KÜLTÜR SANAT - 08 Mayıs 2018 Salı 09:58

Üniversiteliler Hamlet İsahanlı ile bir araya geldi

A
A
A
Üniversiteliler Hamlet İsahanlı ile bir araya geldi

Ünlü Azerbaycanlı bilim insanı ve Hazar Üniversitesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hamlet İsahanlı’nın eserleri, Azerbaycan devlet sanatçıları ve Hazar Üniversitesi Oda Orkestrası tarafından seslendirildi.

Azerbaycan’ın son dönemde yetiştirdiği en büyük bilim insanlarından Prof. Dr. Hamlet İsahanlı’nın 70’inci doğum günü çerçevesinde “Bu Dünyaya Ne Getirdim” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi. Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) ve Hazar Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikte, İsahanlı’nın şiirlerinin bestelenmesiyle üretilen eserler, Hazar Üniversitesi Oda Orkestrası ve Azerbaycan devlet sanatçıları tarafından seslendirildi.

“Sanat dolu bir gün geçirdik”

Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na konuşan Prof. Dr. Hamlet İsahanlı şunları söyledi:  “Ben bir bilim adamıyım, matematikçiyim. Ancak aynı zamanda sosyal bilimlerle de uğraşıyorum. Şiir yazıyorum. Kitaplarım var. Azerbaycan’da eski Sovyetlerin ilk özel üniversitesi olan Hazar Üniversitesi’ni kurdum. Türkiye’de üniversiteler ile akademisyenler ile özellikle de İstanbul Aydın Üniversitesi ile birçok çalışmalarımız var. İstanbul Aydın Üniversitesi doğum günüm vesilesi ile beni davet etti. Benimle beraber Azerbaycan’ın çok önemli sanat insanları da bu etkinliğe geldiler. Üniversitemizin orkestrası da olmak üzere bu alanda güzel çalışmaları bulunan sanatçılarda benimle birlikte buradalar. Burada bu etkinlik ile birlikte bir müzik ve şiir meclisi oluşturduk. Aynı zamanda Ankara, İzmir ve Tebriz’den de davetler aldık.  Dolayısıyla bu tür etkinliklerde bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Dostlarım ile sanat dolu bir gün geçirdik.”

Şiirlerinde İstanbul ve Azerbaycan sevgisini yansıtan İsahanlı’nın eserlerinden başka, Azerbaycanlı ünlü halk ozanı Aşık Cihangir de mini bir konser verdi.

Hamlet İsahanlı kimdir?

1 Mart 1948’de, bugün Gürcistan’da yer alan Gardabani (Karayazı) kentinin Kosalı köyünde doğan Prof. Dr. Hamlet İsahanlı, 1965’te lise eğitimini “altın madalya” ile bitirip Azerbaycan Devlet Üniversitesinin (şimdiki Bakü Devlet Üniversitesi) mekanik-matematik bölümünü kazandı. 1970 yılında buradan takdirname ile mezun oldu. 1970-1973 yılları arasında doktora eğitimi için Moskova’ya  gönderildi ve 1973 yılında matematik bilimleri doktoru (Ph.D) unvanını aldı. 1973-1983 yılları arasında SSCB’nin köklü üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. Bu yıllarda bilimsel çalışmaları SSCB, ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Almanya gibi ülkelerin saygın bilim dergilerinde Hamlet İsayev imzası ile yer aldı. Daha sonra Sovyet Komitesi tarafından kendisine Profesör unvanı verildi. 1991 yılında Azerbaycan’ın ilk özel üniversitesi olan Hazar Üniversitesi’ni kurdu. Hazar Üniversitesi’nde 2010 yılına kadar kurucu rektör olarak görev yapan İsahanlı, halen üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.