SAĞLIK - 24 Ekim 2020 Cumartesi 09:20

Uzun süre kullanılan maskedeki bakteriler laboratuvarda gözler önüne serildi

A
A
A
Uzun süre kullanılan maskedeki bakteriler laboratuvarda gözler önüne serildi

Tüm Türkiye’de şu an maske kullanımı zorunlu. Uzun süre kullanılan maskelerin temizliğinin ne durumda olabileceği Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mikrobiyoloji Laboratuvarı tarafından gösterildi.

Korona virüs pandemi sürecinde maske kullanımın ne kadar önemli olduğu bütün bilim camiası tarafından kabul edildi.

Doğru kullanıldığı takdirde virüsten koruyan maskeler uzun süre kullanılması halinde tehlike saçıyor. OMÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli akademisyenler tarafından yapılan testte, 1 hafta kullanılan maske üzerinde bulunan bakteriler gözler önüne serildi.

"Maskelerin tekrar tekrar günlerce kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz”

Uzun süre kullanılan maskelerin ne kadar temiz olduğuna dair bilgi veren OMÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, “Maalesef halk arasında maskelerin 1 gün, 1 hafta ve daha uzun süre kullanıldığını duyuyoruz. Cerrahi maskelerin özellikle nemlendiği, öksürüldüğü ve hapşırıldığı zaman kesinlikle tekrar kullanılmamasını istiyoruz. 1 haftayı bırakın aynı gün içerisinde bile hapşırılma, öksürme ve nemlendiğini hissediyorsak mutlaka maskelerimizi değiştirilmeliyiz. Aksi takdirde orada çeşitli bakteriler ve mikroorganizmalar üreyebiliyor. Bizim de yaptığımız testte görüldüğü gibi 1 haftalık maskenin üzerinde birçok bakteri üreyebiliyor ve kullananın sağlığına da zarar veriyor. Ayrıca maskenin etkinliğini de azaltmaktadır. Bu nedenle maskelerin tekrar tekrar günlerce kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz” dedi.

Uzun süre kullanılan maskedeki bakteriler laboratuvarda gözler önüne serildi

"Tıbbi maskeler yıkanıp tekrar tekrar kesinlikle kullanılmamalı"

Bez maske yerine tıbbi maske kullanılmasını tavsiye eden Doç. Dr. Çaycı, “Kişiler eğer kalabalık bir ortama giriyorlar ise cerrahi maske takmalarını öneriyoruz. Maskeleri yüzlerine tam yerleştirmelerini ve orta kısmına kesinlikle elleri ile dokunmamaları gerekiyor. Çıkartırken de lastik kısımlarından tutarak çıkarmalıdır ve uygun şekilde atmalarını öneriyoruz. Tıbbi maskeler yıkanıp tekrar tekrar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bez maskeler kullanılabilir ancak kullanıldıktan sonra yüksek ısıda yıkanıp ütülenmeleri gerekmektedir. Özellikle kalabalık bir ortama girilecekse eğer bez maskeden ziyade tıbbı maske kullanılmasını öneriyoruz” diye konuştu.

“Eller, dezenfektanın yanı sıra su ve sabunla da yıkanmalı”

OMÜ Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında yapılan el yıkamayla ilgili testte ise su ve sabunun önemine dikkat çekildi. Ellerde bulunan bakteriler için en etkili yöntemin su ve sabun olduğunu belirten Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, “El yıkama her zaman önemliydi, günümüzde daha önemli hale geldi. Bizim yaptığımız bir deneyde el yıkamadan önce elimizden çeşitli örnekler aldık. Daha sonra elimizi su ve sabunla yıkadık ve antiseptik solüsyonla temizledik. Deneyden sonra gördük ki su ve sabunla hem de dezenfektanla yıkadıktan sonra bakteri oranları görülebilir şekilde azalmaktadır. Gerekli durumlarda dezenfektan kullanılabilir ama özellikle ellerimizi su ve sabunla yıkamalıyız.”

Uzun süre kullanılan maskedeki bakteriler laboratuvarda gözler önüne serildi

Oğuzhan Uysal-Ünsal Karka
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara KAAN, ikinci kez gökyüzü ile buluştu İkinci kez gök yüzü ile buluşan Milli Muharip Uçak KAAN 14 dakika havada kaldı ve 10 bin feet irtifaya ulaştı. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Milli Muharip Uçak KAAN’ın ikinci uçuşunda 14 dakika havada kalarak 10 bin feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını duyurdu. SSB’den yapılan yazılı açıklamada, KAAN’ın ikinci uçuşu dolayısıyla şunlar kaydedildi: “Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Millî Muharip Uçak KAAN Projesi kapsamında, ikinci uçuş başarıyla gerçekleştirildi.” KAAN’ın gerçekleştirdiği ikinci uçuş sonrası test pilotları ve proje ekibi ile bir araya gelen SSB Başkanı Haluk Görgün, “Heyecanlıyız, aynı zamanda gururluyuz. Türk havacılık tarihinin Türk savunma tarihinin önemli günlerinden bir tanesine daha şahitlik ettik. İnsanlı savaş uçağımız bugün ikinci uçuşunu yaptı, ilk uçuşunu 21 Şubat‘ta tamamlamıştı. İlk uçuşta uçuş öncesi planlanan uçuşu başarıyla gerçekleştirmişti. Bugün yine o ilk uçuş sonrası elde edilen veriler değerlendirildikten, analiz edildikten sonra ikinci uçuş hazırlıkları tamamlandı ve bu sabah da ikinci uçuşumuzu gerçekleştirdik. Yine ilk uçuş gibi çok başarılı bir uçuş oldu. Bu uçuşta da alınan veriler tüm ekip tarafından değerlendirilecek ve sonraki uçuşlar için hazırlıklar devam edecek. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum, emeği geçen tüm çalışanlarımıza mühendislerimize, pilotlarımıza, test pilotlarımıza teşekkür ediyoruz, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Tabii herkes inanılmaz bir heyecan içindeydi sabahın ilk saatlerinde itibaren, bu uçuşun gerçekleşmesi için herkes bir taraftan dua ediyor, bir taraftan umutla o ilk kalkışı ve inişi bekliyordu. Çok şükür güzel bir atmosfer vardı, tüm çalışanlar tüm emek verenler burada olmaya gayret gösterdiler, hep beraber bu anı yaşadık, hayırlı, uğurlu olsun diyorum” ifadelerine yer verdi.
Samsun Muhtarlara ‘kokarca’ semineri Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındıkta küllenme hastalığı, fındık kurdu ve kahverengi kokarca ile mücadele bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, istilacı bir zararlı olan ve tarımsal ürünlerde önemli kayıplara sebebiyet veren kahverengi kokarca başta olmak üzere fındıkta küllenme hastalığı ve fındık kurdu ile mücadele bilgilendirme toplantısı düzenledi. “Başımız belada” Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, “Fındık, ilçemizin başta olmak üzere bölgemizin geçim kaynağıdır. Dalkıran, kozalak akarı gibi birçok tehlikenin uzun yıllardır takipçisi olup çözümler ürettik. Ancak bunların dışında 5-6 yıldır ülkemizde görülen bir sorunla daha karşı karşıyayız. Kahverengi kokarca sorunu Doğu Karadeniz Bölgemizde başımızı belaya sokacak şekilde faaliyet gösteriyor. 2023 yılının Ağustos ayında 142 mahallemizde kendini göstermiştir. Bu sene ise henüz hasat vakti gelmeden görünmeye başladığını gözlemliyoruz. İlçemiz genelinde toplamda 30 tane köyümüzde bu böcekleri göre uygun tuzaklarımız mevcut. Bu tuzaklar ücreti bakımından pahalıdır. Bundan dolayı biz ilçe müdürlükleri olarak çiftçilerimizin yanında bulunmak istiyoruz. Bizlere ulaşım sağladığınız takdirde sizlerin yanında bu sorunu çözmek ve üretime yardımcı olmak istiyoruz” dedi. “Saha çalışmalarımız devam ediyor” Mekanik ve biyolojik gibi çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Kahverengi kokarca böceğinin verdiği zararları görebilmek adına belirli arazilerde tuzaklarımız mevcut. Bu tuzaklar bize bölgede nasıl bir ilaçlama yapacağımızı göstermiş oluyor. Böylece sadece belli arazilerde ilaçlamış oluyoruz. Aksi takdirde genel bir ilaçlama yaparsak topraktaki yararlı böceğe de zarar vermiş oluruz. Arkadaşlarımız sahada çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu. “İşi ehline bırakacağız” Fındık mahsulüne zarar veren böceklerle mücadele gibi programların önemli olduğuna dikkat çeken Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım ise “Fındık ülkemiz açısından en önemli ihracat unsurumuzdur. Bu önemi kaybetmememiz açısından hep beraber seferber olmamız lazım. İlaçlama noktasında il ve ilçe tarım müdürlükleriyle birlikte hareket etmek bilinçli olacaktır. Bu sayede işi ehline bıraktıktan sonra en doğru şekilde hareket etmiş olacaksınız” şeklinde konuştu. Konuşmalar sonrasında Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Gülşah Akarsu ve Kadir Guze, kahverengi kokarca ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek, zararlının biyolojisi, yaşayışı ve mücadelesi ile ilgili bilgi aktardılar. Seminere Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Muhammed Fatih Akyüz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Çiçekdenk, muhtarlar ve üreticiler katıldı.