GENEL - 08 Kasım 2018 Perşembe 09:30

Iğdır memba suyuna kavuşuyor

A
A
A
Iğdır memba suyuna kavuşuyor

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Aras Dağları bölgesinde yapımı devam eden Ünlendi Barajı, içme ve tarım sulaması konusunda bölge halkının umudu olacak.

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Aras Dağları bölgesinde yapımı devam eden Ünlendi Barajı, içme ve tarım sulaması konusunda bölge halkının umudu olacak.


2019 yılının Şubat ayında hizmete sunulması hedeflenen Ünlendi Barajı’nın faaliyete girmesiyle mikroklima, iklim ve toprak yapısıyla “Doğunun Çukurovası” olarak bilinen Iğdır’ın yanı sıra 3 ilçe, 3 belde ve 70 köyün içme ve tarım suyu karşılanacak.


Baraj inşaatında incelemelerde bulunan Iğdır Valisi Enver Ünlü, 2019 yılının Ünlendi Barajı’nın gövdesinin yükseldiği yıl olacağını belirtti. Ünlü, "Önümüzdeki yıl bu gövdenin yükseldiğini hep birlikte göreceğiz. Bu gövdeyle birlikte su alma yapısı ve diğer imalatlar devam ediyor. Bölgeye kar yağmasına rağmen arkadaşlarımız gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışıyorlar" dedi.



"Ünlendi barajında 7/24 şantiyemiz takviyeli bir şekilde çalışıyor"


Ünlendi Barajını 2019 yılında gözle görülür bir şekilde ayağa kaldırıp, 2020’de ise bitirmeyi hedeflediklerini belirten Ünlü, "Memba suyu kalitesinde içme suyu elde edeceğimiz arıtma tesisimize küçük OSB diyebiliriz. İl merkezi, ilçe, belde ve 70 köyümüzün içme suyu ihtiyacını 100 yıl boyunca çözecek çok büyük ve önemli bir tesis" şeklinde konuştu.



Barajın depolayacağı suyun yüzde 25’i içme, kalan 75’i ise sulamada kullanılacak


Ünlü, "Devlet Su İşlerinin çalışmaları ve yapılan baraj gibi devasa yatırımlarla, kışın 8 ay boşa akan sularımızı depolayıp yüzde 25’ni içme yüzde 75’ni ise arazilerimizin sulanmasında kullanacağız. Önümüzdeki günlerde 45 günlük zorunlu bir test çalışması olacak. Çalışmada basınç ve diğer testler yapıldıktan sonra Ocak sonu Şubat başı gibi içme suyunu şebekeye vermeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.


Iğdır’a günlük sulamayla birlikte 125 bin küp arıtma su temin etmek için yapılan harcamanın yaklaşık 25 milyon TL olduğu açıklandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trafik kazasında şehit olan polis memuru için İstanbul Emniyetinde tören düzenlendi Ümraniye’de görevi sırasında kullandığı motosikletle geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede şehit olan polis memuru Emrah Büke için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Törene katılan acılı anne Nuran Büke’nin ayakta durmakta güçlük çektiği görüldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü kadrosunda görevli Polis Memuru Emrah Büke (25), dün görev esnasında, Ümraniye’de motosikletle seyir halindeyken trafik kazası geçirmiş, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştu. 2023 yılında Balıkesir Polis Meslek Eğitim Merkezi’nden mezun olan ve 23 Aralık 2023 yılında emniyet teşkilatına başlayan ve dün görevi başında şehit olan polis için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Yerleşkesi’nde tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Yusuf Kenan Topçu, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Sezai Öztürk, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Başkanvekili Nuri Aslan, Teftiş Kurulu Bölge Başkanı Erkin Adalar, şehidin annesi Nuran Büke, babası Erdal Büke, aile yakınları ile şehidin meslektaşları katıldı. Törene katılan acılı anne Nuran Büke’nin ayakta durmakta güçlük çektiği görüldü. İl Emniyet Müdürü Aktaş, şehit polisin özgeçmişi ile ilgili bilgilerin yer aldığı kısa bir konuşma yaptı. Aktaş, “Şehidimiz aramızdan zamansız ayrılması, başta çok değerli ailesini ve biz sevenlerini derinden üzmüştür. Milletimiz ve devletimizin bekası uğruna canını hiçe sayarak ölüme koşan ve görevini laikiyle yapmış olmanın huzuru içerisinde canlarını feda eden kahraman şehitlerimiz; sizler bu aziz vatanın teminatısınız. Manevi varlığınızdan güç alan polis teşkilatımız, sizlerin fedakarlığı sayesinde ilelebet payidar kalacaktır” dedi. Yapılan konuşmanın ardından helallik istendi, dualar yapıldı. Şehit polis memuru Emrah Büke, alınan helalliğin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Konya’ya gönderildi. Büke, Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Kamışlıkuyu Köyünde bugün kılınacak ikindi namazının ardından aile kabristanında toprağa verilecek. Emniyet teşkilatına geçen yılın Aralık ayında giren Şehit polis memuru Emrah Büke, 4 ayı aşkın süreden bu yana İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görev yapıyordu. Kısa süre önce polis mesleğine başlayan Büke, İstanbul Ümraniye’de görevi sırasında geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede aynı gün şehit düşmüştü.