GENEL - 11 Eylül 2018 Salı 06:37

Iğdır Ovası’nda bal küpü hasadı

A
A
A
Iğdır Ovası’nda bal küpü hasadı

Iğdır merkeze bağlı Oba köyünde yetiştirilen Kavun’un hasadına başlandı.

Iğdır merkeze bağlı Oba köyünde yetiştirilen Kavun’un hasadına başlandı.


Iğdır’a bağlı Oba köyünde ikamet eden ve yaklaşık 15 yıldır çiftçilik yapan Alican Akçan, yetiştirdiği organik Kavun’un hasadına başladı.


Iğdır’ın toprak bakımından çok zengin olduğu, yetişmeyen meyve ve sebzenin olmadığını belirten Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, “Iğdır’da her ürün yetişiyor ve bunlardan bir tanesi de kavun. Bu yıl 30 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Daha fazla olabilir fakat ilkbaharda ki aşırı yağışlardan dolayı 25 ila 30 bin civarı bir rekolte bekliyoruz. Her yörede olduğu gibi bizim yöre tohumun da kendine has koku ve aroması var. Doğu Anadolu bölgesinin sebze ihtiyacının çoğunu Iğdır karşılıyor diyebiliriz. Coğrafya ve iklim toprakların verimli olmasını sağlarken, Aras Nehri’ninde yanımızdan geçmesi sulama şartlarının çok iyi olmasına neden oluyor. Yaklaşık %80 civarında tarım alanlarımız sulanıyor. Tabi gönül ister ki salma sulama şeklinde değil de daha modern yağmurlama ve damla sulama şeklinde olsun. Özellikle son dönemlerde modern sulama teknikleri hakkında vatandaşlarımızın bilinçlendiğini görüyoruz. İnşallah modern sulamaya geçeriz” dedi.


Yetiştirdiği ürünlerin hepsinin doğal olmasına önem verdiğini belirten örnek çiftçi Alican Akçan, “Iğdır’da ilk olarak Malçlama yöntemi denedik ve başarılı olduk. Yaklaşık 40 gün önce hasat çıkardık ve daha sonra organik tarıma yöneldik. Kavun, Karpuz, Domates ve diğer ürünlerimiz organik olmazsa olmazımızdır. Organik olmasındaki amacımız reklam değil. İnsanlar gönül rahatlığıyla yesin ve bütün çiftçiler organik tarıma yönelsin” şeklinde konuştu


“Bin yıllık tohumlarımız bal küpüdür”


Ekilen tohumların ata ve dededen kalan organik tohum olduğunu belirten Akçan, “bu tohumlar sandık altında ata ve dededen kalan tohumlardır. Bizde bu tohumları bulduk getirdik ektik ve devam ettirmeye çalışıyoruz. Birazdan keseceğiz sizde göreceksiniz içi bal küpüdür. Geç ektiğim ve yağan yağmurdan fazla etkilenmediği için hasattan çok memnunum. Kavunun tarlada kilogram fiyatı şuan 2 TL. Bu sene çok bereketli bir yıl oldu. Ürünleri bölge illerin yanı sıra Almanya, Rusya gibi ülkelere ihraç ettim. Iğdır, bölgenin meyve ve sebze ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, bölgenin meyve ve sebze deposunun ana vatanıdır. Doğu Anadolu bölgesinde bir Ege var oda Iğdır’dır. Bunun en büyük sebebi Ova ve iklimin sıcak, toprağının ise çok verimli olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kazdağları’nda asırlardır Hıdırellez’i mezarlıkta kutluyorlar Balıkesir’in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mezarlığı’nda asırlardır sürdürülen Hıdırellez geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından yaşatılıyor. Mezarlıkta gerçekleşen Hıdırellez etkinliği büyük ilgi görüyor. Tahtacı Türkmenleri, asırlardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği dahilinde Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi’nin mezarlığında bir araya gelerek ölmüşleri için hayırlar yaptı ve Hıdırellez’i kutladılar. Mezarları süsleyen ve yanlarında getirdikleri yemekleri yiyen Tahtacı Türkmenleri, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti. Yüzyıllardır bu geleneği devam ettirildiğini ifade eden Tahtakuşlar Muhtarı Kadir Sürgit “Ölmüşlerimizin ruhuna değsin diye çay, kahve ikramları, yemek ikramları, çerez ikramları, ölmüşlerimizi anmak için yapıyoruz. Ölmüşlerimizin anmak için kültürel bir etkinliğimiz yüzyıldan beri süren bizim için çok önemli bir gün” dedi. Bu etkinliği izlemek için Kazdağları’na geldiğini ifade eden Yeşim Varol, “Kazdağları’na ilk defa geliyorum. Hıdrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. İnanılmaz güzel bir yer. Bence çok anlamlı bir etkinlik bu. İnsanların ölmüşlerini anmaları için onlarla birlikte anılarını tazelemeleri için ve hayır yapmaları için inanılmaz güzel bir etkinlik. Ben bayıldım. Bence herkes hayatında en az bir kere görmeli” dedi.