GÜNDEM - 07 Mart 2018 Çarşamba 10:07

Zahide Nine’nin adı Küçükçekmece’de yaşatılacak

A
A
A
Zahide Nine’nin adı Küçükçekmece’de yaşatılacak

Gezi olayları sırasında Vatan Caddesi’nde provokatörlere gösterdiği tepkiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın övgüyle bahsettiği Zahide Nine’nin kızı, annesinin bilinmeyen hikayesini anlattı. Annesinin yıllarca kırsal bölgedeki insanların yardımına koştuğunu anlatan Tüzin Atlı, “Annem tanıdığım ilk dava kadınıydı, hep zor şartlarda çalışmayı seçti” dedi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında Vatan Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen bir guruba gösterdiği tepkiyle akıllarda kalan Zahide Nine’nin adı Küçükçekmece Belediyesi tarafından yaptırılan Semt Konağında yaşatılacak. Zahide Nine adıyla bilinen Zahide Özay, gezi eylemcilerine "Bu vatanı altın tepside kimse bize vermedi. Her taşında, her toprağında kan vardır. Bu memleket herkesin memleketi, yeter artık diyerek tepki göstermiş sonra bir eylemcinin “Arka tarafta bir yerde söyle belki sana para verirler” sözlerine cevap olarak, Benim paraya ihtiyacım yok. Onurlu şerefli 35 yıl memleketime hizmet etmiş namuslu bir insanım. Paraya satılacak biri değilim. Bu ülkenin öz evladıyım, gazi çocuğuyum. Memleketime sahip çıkmayayım mı? Sana mı yedireceğim?" ifadelerini kullanmıştı. Zahide Nine gösterdiği tepkiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinglerine konu olmuş ve Erdoğan kendisinden “Eli Öpülür” diyerek övgüyle bahsetmişti.

Okuduğu bir gazete manşetiyle hemşire oldu 

Zahide Nine'nin vatan sevgisi çocukluğunda başladı. Küçük yaşta vatan ve millet meselelerine duyarsız kalmayan Zahide Özay, okuduğu bir gazetede “Bir doktor lazım” başlıklı haberden etkilenerek doktor olmaya karar verdi. Sarıkamış’ta bir gazetede çıkan haberde 190 köye bir doktorun hizmet ettiğini öğrenince bir şeyler yapması gerektiğini düşündü ve yollara düştü. Uzun bir yolculuğun ardından girdiği doktorluk sınavında yeterli başarıyı gösteremeyince hemşire oldu.

Zahide Nine’nin adı Küçükçekmece’de yaşatılacak

Zorlu şartlarda vatandaşların yardımına koştu 

Akrabalarının ısrarlarına rağmen Anadolu’ da zorlu şartlarda hayatını sürdüren Zahide Nine, yıllarca yardıma muhtaç insanların yardımına koştu. Babası Kurtuluş Savaşı Gazisi olan Zahide Nine, çocuklarını da vatan ve millet sevgisiyle büyüttü. Annesinin mücadelesine şahitlik eden kızı Tüzin Atlı o günleri anlattı. Atlı, "Rahmetli Annem, Zahide Nine, gezi olaylarında vandalların karşısında dik durarak, eğilmeyerek, onlara boyun eğmeyerek, gerçek vatan, millet ve bayrak sevdalılarının, takdirini kazandı" dedi.

"Cumhurbaşkanımız da anneme destek verdi" 

Annesini Çalıkuşu'na benzettiğini söyleyen Atlı,"Annem 1942 yılında Oltu’ya bağlı Şenkaya Köyü’nde dünyaya gelir. O dönemde okuma yazma seferberliği başlatılır. Haydi kızlar okula projesidir bu. Bir okul inşa edilir orada. Kurtuluş Savaşı gazisi dedem bizzat sırtında taş taşıyarak bu okulu inşa ederler. Bu okul da milli eğitim bakanlığına bağışlanmış. Annem de bu okulda okumuş Gazete okuyan bir çocukmuş annem. Kütüphaneyi sık sık ziyaret eder ve orada eski tarihli yazılmış gazeteleri okurmuş. Burada “Bir doktor başlıklı bir haber okur ve habere göre Oltu’nun 180‘ e yakın köyünde sadece bir doktor hizmet vermektedir. Bunun üzerine annem doktor olmaya karar verir. Annem aslında hikayesiyle Çalıkuşu'na benziyor" dedi.

Doktor olmak için evden ayrıldı 

Zahide Nine'nin zorlu bir süreçten geçerek eğitimini tamamladığını sözlerin ekleyen Atlı," Annem doktor olmak için evinden ayrılır. Bir kız çocuğu bir noktaya kadar araçla, bir noktadan sonra katırla 2 buçuk, üç gün sürecek bir yolculuk yapar. Doktor olamaz ama hemşire olur. Daha sonrada Malatya‘ya giderek ebe olur. Annem zor koşullarda görev yapmaktadır. Çünkü bir çok yerde ebe doktor bulunmamaktadır. Dağlık alanlarda köylerde, zor şartlar altında hizmet verir. Teyzem üç çocuğunla perişansın oralarda gel artık yanıma der. Lojman var burada da rahat bir çalışma ortamın olur der ama annem kesinlikle bunu kabul etmez. Ben boşuna mı okudum, vatanıma milletime hizmet edeceğim der. Dağlarda hizmet verir. Teyzemin bu teklifini geri çevirir " şeklinde konuştu.

"Annem, tanıdığım ilk dava insanıydı" 

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e teşekkür ettiğini, annesinin isminin böyle bir merkezde yaşatılmasının kendisini onurlandırdığını ve çok mutlu ettiğini söyleyen Atlı, annesinin hayatını şekillendiren "Sarı Karton Projesi"ni de anlattı. Atlı, ”Sarı Karton Projesi "1929 tarihli bir projedir. Bu proje bir köy kalkınma projesidir. Annem bu projeyi bana ben 7 yaşındayken öğretti. Kendisi de bu projeyi öğretmeninden okulda öğrenmiş. Bu proje beş anadaldan oluşmakta. Bu merkez de bu projeyle benzer özellikler taşıyor. Tevafuk olmuş annemin isminin verilmesi. Annem, tanıdığım ilk dava insanıydı. Vatanına , milletine hizmet etti. Bana rol model olan diğer bir dava kadını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Emine Erdoğan hanımefendidir. Kadınlara verdikleri değerden dolayı kendilerine sevgi, saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Annemi onu herkes beş dakikalık videolarla tanıdı ama annem beş dakikalık videolara sığmayacak çok şey yaptı"diye konuştu.  

Hülya Keklik - Serdal Altıntepe

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.