşan Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak. Çorum’da düzenlenen "Hititlerin İzinde: Yeni Bilgiler ve Perspektifler" konulu sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Hitit uygarlığının daha anlaşılması için teknolojiyi kullanma noktasında büyük bir emek harcadıklarını belirterek, “Tüm tabletlerin 3 boyutlu taramak suretiyle yapay zekayı da bunun içerisine katmayı düşündük. Ankara Üniversitemiz ile birlikte bugüne kadar bulunmuş tabletlerimizi tarama yoluyla eşleştirdik. Yapay zeka ile buradaki parçaların kırılmış olan tabletlerin yapay zeka ile birlikte tamamlanmasını sağladık. Bugüne kadar 2 bine yakın tablet taranarak okumaları yapıldı. Ve Hitit Kültürü ile uygarlığı ile ilgili birçok veriye bu sayede güvenilir bilgiye ulaşılması noktasında büyük bir adım attık. Bundan sonraki hem kazı çalışmalarında hem restorasyon çalışmalarında bu buluntuların değerlendirilmesi, raporlandırılması Hitit uygarlığının dünyaya daha iyi tanıtabilmesi için bakanlık olarak üniversitelerimizle birlikte daha yoğun çalışacağız” dedi. Yazgın, tabletlerden elde edilen veriler bilimsel bir çalışma ile Ankara Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Denizli Başkan Kasapoğlu: “Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması” DENİZLİ (İHA) – Denizli Sanayi Odası (DSO) Verimlilik Komisyonu koordinasyonunda meslek komiteleri toplantısı gerçekleştirildi. DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya DSO Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu, DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ile Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ve Verimlilik Komisyonu Üyeleri Metin Okan, Enis Emre Boz, Özge Çerezci ve Aslı Öztürk katılım sağladı. 17 Meslek Grubu ve ayrıca Bilişim Komisyonu yetkilileri gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. Verimlilik Komisyonu Üyesi İbrahim Onur Yıldırım’ın sunumu ile başlayan toplantıda, yapılması planlanan Verimlilik Çalıştayı ile ilgili detaylar ele alındı, çalıştayın amacı ve yol haritası görüşüldü. Toplantının devamında, DSO Meclis Üyesi Mehmet Akgün, verimlilik ve sektörlerdeki verimliliği artırmak adına gerçekleştirilebilecek olan önerileri ile ilgili paylaşımda bulundu. Katılımcılara hitap eden DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, “Verimlilik Komisyonumuzun yürüttüğü çalışmaları çok önemsiyoruz. Ancak yapılan işlerin sanayiciye aktarılması oldukça önemli. Bizlerin amacı buradaki çıktıların, yapılan çalışmaların sonuçlarının üyelere aktarılması. Üyelerimizin bu çalışmalardan faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Denizli Sanayisini daha verimli hale getirmek için uğraşıyoruz. Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması.” dedi. Başkan Kasapoğlu, yürütülen çalışmalar için katılımcılara ve Verimlilik Komisyonu’na teşekkürlerini sundu. “İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ise “Doğru planlamalar, doğru adımlar ve doğru iş birlikleriyle yürütülen çalışmaların sonucunda karlılıklarımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Komisyonlara doğru firmayı seçmenizi önemsiyoruz. Gerçekleştirmeyi planladığımız çalıştaydaki soru-cevaplarda çıkarılacak sonuçlarla eylem planının doğru hazırlanması önemli. İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” dedi.