DÜNYA - 24 Haziran 2023 Cumartesi 08:53

Wagner’in girdiği Rostov kentinde hareketlilik başladı

A
A
A
Wagner’in girdiği Rostov kentinde hareketlilik başladı

Rusya’da ayaklanma başlatan Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin yeni bir mesaj yayınlayarak, “Şimdi Rostov'a giriyoruz. Askerler çekildi” dedi.

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in ayaklanma çağrılarının ardından Wagner savaşçıları Ukrayna sınırında bulunan Rusya’nın Rostov Bölgesi’nde görüldü. Gece saatlerinde açıklama yapan Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin, Rostov bölgesine giriş yaptıklarını söyledi. Rus askerlerinin ve istihbarat elemanlarının kendilerine zorluk çıkarmadığını vurgulayan Prigojin, Rostov kentinden Moskova’ya ilerlemeye devam edeceklerini duyurdu. Prigojin’in bu açıklamalarının ardından dikkatler Rostov’a çevrildi. Wagner’in başlattığı isyanın ardından Rostov ile Moskova’yı birbirine bağlayan M4 karayolunda ulaşıma kısıtlamalar getirildi. Sadece izin verilen araçlar M4 karayolunu kullanabilirken Rostov’da da birçok kısıtlamalar ilan edildi. Rostov Bölge Valisi Vasily Golubev alınan önlemlerle ilgili kamuoyuna duyuru yaparak kentte tüm etkinliklerin iptal edildiğini, toplu taşıma araçlarıyla ulaşıma kısıtlamalar getirildiğini ve hareket halindeki tüm araçlarda güvenlik aramasının başlatıldığını söyledi. Rostov halkına sokağa çıkılmaması çağrısında da bulunan Golubev, Rostov’da güvenlik güçlerinin önlemleri sıkılaştırdığını belirtti. Öte yandan Moskova’nın yanı sıra Voronej, Lipetsk, Krasnodar ve Kırım bölgelerinin resmi makamlarından yapılan resmi açıklamalarda güvenlik önlemlerinin arttırıldığı duyuruldu.

“Başsavcı Putin’e bilgi verdi”

Prigojin’in başlattığı isyanın ardından ilk açıklamasında Kremlin’in olayları yakından takip ettiğini aktaran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gece saatlerinde Rusya Başsavcısı İgor Krasnv ile Putin arasında bir görüşme gerçekleştiğini söyleyerek, “Rusya Federasyonu Başsavcısı İgor Krasnov, silahlı isyan başlatma girişimiyle bağlantılı olarak bir ceza davası başlatılması konusuyla ilgili Putin’e bilgi verdi” derken Prigojin ile ilgili resmen dava açıldığını belirtti. Peskov Putin’in diğer güvenlik ve istihbarat birimlerinden de sürekli bilgiler aldığını belirten Peskov, “Savunma Bakanlığı, FSB, İçişleri Bakanlığı ve Rus Muhafızları, isyan girişimiyle bağlantılı Vladimir Putin'e saat başı rapor veriyor” dedi.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir