YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 13:45

SİGARA İÇEN HERKES HASTA

A
A
A
SİGARA İÇEN HERKES HASTA

Türkiye’de KOAH (Müzmin Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam, Türkiye’de KOAH’dan ölümlerin üçüncü sıraya yükseldiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam, yaptığı açıklamada, KOAH’ın, nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu toplum sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Sağlam, Türkiye’de KOAH ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya yükseldiğini bildirdi. Sağlam yaptığı araştırmalarda tütün ve tütün ürünlerinin bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanların solunması sonucu akciğerlerde bir çeşit iltihap oluştuğunu belirterek, "Bu durum akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olmaktadır. KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve hastalık yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle hastalık çok önemli bir sağlık sorun olmasına rağmen iyi tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir." dedi.
Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığının en sık görülen yakınmalar olduğuna dikkati çeken Sağlam, "Erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir ya da sinsi sinsi gelişen yakınmalar hastalar tarafından hissedilmeyebilir.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan kişilerin hastalıklarının farkında olmadıklarını dile getirdi.
"Nefes Ölçüm Testi Yaptırın ve Akciğer Yaşınızı Öğrenin" diyen Sağlam, "Yaş günlerinizde üflemiş olduğunuz mumların sayısı, nüfusta kayıtlı yaşınız kadardır. Oysa mum üflemek kadar basit bir test olan solunum testi ile akciğerlerinizin gerçek yaşını öğrenebilirsiniz."dedi.
HER 5 KİŞİDEN BİRİ KOAH HASTASI
Türkiye’de her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu dile getiren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam "Türkiye’de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir." Dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu laleleri gözleri gibi koruyorlar Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Değişören mahallesi, ilkbaharla birlikte çiçek açan ve yörede ‘Turşail’ olarak isimlendirilen ters lalelerle süslendi. Nadide bitkiye çok değer veren yöre halkı tarafından laleleri adeta gözleri gibi korunuyor. Bazı bölgelerde "Ağlayan gelin" ya da "Hüzün çiçeği" olarak da bilinen endemik tür ters laleler, kanunen koruma altında da bulunuyor. Türkiye genelinde 43 türü bulunan ve bunlardan 20’si endemik olan laleyi koparanlara 700 bin liralı cezai işlem uygulanacağı belirtilerken Değişören mahallesi halkı, bu bilinçle hareket ediyor. Her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açan laleler, kısa ömürlerinde renkleri ve duruşları ile çevresine büyük güzellik katıyor. Mahalle sakinlerinden Selami Özdemir, ters lalelerinden açması ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu ilkbaharda da mutlu olduklarını anlattı. Gerek kendiliğinden yetişen ve gerekse soğanları ile sayıları artan lalelerin uzun yıllardır köy mezarlığı başta olmak üzere birçok evin bahçesinde, çevrede yetiştiğini anlatan Özdemir, "Biz bu lalelerin kıymetini elbette biliyoruz. Bu laleler mahallemize ayrı bir renk katıyor. Koparmanın cezasını da biliyorum, ama zevkle koruyoruz. Her yıl yaklaşık 20 günlük bir sürede mahallemizin birçok yeri bu laleler ile süsleniyor. Eskiden köy içinde daha fazla vardı, ama bu yıllarda sayılarında bir azalma var. Biz yöremizde bu laleye ‘Turşail’ ismini veriyoruz" dedi.