EKONOMİ - 21 Ocak 2017 Cumartesi 17:45

Yetki belgesi olmayan 2. el otomobil satamayacak

A
A
A
Yetki belgesi olmayan 2. el otomobil satamayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağı’na ilişkin, "İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasını öngörmekteyiz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Otonomi’yi ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Tüfenkci, özellikle yurtdışından sıfır diye ithal edilen ama Avrupa Birliği mevzuatına göre ikinci el olarak yer alan araçların Türkiye’de kullanımında gümrük mevzuatı açısından büyük sıkıntıların ortaya çıktığını hatırlatarak, "Gümrük idarelerimizce yapılan incelemelerde bir kısım araçlara el konulmuş bir kısmının takibatı yapılıyor bir kısmının da incelemesi sürüyordu. Özellikle yurtdışından getirilen araçlar yurda girdikten sonra ikinci, üçüncü hatta dördüncü ele ulaşmıştı ve buradaki gümrük mevzuatının uygulanması ile beraber iyi niyetli üçüncü kişilerin mağduriyetine yol açan uygulamalarla karşılaşmıştık. Yapmış olduğumuz incelemelerde Türkiye’de bu mevzuat tehdidi altında bulunan yaklaşık 40 bin araç mevcuttu. Bunların bir kısmı incelemeleri tamamlanmış ve gümrük otoparklarına çekilmiş, bir kısmının da incelemesi ve takibatı devam ediyordu. Son çıkan torba yasa ile beraber bu alanda bir düzenleme ihtiyacı hissettik ve kısa zamanda bu düzenlemeyi yaparak hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

"HALA İNCELEMEYE BAŞLANMAMIŞ VEYA İNCELENME AŞAMASINDA OLAN ARAÇLARIN SAHİPLERİ 6 AY İÇERİSİNDE BAŞVURMALARI HALİNDE YÜZDE 15 KADAR BİR CEZA ÖDEYEREK TAKİBATTAN KURTULMUŞ OLACAKLAR"

"Özellikle 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 231. maddesinin birinci c fıkrasında ‘Eşyanın ithali lisanslı şarta, izine, kısıntıya ve belli kuruluşların vereceği uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi olduğu halde eşyanın, gümrük vergilerinin yanı sıra eşya gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir’ hükmü yer almaktadır" diyen Bakan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dördüncü fıkrada da birinci fıkranın a ve c bentlerinde belirtilen ‘Eşyaya el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir ve 177 ile 180. madde hükümlerine göre tasfiyesine karar verilir’ idi biz, şimdi şu hükmü getirdik: Eğer bu tip eşyalarda gümrüklenmiş değerinin yüzde 25’ini 6 ay içerisinde yatırdığı takdirde araç kimin elindeyse, elinde olan vatandaş yatırdığında o aracı kendisine iade edelim. Bundan sonra da yakalamalarda bulunulmasın sadece şüphelenilen ve incelemeye tabi olunan araçlar sicile şerh verilerek araç sahibinde kalsın inceleme sonucuna göre de bir karar verilsin hükmünü getirdik. Ayrıca bu durumda olup da hala incelemeye başlanmamış veya incelenme aşamasında olan araçların sahipleri de yine 6 ay içerisinde başvurmaları halinde bu sefer yüzde 15 kadar bir ceza ödeyerek bu takibattan kurtulmuş olacaklar ve araçlarını yediemine tesliminden kurtulmuş olacaklarına dair bir düzenleme getirdik. Bu, özellikle bu tip araçlar elinde olan vatandaşlarımız da bir rahatlama sağlayacak, onları her an araçlarına el konulması korkusundan kurtarmış olacağız. Gümrük veya başka yedieminlerde bulunan araçların çürümelerinden kurtararak bunları tekrar ekonomiye kazandırmış olacağız, bunlar yeniden ticarete konulacak, alınıp satılacak. Bu noktada endişesi olan veya elinde olanlara bir imkan getirilecek, kendileri beyan ettiğinde bu takibattan kurtarmış olacak."

"İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİNİN YETKİ BELGESİ ALMIŞ VE YALNIZCA BU İŞLE İŞTİGAL EDEN TACİRLERLE ESNAF VE SANATKARLAR TARAFINDAN YAPILMASINI ÖNGÖRMEKTEYİZ"

Bakan Tüfenkci, Perakende ve Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da ticaretin düzenlenmesinden sorumlu olarak özelikle İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağı’nın sektör mensupları ile işbirliği içerisinde ve istişareyle oluşturulduğunu bildirerek, "İlgili bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, federasyonun da görüşleri alınarak yönetmelik taslağı İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişi, tacirlerle, esnaf ve sanatkarların ikinci el araç alım satım faaliyetlerini, noterlerin bu faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi veya iptaline ilişkin usul ve esasları ikinci el taşıt ticareti yapılan işletme ve toplu pazarlarda aranan şartları, bakanlık ve yetkili idarelerin ikinci el taşıt ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenliyoruz. Yönetmelik taslağında önemli düzenlemeler var, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasını öngörmekteyiz. Her önüne gelen ‘Ben ikinci el otomotiv alıyorum satıyorum’ diye ortaya çıkamayacak. Yetkilendirilmiş, yetki belgesi almış, bu işle iştigal eden esnaflarımız veya tacirlerimiz tarafından bu ticari faaliyet sürdürülecek. Bu işle iştigal etmeyen gerçek ve tüzel kişilerin bir takvim yılı içinde ikinci el taşıt satışı yapmaları belli koşullara bağlanmıştır, getirilen düzenlemeyle ikinci el taşıt ticaretindeki aktif profilinin netleşmesi ve kayıt dışı faaliyetlerle vergi kayıplarının önün geçilmesini hedeflemekteyiz. Yetki belgesi alma şartı getirilecek, bu yetki belgesi bakanlıkça öngörülecek gerekli eğitimlerin alınması ön koşuluna bağlanacaktır. Bu düzenlemeyle ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılması, ikinci el taşıt ticareti ile iştigal edenlerin gerekli niteliklere sahip olması ve bu kişilerin meslek itibarını da korumayı hedef almaktayız. Çünkü bu işle iştigal eden galeri sahiplerinin piyasada şu veya bu nedenle itibarlarının zedelendiğini, itibarlarına yönelik bir takım spekülasyonlar oluştuğunu, böylelikle oluşturulacak meslek grupları ile beraber öncelikle meslek mensuplarının kendi itibarlarını korumalarına yönelik çalışmaları da yapmış olacağız. İkinci el ticaretinde bu yönetmelik taslağı ile aracını bu iş yerine satın için getiren arkadaşımıza satıcı tarafından taşıt teslim belgesi verme şartı getireceğiz, taşıtla ilgili tanıtıcı bilgilerin mutlaka aracın ön yüzünde olması şartını getireceğiz ki zaten bunu yapıyorlar, bir de ekspertiz raporu alma noktasında da bir imkan getirmiş olacağız. Garanti noktasında bir çalışmamız var, bunun süresi ve kilometresini belli bir süre ve kilometre ile sınırlı tutmak şartıyla bir garanti şartı getireceğiz" açıklamalarında bulundu.

"TASLAKTA NOTERLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ DE DÜZENLEDİK"

İkinci el motorlu kara taşıtları ticareti yapan işletmelerin, toplu iş yerlerinin ve ikinci el taşıtlarının taşıması gereken fiziksel şartları da belirlediklerini söyleyen bakan Tüfenkci, "Belli bir standarda kavuşturmak istiyoruz. Ankara için Otonomi bu standardı zaten sağlamış belki bundan sonra bu şartlarda küçük veya büyük ölçekleriyle başka illerimizde de bu standartları sağlayacak toplu iş yerlerinin oluşmasına da bu yönetmelikle vesile olmuş olacağız. Taslakta ayrıca noterlerin de yükümlülüklerini düzenledik. Bu kapsamda, noterlere ikinci el taşıt satışlarındaki yetki belgesiyle, gerekli görülen diğer belgelerin aranması ve belgeler ibraz edilmeden satış işleminin gerçekleştirilmemesi noktasında da bir takım yükümlülükler getirdik. Ayrıca taslakta, ikinci el taşıt ticareti yapacak işletmelerde ruhsatlandırma, yönetmelikle çıkan sorunların ve şikayet mercilerinin belirlenmesi, bakanlığın denetim yetkisi, yetkili idarelerin perakende işletmelerde yapacağı denetimlerin mahiyeti ve burada aykırı davrananlara da uygulanacak idari para cezalarını bu yönetmelikle belirledik. İnşallah önümüzdeki bir hafta, en geç 15 gün içerisinde de Başbakanlığa Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere sevk edeceğiz" şeklinde konuştu.

"SATICININ BELLİ BİR GARANTİYİ ÜSTLENMESİ GEREKİR"

Bakan Tüfenkci, bir gazetecinin, "Yetki belgesi verilmesi için verilecek eğitimin kapsamı ne olacak, ne tür eğitimler olacak? Garantinin süresi ya da kilometre sınırlaması nasıl olacak?" sorusu üzerine, "İkinci el ticaret yapanları zorda bırakacak bir kilometre garantisi değil, makul bir süre olacak, belki hem süre hem kilometre 10 bin kilometre garantisi gibi veya 6 aylık, 1 yıllık gibi yaşına göre, kademesine göre verilecek standart, herkesin kabul edebileceği garantileri de vermek zorunda. Eğer arızalı satıyorsa bunu belirtmesi gerekiyor, ikinci el ticaretin de kaporta arızası da olabilir, tamiratı da gerekebilir bunun da ticaretini önlememeniz lazım, o haliyle satması lazım ama bu araç tam, eksiksiz bir araç diye müşteriye satıyorsa, satıcının bunun belli bir garantisini de üstlenmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.

(Goncagül Özcan / İHA)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.