EĞİTİM - 23 Nisan 2016 Cumartesi 13:13

Iğdır Üniversitesi Yatırımlarla Göz Dolduruyor

A
A
A
Iğdır Üniversitesi Yatırımlarla Göz Dolduruyor

1998 yılında kurulan Iğdır Üniversitesi Süveren Kampüsü, yapılan son yatırımlar ile göz dolduruyor.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Suveren Kampüsü alanında inşaatı devam medikososyal binası ile Açık Spor Tesisleri, üniversite camisinde ve altyapı ikmal yapım işi çalışmalarında incelemede bulundu. Genel Sekreter Ahmet Kızılkurt ve Daire Başkanı İbrahim Kabalak, Özel Kalem Müdürü Hakan İrak’ın da hazır bulunduğu incelemelerde Rektör Yılmaz, inşaatı devam eden binaları gezerek inşaatı yapan yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Çalışmaları yerinde inceleyerek inşaatlar hakkında kısa bir değerlendirme yapan Rektör Yılmaz, Iğdır Üniversitesi’nin kaliteli, ilkeli ve gelişmiş bir üniversite olma yolunda adım adım ilerlediğini ifade etti. Iğdır Üniversitesi’nin yeni kurulan çoğu üniversite arasında adından söz ettiren bir üniversite olduğunu kaydeden Rektör Yılmaz, yaptıkları inşaatlarla geleceğe yatırım yaptıklarını belirtti.
“GELECEĞİN MODERN ÜNİVERSİTESİNİ KURUYORUZ”
Rektör Yılmaz, yaptıkları inşaatlarla, hazırladıkları fiziki şartlarla geleceğin üniversitesini kurarken, bir taraftan da gelecek nesillere, geleceğimizin teminatı gençlerimize modern şartlarda eğitim görecekleri eserler bırakmanın, onlara ilim yuvası hazırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Projeler hakkında bilgi veren Rektör Yılmaz, “Altyapı ikmal yapım işi yapımına 12 Mayıs 2015 tarihi itibariyle başlanılmış olan altyapı ikmal yapım işi kapsamında 5 kilometrelik bölünmüş yol, elektrik hatları, kanalizasyon işleri, içme suyu, sulama suyu, yağmur suyu, yangın suyu ve çevre aydınlatma işleri yapılmaktadır. 2013 yılı itibariyle başlanılmış olan cami yapım işi, 3 bin 700 metrekare alana sahip olup, toplam 3 bin kişi kapasitelidir. Yapım işi devam etmekte olup kısa süre içerisinde de 2 adet külliye inşaatına başlanılacaktır. Iğdır Üniversitesinin 2016 yılında yapımını planladığı açık spor tesislerinin alanı 56 bin metre kare olup içerisinde, 3 bin seyirci kapasiteli tribünler ve atletizm pisti, 1 adet basketbol sahası, 1 adet tenis sahası, 2 adet halı futbol sahası bulunmaktadır” dedi.
“IĞDIRLILARIN DA FAYDALANACAĞI MEDİKOSOSYAL BİNASI KURUYORUZ”
Iğdırlıların da faydalanacağı medikososyal binası kurduklarını anlatan Rektör Yılmaz, “Medikososyal binasında sağlık birimlerinde; 3 doktor odası, 1 hemşire odası, 1 dişçi odası, 1 acil müdahale odası, 2 arşiv-depo,1 danışma-kan alma ve 1 çay ocağı olacaktır. Tesiste öğrenci kulüpleri için 16 adet kulüp, 2 denetim-gözetim odası olacaktır. Ayrıca tesiste gelen konukların ve öğrencilerin faydalanacağı, 500 metre karelik market, 250 kişilik 4 adet odadan oluşan konferans salonu, 800 metre karelik açık alan, 4 adet büfe-mutfak oluşan fast-food, kafeterya, 2 adet bay-bayan kuaför, 1 postane, 1 pastane, 1 terzi ve kuru temizleme, uçak-otobüs bilet satış yeri, banka olacak. Tesisin; 2 kattan oluşan; 1 personel ve 1 idari yemekhane 3. Katında, 8 adet AB proje ofisleri ve 2 oda bina yönetici odası.13 bin 500 metre kare 530 metre kare açık amfi projede yer alıyor” ifadelerini kullandı.
“HAYVANCILIĞIN GEÇİM KAYNAĞI OLDUĞU IĞDIR’A BİR HAYVAN HASTANESİ KAZANDIRIYORUZ”
Kampüste kurulan hayvan hastanesi ile ilgili de bilgi veren Rektör Yılmaz, “Hayvancılığın önemli geçim kaynağı olan Iğdır’da ayrıca Ağrı Dağı’nın ve Aras Nehri havzasında bir çok yaban hayvanı barındıran bölge olmasından dolayı, bölgede büyük eksikli olduğu hissedilen bir hayan hastanesi projelendirerek hayata geçiriyoruz. Hayvan hastanemiz; 1 acil müdahale odası, 1 otopsi, 1 eczane, 3 muayene odası, 1 derslik, 2 laboratuvar, 1 yönetici odası, 4 veteriner odası, 2 ameliyathane, 1 sterilizasyon odası, 1 röntgen odasından oluşacaktır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.