ÇEVRE - 29 Nisan 2024 Pazartesi 19:11

Yüksekova’da bataklığa saplanan ineği itfaiye kurtardı

A
A
A
Yüksekova’da bataklığa saplanan ineği itfaiye kurtardı

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde bataklığa saplanan ineği itfaiye ekipleri kurtardı.


Yüksekova ilçesi Esentepe Mahallesi’nde bulunan Pizok bölgesinde otlanırken bataklığa saplanan ineği kurtaramayan vatandaşlar, itfaiye ekiplerinden yardım istedi. Mahalleye gelen itfaiye ekipleri, vatandaşların da yardımıyla ineği saplandığı bataklıktan kurtardı. İneğin sahibi, yardımda bulunan itfaiye ekipleri ve vatandaşlara teşekkür etti.



Yüksekova’da bataklığa saplanan ineği itfaiye kurtardı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Mayıs karı Anzer Balı’nın üretimine yarayacak Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası’na Mayıs ayında yağan karın dünyaca ünlü Anzer Balı üretimine de olumlu yansıyacağı belirtildi. Rize’nin İkizdere İlçesi’ne bağlı Anzer Yaylası’na geçtiğimiz günlerde kar yağdı. Yağan kar yaylanın dünyaca ünlü balı olan Anzer Balı’nı akıllara getirdi. Şifa olarak bilinen ve satışı noktasında hastalara öncelik tanınan bal üretiminin kardan etkilenip etkilenmeyeceği merak konusu oldu. 40’ı endemik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek türünün olduğu 2 bin 300 rakımdaki Anzer Yaylası’nda mevsim şartları değişince balında tehlikeye girme ihtimali hem üreticileri hem de tüketicileri korkuturken, Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz Mayıs ayında Anzer’e yağan karın Anzer Balı’na zararı olmayacağını, hatta toprağın ıslanması nedeniyle çiçeklerin daha fazla açmasını sağlayacağını söyledi. Yeni bal sezonunun Anzerli arıcılar için verimli geçeceğini düşündüklerinin altını çizen Deniz “2 gün önce Rize’nin yüksek kesimli yaylalarına ve bunlardan bir tanesi olan Anzer Yaylası’na kar yağdı. Sezon itibariyle yağan bu karın Anzer balı üretimine zararlı etkisi olacağını düşünmüyoruz. Zaten çiçekler daha açmamış. Ot ve çimenlerin büyümeleri daha yeni başladı. Bunun faydası olacağını düşünüyoruz. Toprağın tekrar ıslanması çiçeklerin daha fazla açmasına sebep olacağının kanaatindeyiz. Mayıs sonu itibariyle arıcılarımız kovanlarını taşıyacaklar. Yeni sezonun bal hasat dönemi Ağustos ayının 15 ile 20’si olması nedeniyle bu zaman zarfında değişken olacaktır. Şuan da sezon itibariyle gözlemlediğimiz yeni sezonun verimli geçeceği yönündedir” şeklinde konuştu.
Manisa Minik öğrenciler asma yaprağı topladı Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Mustafa Beşikçioğlu anasınıfı öğrencileri, yöresel ürün olan asma yaprağı topladı. Minik öğrenciler, öğretmenleri Gülten Karaman ve Yasemin Aşık ile birlikte Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Alaşehir Yeşilyurt Bağcılık Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen üzüm bağlarını yerinde inceleyerek, sarmalık yaprak topladı. Gönüllü tarım öğretmenleri Ziraat Yüksek Mühendisi Yasemin Aşık, asmalardan yaprak toplamadan önce öğrencilere hangi yaprakların alınacağını ve üzümlerin beslenebilmesi için dalların zarar görmemesi gerektiğini anlattı. Öğrenciler ilk kez topladıkları yaprakları sarma yapacaklarını belirtirken, yöresel ürünleri de yakından tanıma fırsatı buldu. Ana sınıfı öğretmeni Gülten Kahraman, "En iyi öğrenme yaparak ve yaşayarak öğrenmedir. Bunun için de Bağcılık Araştırma Merkezi’ne ziyarete geldik. Burada çocuklarımızla ilçemizin yöresel ürünü olan asma yapraklarını topladık. Yaprağın toplanmasını, değerlendirilmesini öğrendik. Yaprağın insan vücuduna olan yararlarını öğrendik. Çocuklarla beraber yaprak toplayarak bir farkındalık oluşturmak istedik" dedi. Gönüllü Tarım Öğretmeni Ziraat Yüksek Mühendisi Yasemin Aşık ise "Ben anasınıfı öğrencilerine gönüllü olarak tarım dersi veriyorum. Bugün çocuklarımızı araziye getirdik ve araziyi görsünler, dokunsunlar, yaşansınlar istedik. Üzümün diyarında üzümlerle iç içe olsunlar diye böyle bir uygulama yaptık. Öğrencilerimizin yaprak nasıl toplanır, sofralarımızda yediğimiz sarmanın nereden, nasıl geldiğini küçük yaşta öğrenmeleri onların hiç unutmayacakları bilgi ve kazanımlar olacaktır" diye konuştu. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Alaşehir Yeşilyurt Bağcılık Araştırma Merkezi Sorumlu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mahmut Aşık, "Manisa’da yaprak toplama zamanı geldi. Özellikle yaprak toplama da ilaçlama ve hasat süresi içinde yer alıyor. O zamanı mutlaka iyi ayarlamamız gerekir. Bugün Mustafa Beşikçioğlu anasınıfı öğrencilerini misafir ettik. Amacımız yaprak toplamada bir farkındalık oluşturmak" ifadelerini kullandı.
Kocaeli Görenler şaşırıyor: Martı ile esnafın tebessüm ettiren dostluğu Kocaeli’de tekel bayisine gelen martı, kendisini balıkla besleyen işletme sahibinin yanından bir yıldır ayrılmıyor. Her gün dükkanın önündeki elektrik direğinde esnafı bekleyen martı, görenlerin ilgisini çekiyor. İzmit’te tekel bayisi işleten Erhan Parlak, geçtiğimiz yıl balık tuttuktan sonra geldiği dükkanında martı ile karşılaştı. Parlak, kovasında bulunan balıklarla martıyı besledi. Ertesi gün de dükkana gelen martı, yine Erhan Parlak tarafından balıkla beslendi. Bunu alışkanlık haline getiren martı, o günden sonra düzenli olarak Parlak’ın dükkanına gelmeye başladı. Bu durum çevre sakinlerinin de ilgisini çekti. Şimdilerde tekel bayisi önündeki elektrik direğinde bekleyen martı, Parlak’ı gördüğünde aşağı inerek, hemen yanına gidiyor. Genellikle istavrit ve ciğer ile beslenen martı, zaman zaman dükkandan çıkan Parlak’ı takip ediyor, o nereye giderse peşinden gidiyor. Erhan Parlak ve martının dostluğu yüzlerde tebessüm oluşturuyor. "Beni beklediğini gördüm" Martı ile bağını anlatan Erhan Parlak, "Bir gün balık tutmadan geliyordum. Martının dükkanın önünde dolaştığını gördüm. Çok da tatlıydı. Elimde balık vardı. Kovadan ona birkaç balık verdim. Hoşuna gidince birkaç kez daha balık verdim. Yaklaşık 10-15 balık yedi. Ben bir günlük bir şey sandım. Sonra gitti, ertesi gün onu hiç beklemiyordum. Dükkanı açtım ve beni beklediğini gördüm. Dolapta tuttuğum balıklar vardı. Balıkları yedi. Sonra düzenli olarak gelmeye başladı" dedi. "İnsanlar kedi, köpek besler ama benim arkamdan martı geliyor" Zaman zaman martının kendisinin takip ettiğini söyleyen Parlak, "Ben nereye gitsem peşimde geliyor. İnsanlar kedi, köpek besler ama benim arkamdan martı geliyor. Alıverişe giderken de peşimden geliyor, herkes de bakıyor. Her gelişinde bir paket ciğerin yarısını götürüyor" diye konuştu.
Bingöl Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak. Bingöl Üniversitesi “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında arı ürünlerinden sonra diğer hayvansal ürünlerde de üretime geçmek için de önemli bir adım attı. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde kurulan çiftliğe 5 gebe büyükbaş hayvan getirilerek süt ve süt ürünleri elde etmek için çalışmalara başlandı. Büyükbaş hayvanlarının yanı sıra küçükbaş hayvanlarının da getirileceği merkezde, süt ve süt ürünleri elde edilecek ve belirli bir aşamadan sonra arı ürünleri gibi satışına başlanacak. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde incelemelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, getirilen hayvanların şu an için bir adım olduğunu belirtti. Çapak, "Burası bizim üniversitemizin çiftlik alanı. Arı, arı ürünleriyle ilgili eper bir mesafe kat ettik, şimdi de biraz alanı büyütüyoruz, çerçeveyi büyütüyoruz. Büyükbaş hayvandan başladık. İlk etapta 5 mondofon aldık, bunlar gebe hayvanlar, inşallah yakın zamanda yavrulayacaklar ve bunların sayısı 10’a çıkmış olacak. Başlangıç için bir adım, bundan sonraki süreçte hem bunların sayısını artıracağız hem de bunlardan farklı ürünler elde etmeye çalışacağız. Elazığ yol kenarında bir tanıtım ofisimiz var. Orada arı, arı ürünlerinden elde ettiğimiz ürünleri sergiliyoruz, satışını yapıyoruz. Allah nasip ederse bu hayvanlardan da elde edeceğimiz hem sütü hem peyniri hem de diğer hayvansal ürünleri bir şekilde oralara koyma ve arzu edenlere de oradan satış yapmak istiyoruz. Hedefimiz büyükbaş hayvanla yetinmek değil, önümüzdeki günlerde küçükbaş hayvanlara da el atacağız. İnşallah koyun ve keçilerden de başlangıç için getireceğiz. Alanımız geniş 750 dönümlük bir alan, burada hem küçükbaş hem de büyükbaşla ilgili çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bir de tabii alan büyük olduğu için kanatlı hayvanlara da ağırlık vereceğiz" dedi. Ziraat ve veteriner fakültesi öğrencilerinin de buradan yararlanacağının altını çizen Prof. Dr. Çapak, "Burası aynı zamanda bir uygulama alanı olacak. Çünkü ziraat ve veteriner fakültemiz mevcut. Öğrencilerimiz gelecekler, gidecekler, bakacaklar. Bu alanla ilgili tecrübe edinecekler. Aynı zamanda hocalarımız da belki bu alanda akademik çalışmalarını yürütürken bu oluşturulan ortamdan istifade etmiş olacaklar. Birçok boyutu var bunun. Bölgesel kalkınma da tarım ve havzanın bir parçası aslında" şeklinde konuştu.
Bilecik Bilecik’te bu yıl 233 ton bal hasadı bekleniyor Bilecik’te üreticilere bin adet kovan dağıtılarak destek sağlanırken, il genelinde bu yıl 233 ton bal hasadı bekleniyor. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, İl Müdürü Necmettin Yoldaş, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcısı Güven Sönmez ve Bilecik Arıcılar Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez ve üreticilerin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ‘Modern ve Teknik Arıcılık Yolunda Bilecik Kovan Dağıtım Projesi’ etkinliğine katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Aygöl, "Bugün burada İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu ‘Modern ve Teknik Arıcılık Yolunda Bilecik Kovan Dağıtım Projesi’ ile söz vermiş olduğumuz bin adet kovan dağıtımı gerçekleştireceğiz ve bütün kovanlarımızın ilaçlamasını yaparak sağlıklı arıcılığı devam ettireceğiz’’ dedi. İl Müdürü Necmettin Yoldaş ise, Bilecik’in arıcılık rakamları hakkında bilgiler sunarken, arıcılık projelerinin Bilecik’e ve milli ekonomiye sağlayacağı katkılar hakkında görüşlerini dile getirdi. Arıcılar Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez ise, Bilecik’te arıcılığa verilen desteklerden dolayı tüm üreticiler adına teşekkür ederek arıcılığın gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Erdönmez, İl Müdürlüğü’nün destekleri ile 2018 yılında 11 bin 800 adet olan kovan sayısı 2023 yılında 24 bin âdete ulaşmış olup bal üretimi 88 tondan 221 tona çıktığı belirtildi. 2016 yılında bin adet, 2021 yılında bin 250 adet kovan dağıtılmış olup bu yıl bin adet kovan dağıtımı gerçekleştirilirken, bu yıl bal hasadı döneminde bal üretiminin 233 ton olması bekleniyor.