POLİTİKA - 21 Nisan 2021 Çarşamba 21:58

Vedat Bilgin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini devraldı

A
A
A
Vedat Bilgin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini devraldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ikiye bölünmesi ile oluşan bakanlıklardan biri olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirilen Vedat Bilgin, görevi Zehra Zümrüt Selçuk'tan devraldı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, iki ayrı bakanlığa dönüştürülmüştü. Kararnameye göre yeni bakanlıklar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine Vedat Bilgin getirilmişti.

Gerçekleştirilen devir teslim töreni ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini Vedat Bilgin’e devretti. Devir teslim töreninde konuşan ve görev süresinde özverili şekilde çalıştıklarını ve yapılan çalışmaları da anlatan Selçuk, “2018 yılında bin 603 lira olan asgari ücreti bu süreçte, yüzde 76 oranında artırarak 2 bin 825 liraya çıkarmış olduk. En önem verdiğimiz konulardan bir tanesi kayıt dışı istihdamı azaltabilmekti. Bu noktada 2002’de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamı önce yüzde 34’lere son olarak da yüzde 22’lere düşürdük” dedi

Pandemi döneminde vatandaşların mağdur olmaması için birçok konuda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Selçuk şunları kaydetti:

“Nisan, Mayıs, Haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uzatıldı. Çalışanlarımıza doğrudan yaptığımız destek böylelikle 47 milyar lirayı aşmış oldu. 3 sene boyunca 170 milyar lirayı da işverenlerimize aktarmış olduk. Sosyal güvenlik konusu bizim en önem verdiğimiz konulardan biri. Bu pandemi sürecinde vatandaşlarımızın yüzde 99’u sigortalı olması en büyük şanslarımızdan bir tanesi. Bu kapsamda biz bütün vatandaşlarımızın testlerini ücretsiz yapabiliyoruz, tedavi hizmetlerini de karşılayabiliyoruz. Bu süreçte verdiğimiz bütün hizmetlerin masrafları da 7 milyar lirayı aşmış oldu” ifadelerini kullandı.

“Son 20 yılda Türkiye bir değişim yaşıyor”

Zehra Zümrüt Selçuk’un çok zor görevler üstlendiğini söyleyerek sözlerine başlayan Vedat Bilgin, “Türkiye zor bir ülke, pandemide daha zor bir ülke oldu. Bizim sanayi devrimini aşmamış olmamızın maliyeti çok ağır olmuştur. Bunun maliyeti nedir? Doktor maliyeti, doktor başına düşen hasta sayısı. Ülkenin istihdamı ve tarımsal yapısı. Fakat son 20 yılda Türkiye bir değişim yaşıyor. Türkiye tarımsal bir toplumdan endüstriyel bir topluma dönüyor. Ondan önceki çabalar da çok değerli ve çok önemlidir. Ama onlar çöldeki bitkilerdir. Toplum bilinçsizdi eğitimsizdi. Bu gün Covid-19 sürecince sağlık ordusunun mücadelesinin alt yapısı var. Bunun arkasında alt yapıyı kurma başarısı var. Bütün sağlık ordusu büyük bir başarı göstermiştir. Bunu her alana yaymalıyız” diye konuştu.

Türkiye’de hızlı tren projesinin yapımında başına gelen bir olayı anlatan Bilgin, hızlı treni yapma sebebinin yapılabiliyor olduğunu kanıtlamak olduğunu ifade ederek, “Türkiye hangi sektöre el atarsa o sektörde büyük patlamalar yapar. Türk ekonomisi büyük bir ekonomi ve biz bu büyümeyi sürekli hale getirmeliyiz. Bunları biz başaracak güçteyiz. Önemli mesafeler kat ettik ama daha çok yolumuz var. İki önemli aşama var büyüme ve istihdam. Türkiye bunları aşacak güçtedir. Aşılama yaş grubu olarak aşağıya iniyor yakında bu sorun çözülecektir” ifadelerini kaydetti.

Ömer Faruk Karataş - Bayram Türüdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mercedes-Benz Türk, Ampute Futbol Milli Takımı’nı Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda ağırladı Mercedes-Benz Türk, 2022 yılından bu yana resmi ulaşım sponsorluğunu yürüttüğü Ampute Futbol Milli Takımı’nı Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda ağırlayarak, milli takıma 2024 Ampute Futbol Avrupa Şampiyonası öncesi moral desteği verdi. Türk sporunu ileriye taşıma hedefiyle farklı spor branşlarında milli takımlara desteğini otuz yıla yakın süredir kesintisiz sürdüren Mercedes-Benz Türk, 2022’den bu yana resmi ulaşım sponsorluğunu yürüttüğü Ampute Futbol Milli Takımı’nı, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda ağırladı. 2024 Ampute Futbol Avrupa Şampiyonası öncesi millilere ve teknik ekibe moral vermek için gerçekleştirilen buluşmaya Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretiminden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe, Mercedes-Benz Türk yöneticileri, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç ve federasyon yetkilileri katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Otuz yıla yakın süredir farklı spor branşlarında milli takımlarımıza desteğimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Sporun, toplumların gelişmesinde ve daha sağlıklı nesillerin yetişmesinde ne kadar önemli bir rolü olduğunu biliyor, her zaman sporun ve sporcunun yanında olmaya devam ediyoruz. 2022 yılından bu yana da, adını spor tarihine altın harflerle yazdırmış, Dünya Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımımızın yanında olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Sınır tanımayan takımımızın Avrupa Şampiyonası yolunda yeni zaferler kazanacağına yürekten inanıyor ve bu yolda kendilerine başarılar diliyoruz. Geçmişte olduğu gibi bu yıl da başarıya giden yollardan birlikte geçmeye devam edeceğiz” dedi. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç da, “Sporda başarı birliktelik duygusuyla, inançla ve çok çalışarak geliyor. Başarı bir süreç işi ve bu süreçte gelen her destek daha hızlı ilerlememizi sağlıyor. Ampute Futbol Milli Takımımız 2017 ve 2021 yıllarında Avrupa Ampute Futbol Şampiyonu olarak, 2022 yılında ise İstanbul’da düzenlenen Ampute Futbol Dünya Kupası’nda elde ettiği birincilik ile adını sahalara altın harflerle yazdırdı. Şimdi önümüzde yeni bir hedef var. Ülkemize yeni zaferler kazandıracağımıza inanıyor ve tüm Mercedes-Benz Türk ailesine destekleri için teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Milli Takım, otobüs üretimi ve son teknolojiler hakkında bilgi ldı Milli Takım, teknik heyet ve federasyon yetkilileri, Daimler Buses’ın dünyadaki en büyük otobüs üssü olan Hoşdere Otobüs Fabrikası’nı gezerek üretim ve son teknolojiler hakkında detaylı bilgi alırken, çalışanlarla da hatıra fotoğrafı çektirdi.
Sivas Anadolu’nun El Hamrası 9 yıllık hasretin sonunda ibadete açıldı Sivas’ın Divriği İlçesine bulunan ve Anadolu’nun El Hamrası olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 9 yıllık yenileme çalışmalarının ardından ziyarete ve ibadete açıldı. Sivas’ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli Beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 9 yıllık restorasyon çalışmalarının ardından bugün düzenlenen törenle ziyaret ve ibadete açıldı. 201 Vakıflar Haftası 100. Yıla Özel 201 Eser Toplu Açılış Töreni çerçevesinde gerçekleşen açılışı uzaktan bağlantı yöntemiyle Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. “Herkes mutlaka görmeli” Açılış programı öncesi semazenler tarafından sema gösterisi yapıldı, mevlit okundu. Programda konuşan Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, “Bu eşsiz eserin UNESCO Dünya miras listesine ülkemizden giren ilk eser olan bu eserin restorasyonunda emeği geçen Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze bu eserin restorasyonunu yapan firmamıza, işçisinden mühendisine, mimarına kadar herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu eseri, bizden sonraki nesillerde aynı şekilde koruyarak gelecek nesillere aktaracaklardır. Ben yine bu eserin varisi Ahmet Şahı, eşi Melike Turan’ı ve bu eseri meydana getiren Mimar Ahlatlı Hürrem Şahı da bu vesileyle rahmetle, şükranla anıyorum. Allah onlardan razı olsun diyorum. Bu vesileyle herkesi Anadolu’nun El Hamrası dediğimiz eşsiz eseri yerinde görmeye davet ediyorum.” dedi. UNESCO’nun Türkiye’de koruma altına aldığı ilk eser Dünyada eşi benzeri bulunmayan cami UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyor. Avrupalı bazı bilim adamlarınca "Anadolu’nun Elhamrası" olarak da nitelendirilen bu cami 800 yıldır ihtişamını korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin motifle kendine hayran bırakıyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı, Anadolu erken dönem mimarisinin seçkin örneklerinden Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasıyla "şaheser" olarak nitelendiriliyor. Akıl hastaları sesle tedavi ediliyordu Orta çağın karanlık Avrupa’sında akıl hastaları yakılarak öldürülürken 8 asır önce inşa edilen Divriği Ulucami ve Darüşşifasında ise akıl hastaları sesle tedavi ediliyordu. Evliya Çelebi’nin, "Methinde diller kısır, kalem kırıktır" sözleriyle anlattığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın özel bir ekip tarafından yürütülen restorasyonu 9 yıl sürdü.