KÜLTÜR SANAT - 22 Eylül 2014 Pazartesi 17:04

Yerli yabancı birçok kişi bu koleksiyonun peşinde

A
A
A
Yerli yabancı birçok kişi bu koleksiyonun peşinde

Eşi Oktay Erol Pulcuoğlu tarafından oluşturulan yüzlerce yıllık Anadolu kadın giysileri koleksiyonunun sahibi Müjgan Pulcuoğlu, eserlerin artık erimeye başladığını dile getirerek, bu eserlerin bir müzede sergilenmesini istedi.

Yerli yabancı birçok kişinin koleksiyonu satın almak için kendisine geldiğini anlatan Pulcuoğlu, “Ben bu koleksiyonun hayata dönmesini istiyorum başka bir isteğim yok. Maddi kısmını düşünmüyorum. Böyle bir kültürü bizden sonra gelecek olan nesillerin yaşaması gerekiyor” dedi.

Yeniden Bir Yaşam Derneği öncülüğünde ve Köy-Koop kalkınma Birliğinin ev sahipliğinde Müjgan Pulcuoğlu, ölümünün 20. yılı anısına eşi Oktay Pulcuoğlu’nun 30 yıl boyunca topladığı yöresel kıyafetleri sergiledi. 7 bölgenin yöresel kıyafetlerinin bulunduğu sergi 15 gün boyunca açık kalacak.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi kurucularından iş adamı Oktay Pulcuoğlu’nun 30 yıl boyunca topladığı yöresel kıyafetler eşi Müjgan Pulcuoğlu’nun katılımı ve Yeniden Bir Yaşam Derneği öncülüğünde Köy-Koop kalkınma Birliğinin ev sahipliğinde sergi haline getirildi. Oktay Erol Pulcuoğlu’nun ölümünün 20. yıl anısına düzenlenen tarihi kıyafetler sergisi göz kamaştırdı. Muhafaza edildikleri sandıklardan özenle çıkarılan ve sergi için hazırlanan 7 farklı bölgeden 100 tarihi kıyafet Manisalılardan büyük ilgi gördü. Eşi Oktay Erol Pulcuoğlu tarafından oluşturulan yüzlerce farklı üründen oluşan koleksiyonun sahibi Müjgan Pulcuoğlu kıyafetlerin bakımının çok zor olduğunu anlatarak, eserlerin artık erimeye başladığını ve koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Köy-Kop Manisa Şubesi ve Yeniden Bir Yaşam Derneği tarafından ‘Manisa Kültürüne Sahip Çıkıyor’ sloganıyla hazırlanan proje kapsamında Pulcuoğlu’nun eşi Müjgan Pulcuoğlu (63) ile görüşen temsilciler Anadolu kadınının giydiği kıyafetlerden oluşan eserlerin tekrar sergilenmesini sağladı. Serginin açılış törenine, Köy-Kop Manisa Şubesi Başkanı Nurettin Dingaz, Yeniden Bir Yaşam Derneği Manisa Şubesi Başkanı Funda Demirel, CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Çakır, OSB Başkan Danışmanı Nihat Akyol ile STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

1974 yılında bir Almanya seyahati sırasında Oktay Pulcuoğlu ile birlikte bir defileye katıldıklarını kaydeden Müjgan Pulcuoğlu, şöyle konuştu: “Oradaki defilede Almanlar kendi yöresel kıyafetleriyle bir şov yaptı. Arkasından normal bir defile yapıldı. Oktay Pulcuoğlu dedi ki ‘Bizim Anadolu’nun Türk kültürünün o kadar zengin giysileri var ki derleyip toplamakla bitmez. Almanlar iki kıyafetiyle gösteri yaptılar. Niye bizde böyle bir şeye ön ayak olmayalım’ deyince Almanya’dan döndüğümüzde biz bu koleksiyonu oluşturmaya başladık. 7-8 sene sürdü bunları toplamak. Sergide şuan 100 parça kıyafet var ama koleksiyonda sayısız eser var. Yer dar olduğu için hepsini sergileyemiyoruz. Kıyafetlerin yanında çorap, kilim, örtü koleksiyonları var. Biz elimizdekilerin yarısını dahi sergileyemedik. İçeride sandıklarda açılmamış ürünler var.”

Koleksiyondaki eserleri bir depoda sandıklar içinde sakladığını kaydeden Müjgan Pulcuoğlu, şunları söyledi: “Giysinin bakımı çok zor. Ara ara çıkarıp naftalin kesecikleriyle bakımını yapıyorum. Ara ara erimeler meydana geliyor bakımları çok zor. Sürekli bakım istiyor. Onun için bir müze haline gelmesi gerekiyor. Ben yıllarca bunu sergiledim. Çeşitli yerlerden teklif aldım ama gönlüm Manisa’da olduğu için satmadım. Yurt dışından talipliler oldu ben kültürümün yurt dışına çıkarılmasını istemedim değil ki başka bir şehre. Ben bunu Manisa’ya mal etmek istiyorum. Ben bu koleksiyonun hayata dönmesini istiyorum başka bir isteğim yok. Maddi kısmını düşünmüyorum. Böyle bir kültürü bizden sonra gelecek olan nesillerin yaşaması gerekiyor.”

SADIK CANGEL
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Öztürk, mahalle muhtarlarıyla istişare toplantısı gerçekleştirdi Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk; ilçenin 41 mahallesinden seçilen muhtarlarla bir araya gelerek, mahallelerin ihtiyaçları ve çözüm önerileri üzerine kapsamlı bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasında Başkan Öztürk; mahalle muhtarlarının toplumun nabzını en iyi tutan kişiler olduğunu belirterek, onların mahallelerde yaşanan sorunları ve ihtiyaçları hakkındaki görüşlerinin belediye çalışmaları için son derece önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, katılımcı muhtarlara belediyenin hizmetleri ve planları hakkında bilgi verdi ve muhtarların desteğini talep etti. Muhtarlar; toplantıda mahallelerinin karşılaştığı altyapı eksiklikleri, yol bakımı, çevre düzenlemesi gibi konuların yanı sıra, sosyal ve kültürel alanlarda da iyileştirmelerin yapılmasını talep ettiler. Başkan Öztürk; muhtarların talep ve önerilerini dikkatle dinleyerek, belediyenin bütçe ve imkânları çerçevesinde çözüm odaklı adımlar atacaklarını ve mahallelerin yaşam kalitesini artırmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti. Ayrıca, katılımcılara belediyenin planladığı projelerin yanı sıra, muhtarlarla işbirliği içinde yeni projeler geliştirme fırsatları da olduğunu ifade etti. Muhtarlar, belediye başkanının mahallelerine gösterdiği ilgi ve alakadan memnuniyetlerini dile getirirken, Başkan Öztürk ise muhtarların görüşlerinin belediye çalışmalarında önemli bir rehber olduğunu ve bundan sonra da bu tür istişare toplantılarını düzenli olarak gerçekleştireceklerini söyledi.
Eskişehir Kadın üreticilerin emeği değer görüyor Tepebaşı Belediyesi’nin yerel üretime ve kadınlara verdiği destekler doğrultusunda hizmete sunduğu Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve çalışmalar ile üretici kadınların emeğine sahip çıkmayı sürdürüyor. İlk olarak Temmuz 2019’da hizmete başlayan ve kent halkı tarafından çok sevilen Kadın Üretici Ürün Satış Noktası haftada üç gün olmak üzere Özdilek Sanat Merkezi, Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi ve Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde hizmet veriyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, kurulan tezgahlarda ürettikleri doğal ürünleri kent halkının beğenisine sunuyor. Eskişehirlilerden ilgi gören ürünler, kadınların emeklerini kazanca dönüştürmesini sağlıyor. Tepebaşı Belediyesi tarafından ücretsiz tezgah, çadır gibi imkanların sağlandığı Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ile kadınlar, doğal ürünlerini Eskişehirlilerle buluşturuyor. Kadın üreticiler kendilerine verilen imkandan dolayı Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkürlerini iletirken, vatandaş da doğal ürün tüketmekten ve kadınlara destek olduklarından dolayı memnun olduklarını ifade ediyor. Kadın Üretici Ürün Satış Noktası; salı günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde Avlulu Çarşı arkası, perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezi bahçesinde ve cumartesi günleri de Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi bahçesinde Eskişehirliler ile bir araya geliyor. El işi ürünler beğeniye sunuluyor Öte yandan Kadın Üretici El İşi Satış Noktası da faaliyetlerine devam ediyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, çarşamba günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde, el emeği göz nuru el işi ürünlerini kent halkının beğenisine sunuyor.