GÜNDEM - 06 Haziran 2023 Salı 11:21

Yarım asırlık evliliklerini '4S' modeline borçlular

A
A
A
Yarım asırlık evliliklerini '4S' modeline borçlular

Aydın'ın Karpuzlu ilçesinde 53 yıllık evli Gülpınar çifti yarım asrı geçkin evliliklerini '4S modeli' olarak tanımladıkları sevgi, saygı, sadakat ve sabra borçlu olduklarını belirterek yeni evli çiftlere öğütlerde bulundular.

Kırsal Koğuk Mahallesi'nde yaşayan 79 yaşındaki Muharrem Gülpınar ve 70 yaşındaki Ayten Gülpınar'ın yıllardır aynı yastığa baş koymaya devam ediyor. Yarım asrı geçkin süredir evliliklerini sürdüren Gülpınar çifti mutlulukları ve birbirlerine olan saygıları da geç nesillere örnek oluyor. 2 çocuk sahibi Gülpınar çifti, günümüzdeki evliliklerinin büyük bir kısmının ufak sorunların büyütülmesinden dolayı sonlandığını ifade ederek, uzun birlikteliklerinin sırrını '4S' modeli olarak tanımladıkları sevgi, saygı, sadakat ve sabır olarak açıkladı. Bir evlilikte önce sevginin, sonra da sırasıyla, saygı, sadakat ve sabır olması gerektiğini kaydeden çift, yeni evli çiftlerin de bunlara dikkat etmelerini öğütledi. Ayten ve Muharrem Gülpınar, her evlilikte zaman zaman mutlaka tartışmaların yaşandığını ifade ederek, "Biz de zamanında bazı şeylerden dolayı tartıştık, kırdık, kırıldık. Ama hiç bir zaman pes etmedik, yıllar önce birleşen ellerimizi hiç ayırmadık. Birimiz sinirliyse diğerimiz sakin kalmayı bildi. Çok şükür bu günlere geldik. Yeni evlenen çiftler de mutlaka hanelerinde inişler, çıkışlar yaşayacaklar. Önemli olan tüm sorunlara beraber göğüs gerebilmek, sevgi ve saygıyı yitirmemek" ifadelerini kullandı.

Yarım asırlık evliliklerini '4S' modeline borçlular

"İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur"

Evlilikte insanların en fazla yaptığı hatanın karşı tarafı olduğu gibi kabullenmek yerine huyunu değiştirmeye çalışmak olduğunu ifade eden Ayten Gülpınar, "Evleneli 53 sene oldu. Dövüş kavga hayatımızı sürdürüyoruz. Yedisinde neysen yetmişinde de aynısı olursun. Kimse kimsenin huyunu değiştiremez. Birbirimize saygımızı da hiç bir zaman yitirmedik. O bana ben de ona saygı duyarım. Ben hanımla evlendim de kavga, dövüş etmeden hayat geçirdim diyen birinin alnını karışlarım. Her evde bunlar yaşanır, bunlar evliliğin tuzu biberidir. Sorunlar büyümemeli, sürdürülmeli. Evliliğin ve hayatın olağan akışı içerisinde zaten sevgi ve saygın varsa unutulup gidiyor uzamıyor. Öfkeliyken söylersin ama öfken dağıldığında o değil gibi olursun her şeyi unutursun ve hayatına devam edersin. Evliliğimizin sırrı; sevgi, saygı, sadakat ve sabır. Geçmişimizde yaşadıklarımızı bir anlatsak anlat anlat bitiremeyiz. O zamanlar yaşadıklarımızı şimdiki gençler yaşasa geçinmez boşanırlar. Beni ayakta tutan çocuklarım. Çocuklarım için herkesi karşıma alırım. Çocuklarımın sevgisi eşime olan sevgimin ötesine geçti. Evlat sevgisini kelimelerle anlatamam çok farklı bir şey ancak yaşamak lazım. Eşime kızarsam bağırır geçerim, öfkem geçince de hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam ederiz" dedi.

Yarım asırlık evliliklerini '4S' modeline borçlular

Her türlü sorunlarını kafa kafaya vererek dışarıdan kimseye müdahale ettirmeden çözdüklerini ifade eden Muharrem Günay ise, "Bu zamana kadar bazı sorunlarımız olsa da çok iyi geçindik. Her türlü sorunumuzu, derdimizi kafa kafaya vererek aştık. Evliliğimize dışarıdan kimsenin karışmasına, müdahalede bulunmasına izin vermedik. Birbirimizin eksiğini başkalarına anlatmadık. Her türlü sorunumuz dört duvarın içinde kaldı ve çözümlerini de birlikte bulduk. Çok şükür bu zamana kadar birlikte geldik, bundan sonra da Allah canımızı alana kadar birlikte olacağız" diye konuştu.

Murat Uçkaç - İbrahim Kılınç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 33,66 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 29,06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,3 artış gösterdi. Ana gruplar incelendiğinde, bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 2,12, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 1,57 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 34,79, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 27,19 artış kaydedildi. Alt gruplar bazında yıllık Tarım-GFE verilerine göre 6 alt grupta artış oranı ortalamanın altında, 5 alt grupta ise üzerinde gerçekleşti. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 18,91 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 20,98 ile bina bakım masrafları olurken, en yüksek artış yüzde 64,33 ile veteriner harcamaları ve yüzde 47,39 ile gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. Aylık Tarım-GFE’ye göre ise 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Ekim ayında aylık bazda artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 0,09 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 0,27 ile gübre ve toprak geliştiriciler olarak belirlendi. Buna karşılık, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 5,61 ile veteriner harcamaları ve yüzde 4,71 ile tohum ve dikim materyali oldu.
Ankara 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 67 şüpheli yakalandı, 42’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 7 ilde dolandırıcı, tefeci ve göçmen kaçakçısı 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda 67 şüphelinin yakalandığını ve 42’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyonlar düzenlendi. Şüphelilerin; Denizli’de 30 ayrı iş yerinden organize şekilde hırsızlık yaptıkları, Yalova’da nitelikli dolandırıcılık suçunu organize şekilde yönettikleri, İzmir’de trafo ve enerji nakil kablosu hırsızlığı yaptıkları, Iğdır’da göçmen kaçakçılığı suçunu işledikleri ve Muğla’da tefecilik yaptıkları, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da terör örgütüyle bağlantıları olduklarını söyleyip para talep ederek vatandaşları dolandırdıkları tespit edildi. Düzenlenen operasyonlar ile hesaplarında son 5 yıl içerisinde 251 Milyon Türk lirası hesap hareketi bulunan 67 şüpheliyi yakalandı. 42’si tutuklandı. 23’ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğer 2 şüphelinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyal ile muhtelif miktarda nakit para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
Erzincan Erzincan’da soğuk hava nedeniyle sürüler yayladan indirildi Erzincan’da yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve soğuk havayla birlikte yaylalarda bulunan küçükbaş hayvan sürüleri donma tehlikesi nedeniyle merkeze ve köylere taşındı. İlkbahar aylarından itibaren yaylalarda kalan küçükbaş hayvanlar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte daha güvenli alanlara çekildi. Üreticiler, kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle sürülerini Erzincan merkez ve çevre köylere indirerek ahırlara aldı. Kış boyunca hayvanların yem, saman ve arpa ile besleneceği öğrenildi. Üreticilerden İlhan Koyun, nisan ayı sonunda koyunlarını yaylaya çıkardıklarını belirterek, "Aylarca yaylada kaldık, süt ve peynir üretimi yaptık. Aralık ayının sonlarına doğru havalar sertleşince geri dönmek zorunda kaldık. Kış aylarında yem ve saman temini bizim için en büyük sıkıntı" dedi. Tulum peyniri üreticisi Özkan Beydili ise bahar aylarında çıktıkları yaylalarda aralık ayına kadar kaldıklarını ifade ederek, soğuk havanın etkisini artırmasıyla köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Beydili, hayvancılığın büyük emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Üretici Ferdi Kaya da ilkbaharda yaylaya çıkarılan koyunların yaz boyunca otlatıldığını ve peynir üretimi yapıldığını belirterek, "Hava şartları sertleşince dönüş hazırlıklarına başladık. Hayvanlar ilkbahara kadar yem ve arpa ile beslenecek" diye konuştu. Erzincan’da her yıl kış mevsimiyle birlikte yaşanan bu dönüş, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın doğayla iç içe süren zorlu üretim sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.