EKONOMİ - 22 Nisan 2024 Pazartesi 08:36

Enkaz kentte yüz güldüren çilek hasadı: Tarladan 70 TL’den alıcı buluyor

A
A
A
Enkaz kentte yüz güldüren çilek hasadı: Tarladan 70 TL’den alıcı buluyor

 Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’ın bereketli topraklarında çilek hasadı devam ediyor. Bereketli hasatta çiftçinin yüzünü güldüren çileklerin kilogram fiyatı, 70 TL’den alıcı buluyor.

Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden olan Hatay’ın bereketli toprakların çok sayıda ürün yetişiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte yaz meyvesi olan çilek de dalında olgunlaşmaya başladı. Depremzede çiftçilerin geleceğe olan umutlarını yeşerten bereketli çilek hasadı, asrın felaketinin yerle bir ettiği Antakya ilçesinde başladı. Tahtakapı Mahallesi’nde çiftçi Aziz Öztürk’ün yetiştirdiği çilekler, yurt dışına 50 TL’den ihraç edilirken tarlada 70 TL’den alıcı buluyor. Çileğin zorlu hasadında çalışan marifetli kadın işçiler, ortalama 7 saat çalışarak 500 TL yevmiye alıyorlar.

“Tarladan yurt dışına 50 TL’den giderken yurt içinde 70 ile 80 TL arasında satışımız var”

Bu yılki hasadın geçen yıla göre daha güzel olduğunu söyleyen tarla sahibi Aziz Öztürk, “Bu yıl hasadımız geçen yıla göre daha güzel hasadımız var. Çileklerimiz de tat, şekil ve lezzet olarak çok güzel. Burası 5 dönüm ama biz 3 dönümünü çilek ektik. Bu 4’üncü hasadımız. Yeni başladık ama güzel gidiyor hasadımız. Tarladan yurt dışına 50 TL’den gidiyor. Yurt içine de 70 ile 80 TL arasında satışımız var. Marketler, tarlalardan 70 TL’den alıp 80 ile 100 TL arasında satılıyor. Bizde tarla fiyatı 70 TL ile 80 TL arasındadır” dedi.

“Kadın işçilerimiz tüm gün eğilerek çalıştığı için zor oluyor”

Çilek hasadının zor bir iş olduğunu ifade eden Aziz Öztürk, “Kadın işçilerimiz tüm gün eğilerek çalıştığı için zor oluyor. Kiraz hasadı kadar çilek hasadı da zordur. Kadın işçilerimizin yevmiyeleri 500 TL’dir. İşçiler, ortalama günlük 7 saat çalışıyor” şeklinde konuştu.

“Eğilmekten belimiz ağrıyor ve çok yoruluyoruz”

Çilek hasadını yaparken çok yorulduklarını belirten Esra Öztrük, “Tahtaköprü Mahallesi'ndeyiz. Bu 4’üncü hasadımız oluyor. Geçen yıla göre çok iyi ve bereketli bir hasat oluyor. Ürün kalitemiz de iyi. Eğilmekten belimiz ağrıyor. Çok yoruluyoruz” ifadelerini kullandı. 

Ramazan İlın - Veysel Korkmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ayvalık’ta can dostlara yeni barınak Ayvalık Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Meclis toplantısında sokaktaki can dostlara müjdeli bir gündem maddesi, oy çokluğuyla onaylandı. Projesi biten ve ruhsatı verilen, ayrıca; tüm yapım, imal, inşa ile faal hale getirilip tamamlanması maliyet ve tefrişi giderleri hayırsever Ayvalıklı vatandaş Ahmet Armağan Yavuz tarafından karşılanan Ayvalık Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yapımı için önemli bir adım atıldı. Bulutçeşme Mahallesi’nde yaşam bulacak olan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, sokaktaki dostlarla bir değil her gün ilgilendiklerini, kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmasına, onların yiyecek, içecek sorunlarına, aşılarına ve bakımlarına kadar her türlü detayı titizlikle önemsediklerini söyledi. 600 can dostun yararlanacağı, 40 dönümlük bir alanı kaplayan merkezin 21 bin metrekaresinin çalışma alanı olarak belirlendiğini, padoklar dahil kapalı alanların 2 bin 843 metre kare olduğunu ifade eden Başkan Ergin, “Yarı açık alanlar 2 bin 840 metre kare, açık alanlar ise 15 bin 326 metrekare olarak projelendirildi. Can dostlarımıza olan sevgimizin bir gün değil her gün. Onların konforlu bir yaşam sürmeleri için yeni bir Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi belirledik. Bir hastane kalitesinde can dostlarımızın bakımları, tedavileri gerçekleştirilecek. Ayrıca, vatandaşlarımız ve personel için otopark, çocuk parkı, köpek eğitim alanı ve kafeterya gibi sosyal donatı alanları bulunacak. Eski geçici hayvan barınağı da işlevini yine sürdürmeye devam edecek” dedi.
Niğde Niğde’de işaret dili eğitimi alan 28 öğrenci sertifika aldı Niğde’de Bor Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi’nde işaret dili eğitimi alan 28 öğrenciye düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sertifika programına Niğde Valisi Cahit Çelik ve eşi Nermin Çelik ile Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çifcibaşı, Niğde Gençlik Hizmetleri Müdürü Turan Sayın, Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi müdürü Yılmaz Kurt, Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mücayyip Yıldırım ve engelli vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Vali Cahit Çelik; "Ülkemizde üç milyonun üzerinde işitme ve konuşma engelli vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bu vatandaşlarımızın birçok okul, sektör, kurum ve kuruluşlarında çalıştığı da bilinmektedir. Hayatın her alanında karşılaştığımız bu bireylerin ihtiyaçlarını anlayıp çözüm bulmada hem devletimizin hem de vatandaşlarımızın sorumlu olduğunun farkındayız. Devletimiz, işitme engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak için destekleyici çevre, eğitim ve bilinçlendirme, istihdam - iş dünyası ve erişilebilirlik alanlarında önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarla toplum nezdinde farkındalığın artması ve işitme engellilerin yaşamına daha fazla katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki çabaları, işitme engelli vatandaşların haklarına ve yaşamlarına daha fazla saygı gösterilmesine katkıda bulunmaktadır. Eğitim, kültür ve spor alanlarında faaliyet gösteren 1994 yılında kurulan Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ni çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum. Derneğin, işitme engelli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesi adına önemli çalışmalarının ve başarılarının olduğu kamuoyu nezdinde bilinmektedir. Eğitim faaliyetlerinde özveriyle çalışan Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi öğretmeni İnayet Sinem Dabak’ı ve bu anlamlı sertifikayı almaya hak kazanan 1 okul öncesi, 3 ilkokul, 22 ortaokul ve 2 lise olmak üzere toplamda 28 öğrencimizi yürekten kutluyor, ailelerine de teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere işaret dili eğitimi veren İnayet Sinem Dabak tarafından seminer verildi, öğrenciler işaret dili ile şiirler okudu, karşılıklı konuşmalar gerçekleştirdi. Program 28 öğrenciye sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.