EKONOMİ - 05 Ocak 2010 Salı 14:36

Vestel ihracatta türkiye ikinciliğine yükseldi

A
A
A
Vestel ihracatta türkiye ikinciliğine yükseldi

Vestel, 2009'da 2,1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci büyük firması oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 2009 ihracat şampiyonları sıralamasına göre elektronik sektöründe 12. kez birincilik koltuğuna oturan Vestel, grup dış ticaret firmaları arasında da lider oldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Vestel Şirketler Grubu Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, şirketin küresel ekonomik krize rağmen başarısını artırdığını belirterek, "Yüksek kalitemiz ve üretim hızımızla global pazarlarda sağlam adımlarla ilerliyoruz. 2008'de Türkiye ihracatına en çok katkıda bulunan firmalar arasında yedinci sıradaydık. 2009'da beş sıra birden yükselerek yılı en fazla ihracat yapan ikinci firma olarak kapattık.

Bu yılki hedefimiz listenin ilk sırasına ulaşmak" dedi. Erdoğan, Vestel'in sadece 2009 Aralık ayında 213 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirerek, "Böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artış sağlamış olduk" diye kaydetti. Vestel'in LCD TV ihracat rakamını 2008'e göre yüzde 62 oranında artırarak 2008'deki 3,7 milyon adetlik LCD TV ihracatını 2009'da 6 milyon adede yükselttiğini belirten Turan Erdoğan, "LCD TV ihracat adedinde elde ettiğimiz bu büyüme oranı, ihracat pazarlarındaki oranın 3 katı. Önceki yıllarda yaptığımız yatırımlar ve 2008 krizi sonrası aldığımız tedbirler sayesinde bu performans artışını sağladık" diye konuştu. Vestel'in 2010'da 8,5 milyon adet LCD TV ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediğini aktaran Erdoğan, "Krizin kısmi etkisinin devam edeceği öngörüsüyle hedeflerimizde temkinli hareket ettik. 8,5 milyon adedin çok üzerine çıkacağımızı
umuyoruz. Böylece bir önceki yıla göre adetsel bazda yüzde 40'ın üzerinde artış hedefliyoruz" dedi. Turan Erdoğan, Avrupa LCD TV pazarında ikinciliğe ulaşmanın önemini vurgulayarak, "Her zaman en iyisini yapmaya odaklanan bir kurum olarak, artık hedefi bir basamak yukarı koymak durumundayız. Yeni hedefimiz pazar liderliğidir" şeklinde konuştu.

Toplantıda Vestel'in yenilikçi ürün geliştirme çalışmalarına da değinen Erdoğan, şirketin 2010 yılında da teknolojik yeniliklerin öncülüğünü sürdüreceklerini, LED TV, 3D TV, Connected TV gibi ürünlerle dünya pazarlarında yer bulacaklarını kaydetti.

Erdoğan, ayrıca dijital yayıncılığın son noktası olan yeni nesil HD kutularda Vestel'in İngiltere pazarına ilk giren firma olduğunu ve deneme yayınlarına başladığını belirtti. Erdoğan, "Avrupa'nın en büyük set üstü kutu üreticisiyiz; dünyada ilk kez İngiltere'de başlayan DVB-T2 uygulamasında lider üretici olmaya adayız" dedi.

Vestel'in tasarım konusundaki yetkinliğiyle pek çok ödüle layık görüldüğünü aktaran Erdoğan, "Dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından "Good Design Award"da 2 LCD TV, uzaktan kumanda ve TV arayüzü ile 2009 ödülüne layık görüldük. Tasarımda uluslararası iddiamız bize dünya pazarlarında yeni kapılar açıyor" diye konuştu.

Verilen bilgiye göre Vestel, beyaz eşyada da Avrupa'da istikrarlı büyümesini sürdürüyor. 2009'da çamaşır makinesinde yüzde 7, buzdolabında ise yüzde 6'lık pazar payına ulaşan Vestel, bugün Avrupa'daki en büyük 10 beyaz eşya firması arasında yer alıyor. 127 ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat haritasına sahip olan Vestel, her yıl ihracat hacmini ortalama yüzde 29 oranında artırıyor. 12 yıldır elektronik sektöründe Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan Vestel, Türkiye'nin toplam TV ihracatının yüzde 80'inden fazlasını gerçekleştiriyor. Vestel, sektörde üretim yapan pek çok firmadan farklı olarak ihracatının yüzde 40'ını kendine ait olan markalarıyla, yüzde 60'ını ise OEM ve ODM bazında gerçekleştiriyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir