EKONOMİ - 01 Eylül 2014 Pazartesi 13:46

Yeşil soğanda rekor fiyat artışı

A
A
A
Yeşil soğanda rekor fiyat artışı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği araştırmasına göre, Ağustos ayında marketlerde en fazla fiyat artışı yüzde 42,44 ile yeşil soğanda görüldü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği araştırmasına göre, Ağustos ayında marketlerde en fazla fiyat artışı yüzde 42,44 ile yeşil soğanda görüldü. Yüzde 26,5 ile en fazla fiyatı en fazla düşen ürün ise karpuz oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında market fiyatlarına bakıldığında, 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 13 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu, üretici fiyatlarında ise Ağustos ayında, 8 üründe fiyatlar değişmezken, 9 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artış meydana geldiğini bildirdi.

Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında en fazla fiyat düşüşünün markette yüzde 26,5 ile karpuzda, üreticide yüzde 39,29 ile elmada, en fazla fiyat artışının markette yüzde 42,44 ile yeşil soğanda, üreticide yüzde 55,88 ile yeşil mercimekte görüldüğünü belirtti. Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, spekülatif hareketleri önlemek için üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ettiklerini bildirdi.

Ağustos ayında kuru soğan, Antep fıstığı, yumurta, süt ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 26,5 oran ile en fazla karpuzda olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 21,99 ile kavun, yüzde 16,90 ile patates, yüzde 13,74 ile elma, yüzde 7,71 ile kuru kayısı, yüzde 6,36 ile kuru üzüm, yüzde 4,26 ile şeftali, yüzde 2,29 ile mısırözü yağı, yüzde 1,56 ile fındık, yüzde 1,44 ile limon, yüzde 1 ile kuru incir, yüzde 0,73 ile pirinç, yüzde 0,48 ile kuzu eti izledi.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 42,44 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 33,68 ile salatalık, yüzde 29,97 ile kabak, yüzde 16,47 ile domates, yüzde 14,24 ile marul, yüzde 12,25 ile yeşil fasulye, yüzde 9,37 ile sivri biber, yüzde 6,50 ile patlıcan, yüzde 5,73 ile ayçiçeği yağı, yüzde 4,13 ile yeşil mercimek, yüzde 4,05 ile maydanoz, yüzde 1,73 ile zeytinyağı, yüzde 1,43 ile kırmızı mercimek, yüzde 1,01 ile kuru fasulye, yüzde 0,66 ile havuç, yüzde 0,51 ile tavuk eti, yüzde 0,43 ile nohut ve dana eti takip etti.”
Bayraktar, Ağustos ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında, 8 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 9 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışları olduğunu bildirdi. Ağustos ayında havuç, maydanoz, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, fındık ve süt fiyatlarında değişim olmazken, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 39,29 ile elmada meydana geldiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Elmadaki fiyat düşüşünü yüzde 34,66 ile karpuz, yüzde 24,86 ile limon, yüzde 17,29 ile marul, yüzde 12,62 ile kavun, yüzde 11,07 ile patates, yüzde 4,71 ile şeftali, yüzde 3,23 ile kuru soğan, yüzde 0,48 ile kuzu eti takip etti.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 55,88 ile yeşil mercimekte oldu. Yeşil mercimekteki fiyat artışını yüzde 40,45 ile salatalık, yüzde 30,08 ile patlıcan, yüzde 28,15 ile yeşil fasulye, yüzde 18,92 ile yumurta, yüzde 18,27 ile sivri biber, yüzde 17,79 ile domates, yüzde 10,62 ile yeşil soğan, yüzde 10,23 ile nohut, yüzde 9,62 ile kabak, yüzde 5 ile Antep fıstığı, yüzde 4,10 ile kırmızı mercimek, yüzde 3,51 ile dana eti, yüzde 2,94 ile zeytinyağı, yüzde 1,56 ile kuru fasulye izledi.”

Bayraktar, Ağustos ayındaki, seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 492,31 ile maydanozda görüldüğünü bildirdi. Şemsi Bayraktar, limonda yüzde 415,38, marulda yüzde 329,94, kabakta yüzde 302,95, kuru soğanda yüzde 293,33, salatalıkta 284,90, sivri biberde yüzde 277,30, elmada yüzde 254,51, domateste yüzde 249,89, pirinçte yüzde 247,87, havuçta yüzde 238,15, kuru üzümde yüzde 227,37 fiyat farkı bulunduğunu vurguladı.

Üreticilerde fiyatı en fazla artan ürün olan yeşil mercimekte, fiyat artışının nedeninin ürünün yeni sezon ürünü olmasından kaynaklandığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Salatalık, patlıcan, yeşil fasulye, biber, domates gibi ürünlerde arz, açıkta tarla yetiştiriciliğinden sağlanıyor. Meydana gelen aşırı yağış, ürünleri olumsuz etkiledi. Bunun yanı sıra, ürünlerin hasat olgunluğuna gelme durumuna göre piyasaya arz ediliyor olması da fiyatlara yansıdı.

Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere baktığımızda, elmada hasadın başlamasıyla birlikte piyasaya arz edilen ürün miktarının artışı, fiyatlarda düşüşe yol açtı. Karpuzda ise talepteki daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi. Son dönemde fiyatı en fazla artan ürün olarak görülen limonda, hasadın yaklaşmasıyla birlikte alım satımın başlaması sonucu erkenci limon çeşidi olan Mayer 1,3 liradan alıcı buldu. Bu limonların iç piyasaya yavaş yavaş arz edilmeye başlamasıyla birlikte limon fiyatları geriledi. Patates ve kavun gibi ürünlerde hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş meydana geldi. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışlar görülmektedir.” 

İSTANBUL 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.