YEREL HABERLER - 09 Ocak 2012 Pazartesi 13:45

SİGARA İÇEN HERKES HASTA

A
A
A
SİGARA İÇEN HERKES HASTA

Türkiye’de KOAH (Müzmin Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam, Türkiye’de KOAH’dan ölümlerin üçüncü sıraya yükseldiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam, yaptığı açıklamada, KOAH’ın, nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu toplum sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Sağlam, Türkiye’de KOAH ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya yükseldiğini bildirdi. Sağlam yaptığı araştırmalarda tütün ve tütün ürünlerinin bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanların solunması sonucu akciğerlerde bir çeşit iltihap oluştuğunu belirterek, "Bu durum akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olmaktadır. KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve hastalık yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle hastalık çok önemli bir sağlık sorun olmasına rağmen iyi tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir." dedi.
Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığının en sık görülen yakınmalar olduğuna dikkati çeken Sağlam, "Erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir ya da sinsi sinsi gelişen yakınmalar hastalar tarafından hissedilmeyebilir.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan kişilerin hastalıklarının farkında olmadıklarını dile getirdi.
"Nefes Ölçüm Testi Yaptırın ve Akciğer Yaşınızı Öğrenin" diyen Sağlam, "Yaş günlerinizde üflemiş olduğunuz mumların sayısı, nüfusta kayıtlı yaşınız kadardır. Oysa mum üflemek kadar basit bir test olan solunum testi ile akciğerlerinizin gerçek yaşını öğrenebilirsiniz."dedi.
HER 5 KİŞİDEN BİRİ KOAH HASTASI
Türkiye’de her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu dile getiren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Leyla Sağlam "Türkiye’de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir." Dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Aşkale voleybolda il ikincisi oldu Erzurum’da okul sporları kapsamında düzenlenen voleybol müsabakalarında Aşkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, il ikincisi olarak önemli bir başarıya imza attı. Okul sporları kapsamında Erzurum genelinde gerçekleştirilen voleybol müsabakalarında Aşkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, gösterdiği başarılı performansla finale yükselme başarısı göstermişti. Antrenör Mehmet Kırık ile Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Alpay Canikli idaresinde turnuvaya katılan Aşkale temsilcisi, maçlar boyunca sergilediği mücadeleci oyunla dikkat çekti. Aşkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ilk karşılaşmada Atatürk Üniversitesi Sümeyla Sıtkı Alp Lisesi’ni 3-0 mağlup ederek turnuvaya etkili bir başlangıç yaptı. İkinci maçta Aziziye Yavuz Selim Tarım MTAL ile karşılaşan Aşkale ekibi, bu müsabakayı da 3-0’lık net bir skorla kazanarak adını finale yazdırdı. Final müsabakasında Erzurum Raşit Karabacak Spor Lisesi ile şampiyonluk mücadelesine çıkan Aşkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çekişmeli geçen karşılaşmada setlerde 25-17, 25-23, 25-22’lik setlerle 3-0 mağlup olarak il ikincisi oldu. Erzurum Kapalı Spor Salonu’nda oynanan final müsabakasını; Aşkale Belediye Başkanı Şenol Polat ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Kahraman da tribünden takip ederek takıma destek verdi. Turnuva sonunda elde edilen il ikinciliği, Aşkale spor camiasında buruk bir sevinç oluştururken, sporcular ve teknik ekip performanslarıyla takdir topladı.
Kastamonu Taşköprü Belediyesi, 2 milyon liralık hibe desteğiyle yaşlılara evde bakım desteği sağlayacak Taşköprü Belediyesi, aldığı 2 milyon liralık hibe desteğiyle 65 yaş üstü vatandaşlara evde bakım desteği sağlayacak. Taşköprü Belediyesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Yaşlı Destek Programı (YADES)’e sunduğu "Rıza ve Hürmet (Saygın Hayat)" projesiyle 2 milyon lira eş finansmanlı hibe almaya hak kazandı. Kastamonu genelinde Bakanlığa proje sunan belediyeler arasında yalnızca Taşköprü Belediyesi’nin çalışması kabul edildi. Bu yönüyle proje, hem ilçede hem de il genelinde dikkat çekti. Projeyle, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırılması hedefleniyor. Kastamonu Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda, Kastamonu Valisi Meftun Dallı’nın katılımıyla protokol imzalandı. Protokolün ardından açıklamalarda bulunan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, projenin kapsamı ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Başkan Arslan, proje sayesinde Taşköprü’de yaşayan 65 yaş üstü bakıma muhtaç yaşlıların evde bakım, temizlik ve kişisel ihtiyaçlarının karşılanacağını belirtti. Yaşlı bireylerin toplumun en değerli emanetleri olduğunu vurgulayan Arslan, "Taşköprü’de yaşayan 65 yaş üstü bakıma muhtaç büyüklerimizin evde bakım, temizlik ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Bakanlığımıza sunduğumuz projemiz olumlu neticelendi. Kökleri gereği yaşlılarına her zaman saygı duyan, vefayı esas alan bir anlayışın temsilcileriyiz" dedi. Projeyle birlikte sosyal belediyecilik anlayışını daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Başkan Arslan, hizmetlerin artarak devam edeceğini belirtti. Arslan, Taşköprü’de dayanışma ve aile bilincini ön planda tuttuklarını dile getirerek, "En büyük aile Taşköprü Ailesi düşüncesini hem teoride hem de pratikte yaşatmak adına bu tür hizmetlerimizi artırarak sürdüreceğiz" diye konuştu. Yaşlı vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak anlamlı bir projenin imzalarını atmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Vali Meftun Dallı ise, "Kıymetli büyüklerimizin yaşam kalitesini artırmayı, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları azaltmayı ve sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamayı amaçlayan bu projenin hazırlanmasında emeği geçen kurumlarımızı tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu. 1 yıl sürecek olan proje kapsamında Taşköprü Belediyesi tarafından ilçede yaşayan 65 yaş üstü yaşlılara sağlık hizmetleri, öz bakım ve hijyene yönelik hizmetleri, evde sıcak yemek hizmeti, kişisel bakım ve temizlik gibi hizmetleri sunulacak.