ASAYİŞ - 23 Temmuz 2014 Çarşamba 19:50

Tutukluluk süresine itiraz ve suç duyurusu

A
A
A
Tutukluluk süresine itiraz ve suç duyurusu

Paralel yapı operasyonu kapsamında gözaltına alınan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden sorumlu eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün’ün avukatı gözaltı süresinin 24 saat süreyle uzatılmasına itiraz etti.

Paralel yapı operasyonu kapsamında gözaltına alınan emniyet mensuplarının gözaltı süresi 24 saat süreyle uzatıldı. Emniyet Müdürü Yurt Atayün’ün avukatı Niyazi Atasoy İstanbul nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak gözaltı süresinin uzatılmasına itiraz etti. Müvekkilinin yakalanması ve gözaltına alınmasına dair karar ile birlikte gözaltı süresinin uzatılmasına usul ve yasaya aykırı olduğu iddia edilen itiraz dilekçesinde gözaltı süresinin uzatılması için “toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük ve şüpheli sayısının çokluğu sebeplerinin varlığı aranmaktadır” denildi.

“MÜVEKKİLİMİN KAÇMA ŞÜPHESİ YOKTUR”

Müvekkili Yurt Atayün’ün 2010-2013 yılları arasında yürütülen Selam Tevhid Terör Örgütü soruşturması olarak bilinen soruşturma kapsamında hukuka aykırı faaliyetlerle suçlandığını ifade eden Avukat Atasoy dilekçesinde, “Bu soruşturma dosyası disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen müfettiş raporları üzerine kuruludur. Yani deliller toplanmıştır, delillerin karartılması gibi bir ihtimal yoktur. Müvekkilimiz halen 2. sınıf emniyet müdürü olup kamu görevlisidir” dedi.

Atayün telsim olduğu ve kaçma ihtimalinin bulunmadığı ifade edilen itiraz dilekçesinde “Tüm bu izahatlar çerçevesinde müvekkilimizin yakalanıp gözaltına alınması ve gözaltı süresinin uzatılması için CMK 90-91. Maddelerinde aranan şartlar gerçekleşmemiştir. Bu nedenle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen 23 Temmuz 2014 tarihli müvekkilimiz Yurt Atayün’ün gözaltı süresinin 24 saat süreyle uzatılması kararına itiraz ediyoruz” denildi.

ATAYÜN'DEN SUÇ DUYURUSU

Öte yandan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün avukatı Cemalettin Mutlu İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve operasyonda yer alan tüm personel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukat Cemalettin Mutlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçede, Yurt Atayün gözaltına alınırken hakları yüzüne okunmadığı, gözaltına alındıktan 2 saat sonra haklarının yüzüne okunduğu iddia edildi.

Atayün’ün telefonla davet üzerine Emniyet Müdürlüğüne gelerek teslim olduğu ifade edilen suç duyurusu dilekçesinde, “Kaçma şüphesi yokken hastaneye götürülürken elleri arkadan kelepçelenmiştir. Gözaltındaki şahsa hangi koşullarda kelepçe takılacağı mevzuatta açıkça anlatılmıştır" denildi.

Atayün’ün ellerinin arkadan kelepçelenmesinin yasaya aykırı olduğu iddia edilen suç duyurusu dilekçesinde, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Kayhan Ay, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Koçak ve Atayün’ün yakalanması gözaltına alınması, nezarette tutulması muayene için hastaneye götürülüp getirilmesinde görev almış tüm memurlar ile diğer yetkili ve sorumlular ‘Görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit, işkence ve kötü muamele’ suçlarından dava açılması istenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Genel Başkan Çelebi, kongrede güven tazeledi Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın 1. olağan kongresi gerçekleştirildi. GEADER 1. olağan kongresinde güven tazeleyen Mühendis Ömer Çelebi, tekrar başkanlığa seçildi. Kongrenin açılış konuşmasın yapan Genel Başkan Ömer Çelebi, kongrede yaptığı konuşmasında, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi sosyal, kültürel, ekonomik ve tabiî kaynaklar bakımından zengin bir alana sahip, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin en önemli coğrafi bölgelerindendir. Bu bölgenin diğer en önemli özelliklerinden biri de yenilenebilir enerji potansiyeli ve çeşitliliği açısından oldukça yüksek, fosil kaynaklarca Türkiye’nin en önemli ve verimli alanlarına sahip olmasıdır. Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından oldukça yüksek ve birincil enerjide Türkiye’nin en verimli alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde enerjinin bütün bileşenlerinde sahip olduğu bu potansiyelini bilimsel veriler ışığında araştırarak ve geliştirerek kamuoyuna ve ilgili enerji otoritelerine çeşitli raporlar halinde bilgilendirme yapmak amacıyla Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneğimiz (GEADER) 2021 yılında kuruldu. Güneydoğu güneş alma potansiyeli açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde, Türkiye’nin en büyük hidrolik kaynaklarını barındırıyor ve TPAO’nun en büyük petrol sismik araştırmaları keza bu bölgede. Adıyaman ve Batman petrolünden sonra son keşiflerde günlük 40 bin varille Gabar ve Kato Dağlarındaki petrol rezervi güneydoğunun enerji alanındaki potansiyel gücünü daha da gözler önüne seriyor. GEADER, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlediği kısa, orta ve uzun vadedeki enerji politikalarını dikkate alarak Güneydoğu’da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sunmakla beraber enerji arz-talep güvenliğinin sağlanması, ekolojik dengenin korunması, bölgenin tamamında enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin yapılması, enerji üreticisinden, tüketiciye kadar olan tüm parametrelerde sorun, talep ve önerilerini araştırarak ve değerlendirerek raporlar halinde enerji otoritelerine, kamuoyuna sunulmasına da katkı sunacaktır. Bu münasebetle 1. olağan genel kurulumuza teşrifleriyle bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” dedi.