YEREL HABERLER - 29 Eylül 2013 Pazar 16:24

BAKLAVA FESTİVALİ’NE GAZİANTEP DAMGASINI VURDU İSTANBUL’DA DÜZENLENEN FESTİVALE KATILAN GSO MECLİS BAŞKANI MUSTAFA TOPÇUOĞLU, SEKTÖRE YAPTIĞI BÜYÜK KATKILARDAN DOLAYI MİLLETVEKİLİ NEJAT KOÇER’E VERİLEN TEŞEKKÜR PLAKETİNİ ALDI GSO MECLİS BAŞKANI MUSTA

A
A
A
BAKLAVA FESTİVALİ’NE GAZİANTEP DAMGASINI VURDU
İSTANBUL’DA DÜZENLENEN FESTİVALE KATILAN GSO MECLİS BAŞKANI MUSTAFA TOPÇUOĞLU, SEKTÖRE YAPTIĞI BÜYÜK KATKILARDAN DOLAYI MİLLETVEKİLİ NEJAT KOÇER’E VERİLEN TEŞEKKÜR PLAKETİNİ ALDI
GSO MECLİS BAŞKANI MUSTA

Mezopotamya bölgesinde fıstığın, yağın, buğdayın en güzelinin bulunduğunu belirten Topçuoğlu, “Gaziantep’te her şeyin en iyisini yapma kültürü olduğu için baklavada da böyle bir kültür yaratılmış. Malzemelerin en iyisi olunca, Gaziantep’in genlerinde de en iyisini yapma olduğu için bugün dünyanın en güzel baklavasını yapan yeriz” diye konuştu.
Baklava Festivali’nin, Gaziantep adına çok önemli olduğunu vurgulayan Topçuoğlu, festivalin hem baklavanın ve Gaziantep kültürünün dünyaya tanıtılması hem de kentin turizmi açısından önemli olduğunun altını çizdi.
Nejat Koçer’in GSO Başkanlığı döneminde Türk Patent Enstitüsü’nden ‘Antep Baklavası’nın coğrafi işaretinin alındığını ve daha sonra uluslar arası tescil için 2009 yılında Avrupa Birliği’ başvurulduğunu anımsatan Topçuoğlu, AB Komisyonu’nun olumlu görüş bildirdiğini, 3 aylık itiraz sürecinin muhtemelen 8 Kasım 2013 tarihinde dolacağını belirterek, “Antep Baklavası’nın uluslar arası tescili, Türkiye’den gerçekleşen ilk başvuru ve AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ilk ve tek başvuru olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Artık en iyi yaptığımız ürünün tescilini de alacağız. Uluslar arası tescili de alarak, Antep Baklavası’nın Gaziantep’in, Türkiye’nin olduğunu tüm dünyaya ispatlamış olacağız. Antep Baklavası, marka şehrin marka ürünüdür” dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da konuşmasına, ‘’Böylesine anlamlı bir törende sizlerle birlikte olmaktan, Avrupa’nın bozulan ağız tadını düzeltecek baklavanın festivalini sizlerle birlikte gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyorum’’ sözleriyle başladı. Bağış, baklavanın bizim kültürümüzde çok farklı bir yeri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi, “Kız istemeye bile baklavayla gideriz, baklavasına maç yaparız, bayramlarımızı baklava ile kutlarız, sevinçlerimizi dostlarımızla baklava yiyerek paylaşırız. Gerçekten baklavanın bizim kültürümüzde çok farklı yeri vardır. Ama, bizim kültürümüzün bir parçası olan baklavayı, bizden akıllarınca araklamak isteyenler olabiliyor. İşte bazı ülkeler akıllarınca, baklavayı kendi ülkelerine mal etmenin yollarını arıyorlar. Ama Gaziantep Sanayi Odamız, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, bütün işadamlarımızla birlikte ortaya muazzam bir çaba koyduk. Ve Avrupa Birliği sürecinde, baklavanın Gaziantep ilimizle anılması için tescillenmesi için gerekli başvuruyu yaptık. Allah’ın izniyle bu konuda başarılı olacağız. Baklavayı kimseye kaptırtmayız. Baklavanın ve bizim ağız tadımızın dünyada tanınması için birlikte çalışmanız lazım.”
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da konuşmasında, festivali ‘lezzet şöleni’ olarak tanımladı. Mutlu, “Lezzet şöleni deyince akla Antep geliyor. Ama baklava artık sadece Antep’in değil, ülkemizin bir lezzeti ve değeri haline geldi. Bunun muhafazası, geliştirilmesi, tanıtılması, ticari ve turistik olarak daha nitelikli olarak kullanılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.
BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım ise baklavayı dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi. Ekonominin çok iyi ilerlemesi nedeniyle baklava satışlarının çok iyi olduğunu ve ihracatının arttığını belirten Yıldırım, Türkiye’de günlük ortalama 600 ton baklava üretildiğini, 30 bin imalatçı bulunduğunu ve sektörün yıllık cirosunun 4 milyar 300 milyon TL’ye ulaştığını bildirdi. “Dünyada baklavamıza sahip çıkan ülkeler var, özellikle Yunanistan, Lübnan ve Suriye sahip çıkmak istiyor’’ diyen Yıldırım, GSO’nun Türkiye’de coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslar arası tescili için AB’ne başvurduğuna dikkat çekerek, “AB Bakanımız Sayın Egemen Bağış, geçtiğimiz ay ‘Antep Baklavası’’ tescilini aldığımızın müjdesini verdi. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Ama burada en önemlisi GSO’nun, AB’ne yaptığı tescil başvurusudur. Geçen dönem GSO Başkanı olan ve şu anda Gaziantep Milletvekili olan Sayın Nejat Koçer’e sektörümüz ve ülkemiz adına teşekkür ediyoruz. Bu işin takipçisi olduğu için GSO’ya çok çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Her zaman birlik berberlik içinde hareket eden Gaziantep, ‘Tarihi Yarımada Fatih Baklava Festivali - 8. Geleneksel Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması’na, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Genel Sekreteri Kürşat Göncü ile çok sayıda işadamıyla katıldı.
Geleneksel Altın Oklava Yarışması’na katılan Gaziantepli ustalardan, Ramazan Karakuş birinci, Halil Kurt ikinci ve Recep Doğan üçüncü oldu. Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, dereceye giren ustalara GSO adına hediye sundu.
Festivalin sonunda, Osmanlı döneminde gerçekleştirilen ‘Baklava Alayı’ temsili olarak bir gösteri sundu ve vatandaşlara baklava dağıttı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.