GENEL - 03 Eylül 2018 Pazartesi 18:02

Hakkari’de ‘sınır kapıları’ konulu toplantı

A
A
A
Hakkari’de ‘sınır kapıları’ konulu toplantı

Hakkari’de “sınır kapıları ve genel sorunları” konulu bir toplantı yapıldı.

Hakkari’de “sınır kapıları ve genel sorunları” konulu bir toplantı yapıldı.


Valilik toplantı salonunda Vali Cüneyit Orhan Toprak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Çukurca Kaymakamı Temel Ayca, Şemdinli Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Metin Geyiktepe, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Esendere ve Üzümlü gümrük müdürleri, Hakkari, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ticaret odaları başkanları katıldı. Toplantıda basın mensuplarına açıklama yapan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, sınır kapılarındaki sorun ve sıkıntıları masaya yatıracaklarını belirtti. Vali Toprak, “Şu an Esendere Gümrük Kapımız, Üzümlü Sınır Kapımız vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Aynı zamanda sınır ticareti Esendere Kapımızda yapılmaktadır. İstediğimiz düzeyde olmasa da vatandaşlarımızın ekonomilerine çok ciddi manada katkı sağlamaktadır. Hakkari ekonomisinin düzeltilmesi, iyileştirilmesi konusu açıldığında ilk aklımıza gelen birkaç konunun başında bu sınır kapılarımız, gümrük kapılarımız gelmektedir. Fakat buradaki hayatın devamı süresince bazı sıkıntılar bize iletiliyor. Ticaret ile uğraşan, sınır ticareti ile uğraşan, mal alıp getiren, götüren veya vatandaş olarak Kuzey Irak’a veya İran tarafında geçen vatandaşlarımdan gerek bölgelere yapmış olduğumuz ziyaretlerde, gerek makamımızdaki ziyaretlerde, gerek Yüksekova’ya gittiğimizde bazı sıkıntılar ve şikayetler dile getiriliyor. Tabi bunlardan haklı olanlar var, haksız olanlar var, kanuni düzenleme ile düzenlenebilecek olanlar var. Bakanlık kararı ile düzenlenebilecek olanlar var. Bunların hangilerini biz kendimiz burada çözebiliyorsak çözmeye çalışacağız. Çözemediklerimizi bakanlığımıza ileteceğiz. İnşallah toplantımız Hakkari’mize ve memleketimize hayırlı uğurlu olur" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.